Ministrul Apararii, Mircea Dusa, considera ca Romania este o oaza de stabilitate in zona si spune ca viitoarea Strategie nationala militara si Carta Alba a Apararii, care vor fi intocmite de minister, vor fi puse in acord cu masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si UE.

Mircea Dusa a declarat, marti, la sediul Ministerului Apararii (MApN), in cadrul unei intalniri cu amiralul Mark Ferguson, seful Comandamentului fortelor intrunite aliate de la Napoli (Italia), ca a avut loc o analiza a felului in care se realizeaza obiectivele stabilite in planul de reasigurare pe flancul estic, de asigurare a prezentei trupelor NATO, prin rotatie, in aceasta zona, potrivit Mediafax.

"Am subliniat ca Romania este o oaza de stabilitate in zona si am subliniat pilonii importanti de securitate ai Romaniei, in primul rand politicile proprii in domeniul securitatii nationale, apartenenta la NATO, la UE, dar si parteneriatul strategic intre Romania si SUA. Urmeaza ca, in termenul prevazut de lege, presedintele Romaniei sa prezinte in Parlament Strategia nationala de aparare, iar, ulterior, MApN va intocmi Carta Alba a Apararii si Strategia nationala militara care va fi pusa de acord cu masurile de reasigurare pe flancul estic al NATO si UE. Am facut si o analiza a felului in care realizam obiectivele stabilite in planul de reasigurare pe flancul estic, a felului in care asiguram prezenta trupelor NATO, prin rotatie, in aceasta zona, pe teritoriul Romaniei si pe Marea Neagra", a spus Dusa.

El a afirmat ca a apreciat implicarea amiralului Ferguson si a Comandamentului de la Napoli in fundamentarea deciziilor, in momentul in care s-a stabilit ca in Romania sa se organizeze un comandament multinational de divizie, dar si sprijinul primit in implementarea obiectivelor planului de contingenta pentru Romania si Bulgaria.

"Am discutat si despre misiunile din Afganistan in cursul anului 2015, despre operationalizarea Bazei de la Deveselu, care reprezinta o capabilitate defensiva a NATO. Baza va functiona sub autoritatea Comandamentului fortelor intrunite aliate de la Napoli", a aratat Mircea Dusa.
Mark Ferguson a declarat, la randul sau, ca a discutat cu ministrul Apararii despre dislocarea comandamentului pe care il conduce la Cincu (Brasov) in cursul lunii iunie, pentru a lua parte la un exercitiu militar al NATO.

"Este prima data cand un comandament de forte intrunite va fi dislocat in Romania. La exercitiul militar de la Cincu vor participa 1.000 de persoane din 21 de state. Aceasta dislocare va testa capabilitatea operationala completa a personalului meu prin schimbarea comenzii si controlului intre Comandamentul de la Napoli si elementele care vor fi dislocate la Cincu. In iunie, cand noi vom fi dislocati in Romania, vor mai avea loc o serie exercitii in cadrul mai multor natiuni NATO, cunoscute sub numele «Allied Shield», in Polonia si in statele baltice", a subliniat Ferguson.

El a precizat ca exercitiile din cadrul "Allied Shield" demonstreaza unitatea si hotararea NATO, capabilitatile sale de raspuns rapid si angajarea fiecarei natiuni NATO la conceptul de aparare colectiva.

Sursa foto: Drapel NATO/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri