Robert Cazanciuc (foto), ministrul Justitiei, a spus ca urmeaza sa discute cu reprezentantii ANRP (Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor), pentru a stabili daca problema amenzilor este una legislativa sau legata de practica neunitara. Pe de alta parte, seful CSM a mentionat ca Victor Ponta nu l-a informat personal despre situatia de la ANRP.

"O sa vad exact ce reclama ANRP, daca avem o problema de lege in vigoare sau avem o problema de interpretare, de practica neunitara, daca se pune problema de o interpretare neunitara a legii sau ar fi nevoie de o interventie noua normativa pentru a clarifica anumite lucruri. Important este ca activitatea ANRP sa nu fie blocata. Premierul m-a rugat sa discut cu cei din conducerea ANRP si sa gasim o solutie. Trebuie sa vedem ce invoca instantele de judecata, sa vedem de ce se emit asemenea amenzi si o sa vedem daca e o chestiune de atacat la o alta instanta sau ANRP si instantele interpreteaza diferit acelasi text de lege", a spus Cazanciuc, la intrarea in sediul Ministerului Justitiei, potrivit Mediafax.

Ministrul urmeaza sa discute cu cei din Comisia ANRP, care s-a intrunit luni, in jurul pranzului, la sediul Ministerului Justitei. La intalnire participa si presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu.
Presedintele ANRP si-a dat demisia si i-a inaintat, luni dimineata, premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti.

Baesu a declarat ca in memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.
Memoriul este insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti ai ANRP.

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a sustinut Baesu.

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie "Supermeni". "Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut", a spus Baesu.
El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.

Referitor la aceasta problema, Victor Ponta a declarat, luni, ca la ANRP "este o problema extrem de grava", precizand ca a informat si CSM si se cauta o solutie in sedinta de Guvern, cu ministrii de Justitie si de Finante, dar ca "accepta ca cei de la ANRP au dreptate".

"Avem o problema extrem de grava la ANRP", a spus Victor Ponta, precizand ca cei din conducerea institutiei sunt "intre ciocan si nicovala", pentru ca sunt amendati in fiecare zi de catre instanta, pentru ca nu retrocedeaza proprietati in termenul de 30 de zile, asa cum prevede legislatia. Ponta a mai spus ca, pe luna februiarie, ANRP a strans amenzi care reprezinta de trei ori salariul fiecarui membru din conducere. "Va trebui sa gasim o solutie, altfel nu va mai vrea nimeni sa lucreze", a spus el.

Seful CSM: Victor Ponta nu m-a informat personal despre situatia de la ANRP

Marius Tudose (Foto), presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sustine ca nu a fost informat personal de catre premierul Victor Ponta despre "situatia de la ANRP", adaugand ca este posibil ca informarea sa fi fost depusa in scris la CSM, transmite corespondentul Mediafax.

Marius Tudose a spus, luni, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca posibilele discutii despre situatia de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pe care le va purta cu premierul vor avea loc intr-un cadru oficial, in sectie sau in plen. "Eu o sa va spun de la inceput un lucru. Eu nu discut cu premierul, eu daca discut cu premierul discut intr-un cadru oficial, formal, fie in sectie, fie in plen. Nu, pe mine nu m-a informat pana in acest moment, evident, poate mi-a venit cumva vreo informare scrisa la birou (…)", a spus Tudose.

Intrebat daca in ceea ce priveste numeroasele amenzi primite de ANRP se poate face ceva, presedintele CSM a raspuns ca "numai legislativ se poate schimba eventual ceva". "ANRP nu poate sa se supuna decat conditiilor si exercitarii in aceleasi conditii. Ea e parte in dosarele respective, deci nu-mi cereti sa vorbesc despre anumite dosare, e vorba de anumite dosare si nu stiu cauza foarte bine, dar e evident, nu pot fi decat caile legale actuale in discutie. Dar daca intr-adevar mi-a venit o solicitare o sa analizez la nivelul Directiei de legislatie a CSM si, daca este sa formulam un punct de vedere pentru modificarea vreunei dispozitii legale, o sa o facem dupa ce acordam avizul potrivit art. 38 din legea noastra", a mai spus presedintele CSM.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri