George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire. Seful ANRP si-a depus si demisia, alaturi de cei doi vicepresedinti

George Baesu (foto) a declarat, agentiei Mediafax, ca in memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a sustinut Baesu.

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie "Supermeni". "Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut", a spus Baesu.

El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.

Ce a declarat Victor Ponta despre problemele de la ANRP?

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, dupa sedinta BPN ca la ANRP ”este o problema extrem de grava”, precizand ca a informat si CSM si se cauta o solutie in sedinta de Guvern, cu ministrii de Justitie si de Finante, dar ca ”accepta ca cei de la ANRP au dreptate”.

”Avem o problema extrem de grava la ANRP”, a spus Victor Ponta, precizand ca cei din conducerea institutiei sunt ”intre ciocan si nicovala”, pentru ca este amendata in fiecare zi de catre instanta pentru ca nu retrocedeaza proprietati. Ponta a mai spus ca, pe luna februiarie, ANRP a strans amenzi care reprezinta de trei ori salariul fiecarui membru din conducere. ”Va trebui sa gasim o solutie, altfel nu va mai vrea nimeni sa lucreze”.

Premierul a mentionat ca spera ca impreuna cu Ministerul de Justitie si de Finante sa se gaseasca o solutie in sedinta de Guvern si a adaugat ca a informat si CSM-ul, pentru ca ANRP-ul sa functioneze in conditii bune. Potrivit lui Ponta, situatia de la ANRP este ”blocata total”. ”Eu accept ca au dreptate”, a mai spus Ponta, aratand ca trebuie gasita o solutie in sedinta de guvern, ”ori perpetuam un blocaj”.

”I-am rugat pe toti ca pana miercuri sa gasim o solutie, dar repet, oamenii au dreptate sa nu mai lucreze. Sunt fortati sa retrocedeze, altfel primesc amenzi. Pe de alta parte, nu a fost niciun fel de problema de restituiri ilegale, cum a fost in perioada 2010-2012”, a mai declarat Victor Ponta, adaugand ca le-a cerut celor din ANRP ”sa fie atenti si sa respecte legea, si pentru asta s-au umplut de amenzi”. ”Absurdul este ca amenzile se duc tot la bugetul de stat. Este o chestiune care trebuie reglementata”, a mai spus Victor Ponta despre situatia de la ANRP.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri