Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finantarea activitatii partidelor si a campaniilor electorale, apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare

Potrivit unui comunicat al Adminstratiei Prezidentiale, Legea transmisa spre promulgare ridica probleme din perspectiva respectarii procedurii parlamentare de adoptare a legilor, precum si sub aspectul transparentei in dezbaterile parlamentare, ca principiu intrinsec al functiei de legiferare a Parlamentului, scrie Mediafax.

Totodata, Parlamentul trebuie sa reexamineze unele dintre dispozitiile Legii sub aspectul concordantei cu principiile si normele constitutionale referitoare la partidele politice, cat si sub aspectul claritatii normelor juridice, se arata in cererea presedintelui.

Una dintre problemele semnalate vizeaza introducerea principiului independentei partidelor politice si al candidatilor. "In absenta unor clarificari suplimentare cu privire la continutul notiunii de «independenta» acesta pare a nu fi corelat cu principiul pluralismului politic prevazut in Art. 8 alin. (1) din Constitutie. Partidele politice canalizeaza optiunile politice ale cetatenilor si este greu de crezut ca ar putea fi independente fata de influente politice. Pe de alta parte, partidele politice isi propun si au vocatia guvernarii, ceea ce inseamna ca nu pot fi indiferente fata de puterea de stat. Candidatii pe care ii propun partidele politice nu pot fi independenti fata de acestea, conceptul de candidat independent utilizat in cadrul legilor electorale vizand tocmai persoanele care nu au sustinerea unui partid politic", precizeaza Iohannis.

De asemenea, in cererea de reexaminare se mai arata ca posibilitatea legala conferita partidelor politice de a recurge la imprumuturi de la persoane fizice, inclusiv in numerar, dar si de la persoane juridice, altele decat institutiile de credit "poate fi o norma juridica de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii (eventual, prin donatii deghizate sub forma de imprumuturi), a caror restituire nu va fi solicitata".

In ceea ce priveste prevederea ca subventiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice sa nu fie supuse executarii silite prin poprire, in cererea de reexaminare transmisa de presedinte se precizeaza ca aceasta norma "creeaza premisele incalcarii principiului egalei protectii a proprietatii private indiferent de titular".

In opinia Administratiei Prezidentiale, faptul ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost adoptata numai de catre Camera Deputatilor, "nu respecta procedura parlamentara de adoptare a legilor si contravine jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale, potrivit careia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, in conformitate cu principiul bicameralismului, consacrat de prevederilor Art. 61 alin. (2) din Constitutie, republicata".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri