Radu Boroianu, vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, a confirmat, luni, pentru Mediafax ca se afla in negocieri pentru preluarea sefiei Institutului Cultural Roman (ICR), subliniind ca lucrurile nu sunt sigure.

"Mi-ar placea sa pot face declaratii atunci cand lucrurile sunt sigure, deocamdata, ele sunt la nivelul la care il vedeti dumneavoastra si nu imi face placere sa spun nici alba, nici neagra", a declarat Radu Boroianu pentru Mediafax.

Radu Boroianu a spus ca "este unul dintre administratorii culturali cunoscuti in Romania". "Sigur ca numele meu a fost vehiculat, dar sunt proceduri care sunt complicate. Intai sa vedem daca se formalizeaza macar", a completat acesta. Intrebat de Mediafax daca se afla in negocieri pentru propunerea de presedinte al ICR, Boroianu a declarat: "Da. Poate sunt mai multi, habar n-am. Nu imi place sa vorbesc pe presupuneri".

Lilian Zamfiroiu si-a dat demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), aceasta fiind inregistrata vineri la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. "Prin urmare, consider ca misiunea pe care mi-a incredintat-o Senatul Romaniei la 25 iunie 2013 poate sa ia sfarsit acum, eu urmand a ma intoarce la cariera diplomatica si fiind pregatit sa fac fata unor noi provocari profesionale", se arata in cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu.

In legatura cu specificul activitatii desfasurate de Institutul Cultural Roman pe parcursul celor aproape doi ani de mandat al sau la conducerea institutiei, Lilian Zamfiroiu apreciaza ca acesta s-a caracterizat ca "o tranzitie spre normalitate, cu suisuri si coborasuri, asa cum este si viata insasi".

"Normalitatea si excelenta sunt obiective firesti intr-un parcurs managerial serios, insa lungimea drumului de la una la cealalta depinde in mod direct de resursele alocate. Imi doresc din tot sufletul ca, sub conducerea viitorului presedinte, Institutul Cultural Roman sa poata atinge excelenta", a spus Lilian Zamfiroiu, la despartirea de personalul din Centrala ICR. Pana la numirea, de Senatul Romaniei, a unui nou presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), interimatul la conducerea institutiei va fi asigurat de Liviu Sebastian Jicman, vicepresedinte ICR.

Demisia lui Lilian Zamfiroiu a fost inregistrata, vineri, la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, deoarece ICR este o institutie aflata in subordinea Senatului Romaniei. Demisia va fi efectiva in momentul publicarii sale in Monitorul Oficial. Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, la propunerea grupului parlamentar PSD.

Lilian Zamfiroiu ar urma sa fie numit ambasador la Vatican, dupa cum au declarat pentru MEDIAFAX, pe 9 aprilie, surse parlamentare. In prezent, ambasadorul Romaniei la Vatican este Bogdan Tataru-Cazaban.
Surse parlamentare au declarat, pentru Mediafax, inca din data de 9 aprilie, ca Radu Boroianu, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, ar fi in discutii sa preia conducerea Institutului Cultural Roman.

Pe de alta parte, prin plecarea lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea ICR, PSD ramane fara reprezentant in institutia culturala, avand in vedere ca Liviu Jicman a fost numit in functia de vicepresedinte la propunerea PNL, iar Nagy Zoltan, la propunerea UDMR.

Lilian Zamfiroiu - propus de USL pentru functia de presedinte al ICR - a absolvit, in anul 1987, Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Dupa patru ani de activitate didactica, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, in Ministerul Educatiei, iar, in 1997, s-a transferat la Ministerul Apararii Nationale, Directia Relatii Publice. In anul 2001, a intrat, prin concurs, in Corpul Diplomatic si Consular al Romaniei, obtinand gradul diplomatic de secretar 1 in Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

In toamna lui 2001, a inceput sa coordoneze activitatea Directiei Arhive Diplomatice a MAE. In 2010, a obtinut titlul de doctor in istorie. Anterior functiei de presedinte al ICR, a detinut titlul diplomatic de ministru consilier si cel de adjunct al ambasadorului Romaniei pe langa UNESCO la Delegatia Permanenta a Romaniei din Paris. In 2011, el si-a lansat cartea "Relatii diplomatice romano-italiene. 1918 - 1940", la editura Tritonic.

Radu Boroianu a fost senator ales in legislatura 1996 - 2000, insa si-a dat demisia in 1997. Intre 1991-1992 a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si vicepresedinte al PNL in perioada CDR. In cabinetul condus de Victor Ciorbea a detinut functia de ministru delegat pentru informatii publice. In 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al Romaniei in Elvetia, pentru ca in 2001 Boroianu sa fie rechemat de Ion Iliescu. In 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Calin Popescu Tariceanu, iar, in 2009, se afla alaturi de Emil Constantinescu in comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidentiale Crin Antonescu. De asemenea, intre 2013 si 2014 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery. In prezent, este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri