Presedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, cu ministrul de Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, oficialul german subliniind necesitatea identificarii unei solutii care sa permita progrese in realizarea acestui obiectiv.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, in cadrul discutiilor dintre Klaus Iohannis si Frank-Walter Steinmeier, de la Palatul Cotroceni, au fost trecute in revista stadiul si perspectivele relatiilor romano-germane, de ambele parti fiind remarcata dinamica accentuata, din ultima perioada, a vizitelor bilaterale la cel mai inalt nivel, dovada a caracterului privilegiat al relatiilor romano-germane.

Presedintele Romaniei a aratat ca Germania continua sa fie cel mai important partener comercial al tarii noastre si a pledat pentru atragerea de noi investitori, subliniind reusitele unor mari companii germane in Romania, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, cu prilejul intalnirii, au fost abordate si teme de actualitate de pe agenda europeana, in mod deosebit situatia tarilor din vecinatatea estica. ”Presedintele Klaus Iohannis a reafirmat sustinerea parcursului european al Republicii Moldova. Ministrul german a mentionat ca si Berlinul acorda aceeasi importanta mentinerii orientarii proeuropene a acestui stat. Cei doi interlocutori au discutat si despre evolutiile preocupante din Ucraina, precum si despre situatia din statele Balcanilor de Vest”, mai transmite Administratia Prezidentiala.

Un alt subiect aflat pe agenda discutiilor a fost aderarea Romaniei la spatiul Schengen. ”Oficialul german a subliniat ca trebuie identificata o solutie care sa permita progrese in realizarea acestui obiectiv”, se precizeaza in comunicatul Presedintiei.

In cursul dupa-amiezii, Presedintele Romaniei se va afla la Sibiu, unde Frank-Walter Steinmeier va primi titlul de cetatean de onoare al orasului.

Klaus Iohannis si ministrul de Externe al Republicii Federale Germania vor participa apoi la manifestarea festiva a Forumului Democrat al Germanilor din Romania, care sarbatoreste 25 de ani de existenta, si la vernisajul expozitiei "Minoritatea germana din Romania - trecut si prezent in Europa unita", de la Palatul Brukenthal.

Ponta si Steinmeier au convenit sa continue coordonarea pe temele agendei europene, inclusiv Moldova

Premierul Victor Ponta si ministrul german de Externe au convenit sa continue coordonarea si consultarile intre cele doua guverne pe teme ale agendei europene, Ponta vorbind si despre obiectivele Romaniei de asigurare a securitatii energetice, inclusiv interconectarea cu Republica Moldova.

Ambii oficiali au reiterat aprecierea pentru modelul pe care il reprezinta colaborarea pe chestiunile legate de minoritatea germana din Romania si, respectiv, pentru contributia substantiala a comunitatii romanesti din Germania in domenii cheie pentru economia si societatea din aceasta tara, se arata intr-un comunicat transmis de Guvernul roman la finalul intalnirii lui Ponta cu ministrul german, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita la Bucuresti.

"In ceea ce priveste subiectele de actualitate de pe agenda europeana, a fost convenit sa continue coordonarea si consultarile intre cele doua guverne, avand in vedere angajamentul deschis al celor doua state de a aprofunda proiectul european si pozitiile convergente pe multiple dosare. Primul-ministru a prezentat obiectivele Romaniei legate de asigurarea securitatii energetice, inclusiv accentul pus pe interconectarea cu Republica Moldova. Cei doi oficiali au abordat situatia din vecinatatea estica. Primul-ministru a reiterat sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. A fost subliniata deschiderea celor doua state pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul sau spre modernizare si reforma si implementare a Acordului de Asociere, in interesul cetatenilor din aceasta tara", se arata in comunicat.

Frank-Walter Steinmeier efectueaza, luni, o vizita in Romania, pe agenda ministrului de Externe german aflandu-se intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Steinmeier va participa si la inaugurarea unei noi investitii a unei companii germane la Bucuresti. Presedintele Klaus Iohannis se va afla, in cursul dupa-amiezii, la Sibiu, unde Frank-Walter Steinmeier va primi titlul de cetatean de onoare al orasului.

Sursa foto: Schengen, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri