Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, inainte de a pleca in capitala Republicii Moldova, ca Romania ”sprijina aceasta tara si doreste un parcurs european pentru R Moldova”, de care ne leaga relatii speciale.

Presedintele Romaniei a precizat ca si-a dorit sa mearga in Republica Moldova, imediat dupa ce a castigat alegerile prezidentiale, in luna noiembrie, dar ca ”a dorit sa asteapte pana cand in Republica Moldova este un guvern in functiune”. ”Acest lucru este indeplinit, acum si in acest fel vreau sa subliniez inca o data importanta pe care o acord relatiei cu Republica Moldova. Intre Romania si Republica Moldova exista relatii foarte speciale, unice in felul lor, in Europa zilei de astazi. Prin aceasta vizita, vreau, daca este posibil, sa imbunatatesc aceste relatii”, a spus seful statului, citat de Mediafax.

”Mesajul cu care merg acolo este unul foarte clar. Romania sprijina Moldova. Noi ne dorim un parcul european al Republicii Moldova. Este un mesaj pe care l-am dat si in campanie si dupa, si cu care voi continua”, a mai declarat presedintele Iohannis. Din delegatia presedintelui care se deplaseaza la Chisinau fac parte Dan Mihalache, seful Cancelariei, consilierii prezidentiali George Scutaru, Lazar Comanescu, Andrei Muraru si Leonard Orban, precum si secretarul de stat pentru afaceri strategice in MAE, Daniel Ionita. Presedintele Klaus Iohannis va face, marti si miercuri, prima vizita oficiala in Republica Moldova, dupa ce pe 18 februarie programul si Cabinetul prezentat de Chiril Gaburici a fost votat de Parlamentul de la Chisinau, la doua luni si jumatate de la alegerile din 30 noiembrie.

Va promit ca Romania va proteja fara doar si poate integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova.

Vizita va debuta, marti, cu o intrevedere tête-à-tête cu omologul moldovean, Nicolae Timofti, urmata de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii. Totodata, seful statului se va intalni cu noul premier de la Chisinau, Chiril Gaburici. In seara zilei de marti, presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va oferi un dineu oficial in cinstea lui Klaus Iohannis, la celebrul combinat de vinuri "Cricova". In cea de-a doua zi a vizitei, presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu liderii principalelor partide politice de la Chisinau: Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), dar si cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu.

De asemenea, seful statului se va adresa studentilor de la Universitatea de Stat din Moldova si va depune o coroana de flori la Monumentul "Stefan cel Mare si Sfant". In calitate de presedinte ales, Klaus Iohannis a vizitat R. Moldova pe 28 noiembrie 2014, prima in afara Romaniei pe care a facut dupa alegerile din noiembrie. "Va promit ca Romania va proteja fara doar si poate integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova", a afirmat atunci Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa comuna cu Vlad Filat. Iohannis a mai spus ca "nu exista o alta tara decat Republica Moldova care este atat de importanta pentru noi, romanii, pentru Romania, pentru relatiile externe ale Romaniei".

De altfel, Klaus Iohannis a dorit ca prima sa vizita oficiala externa in calitate de presedinte sa aiba loc la Chisinau.
Programata pentru 22 si 23 ianuarie, vizita a fost amanata ca urmare a faptului ca nu erau intrunite in Republica Moldova conditiile pentru vizita de stat a presedintelui Romaniei. Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis si Nicolae Timofti au avut, pe 19 ianuarie, o convorbire telefonica, cei doi sefi de stat apreciind ca nu erau intrunite in Republica Moldova conditiile pentru vizita de stat a presedintelui roman. Totodata, ei au convenit ca vizita de stat la Chisinau a presedintelui Klaus Iohannis sa aiba loc dupa instalarea unui nou guvern moldovean.

Pe 12 februarie, premierul desemnat Iurie Leanca nu a primit votul de incredere al Parlamentului, astfel ca presedintele Nicolae Timofti l-a desemnat, pe 14 februarie, pe Chiril Gaburici, propus de catre Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), sa formeze Guvernul. Programul si Cabinetul propuse de Gaburici au primit, pe 18 februarie, votul parlamentarilor moldoveni. Guvernul Gaburici a fost votat de 60 de parlamentari, inclusiv de comunistii lui Vladimir Voronin. Intrebat daca Guvernul Gaburici votat cu sprijinul comunistilor reprezinta o solutie buna, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este "bine ca exista un guvern, fiindca aceasta tranzitie a durat mult". "Am spus-o si raman la parerea mea: varianta pe care am vazut-o noi cea mai buna ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate sa formeze acest guven. Nu a fost si s-a ajuns la aceasta solutie de compromis", a afirmat, la Digi 24, seful statului, pe 19 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri