George Baesu, presedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a spus ca si-a depus demisia deoarece vrea sa se adreseze CEDO (Curtii Europene a Drepturilor Omului), ale carei norme stabilesc ca un sef de institutie nu poate fi amendat fara vina.

"Ma voi vedea nevoit - si, sincer, de asta mi-am dat demisia - sa ma duc la CEDO. Vreau sa arat ca statul meu, pe care astazi il servesc inca din functia de presedinte, ma nedreptateste. Nu pot sa ma duc impotriva statului meu atat timp cat lucrez la el", a spus Baesu la Antena 3, noteaza Mediafax.

Seful ANRP a aratat ca stie ca tot la CEDO merg si persoanele nemultumite de faptul ca nu li se achita titlurile de despagubire, dar a insistat asupra faptului ca el personal nu poate fi sanctionat pentru activitatea altora sau pentru neaplicarea unor decizii din motive neimputabile lui. El a precizat in acelasi timp ca premierul Victor Ponta nu i-a acceptat inca demisia, ci l-a trimis sa discute cu reprezentantii Ministerului Justitiei, pentru a gasi o solutie.

Conducatorii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 procese si risca sa plateasca cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despagubire, fara sa aiba insa vreo vinovatie, ci doar pentru ca legislatia este neclara, fiind astfel intr-o situatie ridicola, se arata in memoriul inmanat premierului Victor Ponta.

Acestia precizeaza ca au sentimentul unei totale insecuritati cu privire la propriile persoane, cat timp plata amenzilor afecteaza patrimoniul individual. In document se arata ca, in mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese initiate de catre persoane nemultumite fie de neefectuarea platilor despagubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despabuire si care, pentru a constrange institutia sa achite sumele deja stabilite ca despagubire sau sa emita titluri de despagubire, au cerut instantelor amendarea conducatorilor responsabili.

Astfel, este solicitata amendarea presedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, in conditiile in care in intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, si a vicepresedintelui responsabil cu aplicarea legislatiei in domeniu, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a alocat in ultimii cinci ani decat 20-25% din suma necesara acordarii despagubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executari silite. Sefii ANRP apreciaza ca, in cadrul controlului judecatoresc, ar putea fi lesne constatat faptul ca nepuneea in executare a unor hotarari judecatoresti s-a datrat unor motive neimputabile conducerii, dar arata in acelasi timp ca, daca initial controlul judecatoresc avea doua etape, instanta de recurs fiind Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa modificarea legislatiei, in octombrie anul trecut, controlul este efectuat intr-o singura etapa, la curtile de apel, iar hotararile sunt definitive si executorii, judecarea fiind de aproape fiecare data in absenta celor vizati, sefii ANRP neputand fi prezenti personal la proces din cauza atributiilor de serviciu.

"In lipsa unei aparari atente, apare pericolul afectarii grave a intereselor patrimoniale personale, in conditiile in care eventuala amendare produce efecte asupra patrimoniului persoanei si nu asupra bugetului institutiei", reclama sefii ANRP. Ei adauga ca poate lucrurile nu ar fi atat de grave daca prin hotararile de amendare ar fi realizata doar o constrangere a institutiei pentru aplicarea hotararii judecatoresti, iar amendarea ar fi stabilita pe zi de intarziere exclusiv pe viitor, pana la indeplinirea obligatiei, caz in care, chiar si amendati fiind, sefii ANRP ar avea posibilitatea, prin punerea in executare a hotararilor, sa indeparteze sau sa reduca efectele unei amenzi.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri