Fiica primarului suspendat al Pitestiului, Tudor Pendiuc, Emanuela-Elena Pendiuc, judecata sub control judiciar, poate parasi Romania pentru a merge la Festivalul de la Cannes, a stabilit, luni, Curtea de Apel Bucuresti.

"Incuviinteaza inculpatei Pendiuc Emanuela Elena parasirea teritoriului Romaniei in perioada 12 mai -25 mai 2015, in scopul participarii sale la Festivalul de Film de la Cannes (Franta)", a decis instanta bucuresteana.Ema Pendiuc a mai participat la Festivalul International de Film de la Cannes si in 2014, scrie Mediafax.

La momentul respectiv, Ema Pendiuc, prezentatoare a TVR, a participat la festival cu scurtmetrajele pentru copii "Aventurile micilor vedete in parc" si "Micile vedete descopera secretul magnetilor", productii ale scolii de film "Micile vedete". Aceste scurtmetraje au fost incluse in programul romanesc prezentat la Short Film Corner, o sectiune necompetitiva care are loc in fiecare an la Festivalul de la Cannes. Participarea la Short Film Corner nu echivaleaza cu o selectie in sectiunile competitive ale Festivalului de Film de la Cannes.

Scurtmetrajele "Aventurile micilor vedete in parc" - care trateaza tematica protejarii mediului inconjurator - si "Micile vedete descopera secretul magnetilor" au facut parte din seria educativa "Aventurile micilor vedete". Filmele au fost regizate de Ariana Pendiuc si produse de Ema Pendiuc (care a fost si actrita in scurtmetrajul "Micile vedete descopera secretul magnetilor").

Primarul suspendat al Pitestiului, aflat in arest preventiv din decembrie 2014, a fost trimisa in judecata de DNA in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, alaturi de alte noua persoane, intre care si Emanuela-Elena Pendiuc, doi directori ai societatii de transport si un ofiter DNA.

Potrivit unui comunicat transmis, in 20 martie de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii l-au trimis in judecata pe Tudor Pendiuc pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata.
De asemenea, au fost trimisi in judecata Valentin Visoiu, actionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL la data faptelor, pentru dare de mita, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata.

Procurorii anticoruptie au trimis-o in judecata pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani si pe fiica primarului suspendat, Emanuela-Elena Pendiuc, aflata sub control judiciar.

Totodata, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Ion Constantin, in calitate de consilier al primarului municipiului Pitesti, membru al Comisiei de evaluare a ofertelor, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, Robert-Aurelian Roman, Manuel-Vasile Rotaru si Elena Berinde, directori generali, respectiv director economic la SC Publitrans 2000 S.A., la data faptelor, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, dar si Emilian Nechita, director executiv al Directiei Tehnice de la Primaria Pitesti si presedinte al Comisiei de evaluare, la data savarsirii faptei, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, Lucia-Corina Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, la data savarsirii faptei, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, Doru-Alexandru Petriea, ofiter de politie judiciara la Directia Nationala Anticoruptie, la data savarsirii faptei, pentru favorizarea infractorului, precum si Mihai Petriea si Elena-Carmen Lis, tot pentru favorizarea infractorului. In rechizitoriul procurorilor se arata ca SC Publitrans 2000 S.A este societatea care are asigura transportul public local in Pitesti, avand ca actionar unic Consiliul Local.

”In «Strategia de dezvoltare durabila a Serviciului de transport public local de calatori in Pitesti», care raspundea unui interes public, era prevazut ca S.C. Publitrans 2000 S.A. sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul Tudor Pendiuc ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre S.C. Publitrans 2000 S.A. si societatile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A, in folosul ultimelor doua societati”, potrivit procurorilor.

In aceeasi directie, in perioada 2006-2007, a actionat si Robert-Aurelian Roman care, in calitate de director general al SC Publitrans 2000 S.A., a sustinut, in mod nereal, in continutul unei adrese pe care a inaintat-o Primariei Pitesti, ca, prin planul de afaceri, se propune achizitia de autobuze si incheierea unui parteneriat public privat, deturnandu-se litera si spiritul planului discutat in Consiliul de Administratie, precum si vointa Consiliului de Administratie al SC Publitrans 2000 S.A.

Mai mult, in sedinta Consiliului de Administratie din 7 februarie 2007, contrar solutiilor propuse prin ”Strategia de dezvoltare durabila a Serviciului de transport public de calatori din municipiul Pitesti”, Robert-Aurelian Roman a avansat ca unica solutie de redresare a societatii asocierea cu un operator privat, precizand ca aceasta urma sa se realizeze potrivit Codului Comercial, (cu incalcarea prevederilor legale si a celor din actul constitutiv al societatii), facand astfel posibila incheierea ulterioara a contractului de asociere in participatiune.

”Sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Tudor Pendiuc a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care, cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

Din noiembrie 2008 si pana in octombrie 2014, desi cunosteau ca SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A. nu au in proprietate cele 80 de autobuze, inculpatii Manuel-Vasile Rotaru si Elena Berinde, exercitandu-si in mod defectuos atributiile de serviciu, au solicitat Primariei Pitesti incasarea subventiei si au semnat 70 procese-verbale de verificare a documentatiei la decontul de subventie pentru activitatea de transport public de persoane.
Actionand in acest fel, cei doi inculpati au facut posibil ca Tudor Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, sa dispuna efectuarea de plati catre societatile SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A.
Astfel, in calitate de primar al Pitestiului si conducator al serviciilor publice locale, in perioada 2007-2014, Tudor Pendiuc, beneficiind de ajutorul inculpatilor Ion Constantin si Emilian Nechita si in complicitate cu Valentin Visoiu, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, si-a exercitat cu rea-credinta atributiile ce ii reveneau in legatura cu incheierea, derularea si prelungirea contractului de achizitie publica de asociere in participatiune.

In acest sens, Pendiuc a initiat procedura de asociere a S.C. Publitrans 2000 S.A. cu un operator privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de Consiliul de Administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu in 7 martie 2007; a impus, in mod nelegal, membrilor Consiliului de Administratie ai S.C. Publitrans 2000 S.A. sa includa in caietul de sarcini conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie, a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, cu scopul vadit de a induce in eroare membrii consiliului local.
De asemenea, Pendiuc a modificat documentatia de achizitie (fisa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, cu scopul de a atribui contractul de asociere in participatiune societatilor CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A., iar in calitate de conducator al serviciilor publice locale, Tudor Pendiuc nu a pus in aplicare obligatiile din contractul de asociere in participatiune, de a reduce cota de participatie la beneficii si pierderi a asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A., practic de a desfiinta contractul de asociere in participatiune, ca urmare a faptului ca asocierea anterior amintita nu avea mijloacele de transport (autobuzele) cu titlu de proprietar.

Tudor Pendiuc a ordonat, totodata, platile prin care asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. incasa subventia, in conditiile in care cunostea ca aceasta societate nu detinea autobuzele, si a initiat si prelungit contractul de asociere in participatiune, invocand, in mod nereal, existenta unei stari de urgenta, in conditiile in care fusese instiintat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract, pe de o parte si, pe de alta parte, cunostea ca asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. nu aveau autobuzele in proprietate.
In acelasi context, Lucia-Corina Ivan, in calitate de sef Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, incepand cu noiembrie 2008 si pana in decembrie 2010, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a semnat 26 de procese-verbale de verificare a documentatiei la decontul de subventie pentru activitatea de transport public de persoane, stiind ca SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A. nu au in proprietate cele 80 de autobuze, modalitate care a facut posibil ca Tudor Pendiuc sa dispuna efectuarea de plati catre cele doua firme.

”Finalitatea derularii in conditii frauduloase a acestui contract a fost aceea ca, in cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobandit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociatie si au realizat si un profit substantial, in timp ce societatea publica de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regasit, la finalizarea contractului, in aceeasi situatie, practic fara mijloace de transport. Relevant este faptul ca, din subventia incasata de la Primaria Pitesti, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit in proprietate, ulterior”, se precizeaza in rechizitoriul procurorilor.

Primarul Tudor Pendiuc a primit, in 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela-Elena, de la Valentin Visoiu un apartament in Bucuresti - Ansamblul Rezidential Quadra Place, in valoare de 130.900 de euro (echivalentul a 475.812.18 lei), in schimbul favorizarii asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.

”Pentru a disimula primirea de catre inculpatul Tudor Pendiuc, tatal sau, a unui apartament si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea ei, la data de 26 noiembrie 2007, inculpata Emanuela-Elena Pendiuc a incheiat un antecontract, iar la data de 18 februarie 2008 a incheiat contractul de vanzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. si ulterior a acceptat eliberarea a doua chitante, in suma de 110.000 lei si in suma de 365.112,18 lei de catre Conarg Real Estate S.R.L., fara a remite sumele de bani societatii anterior amintite”, mai arata procurorii.

Pentru a crea aparenta ca apartamentul a fost platit si ca nu reprezinta un folos nejustificat, inculpatul Valentin Visoiu, in calitate de persoana cu putere de decizie in cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., a acceptat incheierea unui contract de vanzare-cumparare in care sa se mentioneze, in mod nereal, ca a fost incasata integral contravaloarea.

In calitate de beneficiar direct al contractului de participatiune, in conditiile in care asocierea era obligata sa aiba mijloacele de transport in proprietate, Valentin Visoiu, in calitate de actionar la SC Conarg S.A., a garantat contractele de leasing financiar incheiate de o societate specializata cu SC CNCD S.A., facand posibila folosirea mijloacelor de transport in cadrul asocierii. Astfel, Valentin Visoiu a sprijinit activitatea infractionala care a dus la incasarea, in mod nelegal, a subventiei de catre asocierea SC CNCD/SC Girexim S.A.

Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, reprezentanti ai S.C. Girexim Universal S.A. si S.C. CNCD S.A., au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

”Inscrisul a fost folosit in cadrul procedurii de selectie a ofertelor, pentru a argumenta si sustine dispozitiile primite de la Tudor Pendiuc, respectiv ca asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. detine autobuzele respective. In coniventa cu Tudor Pendiuc, inculpatii Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, incepand cu 22 februarie 2008 si pana in septembrie 2014, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora Tudor Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. Girexim Universal S.A.”, se mai arata in rechizitoriu.
In seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, in calitate de ofiter de politie judiciara la Directia Nationala Anticoruptie, i-a spus tatalui sau, Mihai Petriea, ca in 6 noiembrie 2014, procurorii anticoruptie urmau sa faca perchezitii la locuinta lui Tudor Pendiuc, avand ca scop ingreunarea cercetarilor.

In continuare, Mihai Petriea a comunicat aceasta informatie inculpatei Elena-Carmen Lis care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc. In aceasta modalitate, Primaria Pitesti a fost prejudiciata cu 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane euro), suma cu care institutia s-a constituit parte civila in proces.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand lui Tudor Pendiuc, fiicei acestuia, Emanuela Elena, lui Valentin Visoiu, Constantin Scarlat, Gheorghe Vasii si SC CNCD SA.

Primarul suspendat al municipiului Pitesti a fost arestat preventiv in 12 decembrie 2014, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat ca, in timp ce era in arest la domiciliu, a luat legatura cu o alta persoana cercetata in dosarul sau de coruptie.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani. Tudor Pendiuc era la conducerea PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri