Administratia prezidentiala a transmis, joi, ca presedintele Klaus Iohannis sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu, insa legea trebuie sa respecte anumite criterii de natura procedurala si legislativa pentru a fi promulgata.

Administratia Prezidentiala a prezentat punctul de vedere al sefului statului dupa ce, cu o zi in urma, Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu, opinand ca procedura e necesara pentru realizarea intr-o modalitate adecvata tehnic-legislativ a intentiei avute in vedere de legiuitor. Potrivit comunicatului de presa, presedintele Klaus Iohannis sustine initiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou national si considera ideea ca fiind foarte buna, arata Mediafax.

”Pentru ca legea sa poata fi insa promulgata este nevoie ca textul ei sa respecte anumite cerinte si criterii de natura procedurala si de tehnica legislativa”, se mai arata in comunicat. Presedinte Klaus Iohannis are convingerea ca, in urma trimiterii legii spre reexaminare Parlamentului, vor fi efectuate modificarile necesare pentru indeplinirea criteriilor de promulgare, mai transmite Administratia Prezidentiala. Presedintele a aratat, miercuri, in cererea de reexaminare trimisa Parlamentului, ca o reglementare in scopul cinstirii memoriei si in semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identitatii si a drepturilor nationale poate fi adoptata de catre Parlament, insa aceasta impune o abordare diferita sub aspect tehnic-legislativ, care sa aiba in vedere rolul Parlamentului in ansamblul autoritatilor publice, dar si locul legii, ca act al Parlamentului, in sistemul juridic roman.

"In acest sens, consideram ca, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor nationale, Parlamentul este in drept sa instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de «Erou al Natiunii Romane», stabilind totodata si procedura de acordare a acestuia, precum si modalitatea de atestare a acordarii titlului (brevet sau placheta, care sa aiba caracter de insemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atributia celor doua Camere de a face propuneri, prin hotarare, cu privire la personalitatile carora ar urma sa li se confere, in concret, acest titlu", se mai arata in cererea de reexaminare.

Seful statului mentioneaza totodata ca, fata de continutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de «Erou al Natiunii Romane» lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc, potrivit caruia acest titlu se confera prin efectul legii, urmeaza sa fie avuta in vedere si incidenta dispozitiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, care stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege.

"Avand in vedere necesitatea clarificarii aspectelor de mai sus si tinand cont de competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de «Erou al Natiunii Romane» lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc", conchide presedintele.
Camera Deputatilor a adoptat, in 25 februarie, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede conferirea titlului de Erou al Natiunii Romane lui Avram Iancu pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc.

Proiectul a fost initiat de senatorii PNL Crin Antonescu si Theodor Athanasiu. Deputatii au adoptat proiectul cu 320 voturi "pentru", 4 "impotriva" si 10 abtineri. Proiectul prevede ca "pentru cinstirea in mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania, cu merite exceptionale in afirmarea identitatii si a drepturilor nationale pe teritoriul stramosesc, se confera fostului conducator al revolutiei romane 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Natiunii Romane»".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri