Fostul presedinte Traian Basescu spune ca el crede in justitie, dar nu crede "in justitia care se face prin zdrobirea cu anticipatie a inculpatului" si ca, "daca nu a ucis, daca nu a violat, daca nu a falsificat probe, daca nu s-a sustras urmaririi penale, omul trebuie judecat neincarcerat".

"Eu cred in JUSTITIE. Nu cred in justitia care se face prin zdrobirea cu anticipatie a inculpatului. Ce vedem mult prea frecvent: - inculpati scosi in catuse, cu presa anuntata din vreme; - inculpati sub presiunea publica si nepublica a celor mai puternice institutii ale statului (procurori, SRI, politie, Curte de Conturi etc.); - inculpati condamnati de televiziuni inainte de a fi judecati in baza denunturilor si a delatiunilor din dosare date «pe surse» chiar de procurori; - inculpati incarcerati inainte de a fi judecati pentru a-i zdrobi psihic si pentru a le diminua sansele la aparare; - inculpatul nu are voie sa se apere public, chiar in conditiile in care procurorii dau ei insisi la presa date trunchiate din dosar; - acte de acuzare in care probele in favoarea inculpatului sunt inlocuite cu consideratii, adesea politice, si cu justificari legate de opinia publica pe care tot unii procurori o «monteaza» prin documente selectiv «scapate» din dosar catre presa; - avocati care sunt persiflati, atentionati si, «la nevoie», retinuti daca indraznesc sa-si apere clientii. Sunt doar cateva elemente ale modului de a face justitie in ultimele sase luni de catre unii procurori", sustine Basescu, intr-o postare pe Facebook, scrie Mediafax.

Fostul presedinte considera ca, "daca nu a ucis, daca nu a violat, daca nu a falsificat probe, daca nu s-a sustras urmaririi penale, omul trebuie judecat neincarcerat", el opinand ca '"doar asa justitia va fi credibila". Potrivit lui Basescu, "in libertate inculpatul se poate apara", insa "incarcerat preventiv are sanse minime la aparare si zero la pastrarea demnitatii".

"Va amintesc faptul ca in timpul mandatului meu au fost judecati si condamnati Voiculescu, Nastase, Muresan (fost ministru), Remes (fost ministru), Codrut Seres (fost ministru), Nagy (fost ministru), Fenechiu si multi altii. Toti au fost anchetati si judecati in libertate (nu este meritul meu, ci al justitiei), cu respectarea integrala a drepturilor, inclusiv a demnitatii lor. De aceea si pedepsele aplicate de justitie au fost credibile", continua el.

"Romania are nevoie de justitie mai mult decit de orice altceva. Am crezut si voi crede intotdeauna ca leacul la coruptie, dar si la pastrarea echilibrelor sociale este o justitie ferma, care nu ocoleste pe nimeni. De aceea, timp de zece ani am sustinut consolidarea institutionala si legislativa, precum si independenta justitiei. Dar niciodata n-am sa cred ca practici precum cele mai sus descrise inseamna o justitie credibila pe termen lung", mai scrie el.
Traian Basescu mai sustine ca "acum se face justitie si la televizor pentru ca unor lideri ai justitiei le convine politic acest lucru". "Aveti insa grija ca distanta de la televizor pana in strada poate fi uneori foarte mica", adauga el.

"Aceste randuri nu sunt dedicate nimanui. Am vrut doar sa am constiinta impacata ca le-am scris", noteaza fostul presedinte in finalul mesajului postat pe Facebook.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri