Presedintele Klaus Iohannis spune ca a primit asigurari ca s-a vorbit cu ambasadorul Romaniei in Pakistan aflat in elicopterul care s-a prabusit vineri.

Intrebat despre accidentul aviatic in Pakistan, in care a fost implicat si ambasadorul Romaniei in acea tara, Iohannis a raspuns: ”Detaliile le vor da altii. Am primit asigurari ca s-a vorbit cu ambasadorul nostru, acum cateva minute”, a declarat presedintele, citat de Mediafax.

Un elicopter la bordul caruia se afla inclusiv ambasadorul Romaniei in Pakistan a fost implicat intr-un accident care a avut loc, vineri dimineata, in nordul Pakistanului, MAE reusind sa-l contacteze telefonic pe ambasadorul roman, care a confirmat ca este in afara oricarui pericol.

"Din informatiile transmise de MAE pakistanez ambasadei Romaniei la Islamabad, in aceasta dimineata, in nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul caruia se aflau si cetateni straini, inclusiv ambasadorul Romaniei in Pakistan", precizeaza MAE.

Ministerul de Externe informeaza ca a reusit ulterior sa-l contacteze telefonic pe ambasadorul roman, care a confirmat ca este in afara oricarui pericol."La aceasta ora, o echipa din cadrul ambasadei Romaniei la Islamabad se afla la sediul MAE pakistanez pentru obtinerea de informatii suplimentare despre acest accident", mentioneaza sursa citata.

Ambasadorul Romaniei in Pakistan este Emilian Ion. La bordul elicopterului prabusit se aflau 17 persoane - sase cetateni pakistanezi si 11 straini. In urma accidentului, si-au pierdut viata sase persoane - ambasadorii Norvegiei si Filipinelor, doi piloti si sotiile ambasadorilor indonezian si malaysian.

Talibanii pakistanezi revendica doborarea elicopterului in care se aflau diplomati straini

Talibanii pakistanezi (TTP) au revendicat vineri doborarea unui elicopter militar in nordul Pakistanului, in care au murit sase persoane, inclusiv ambasadorii Norvegiei si Filipinelor, precizand ca voiau sa doboare alta aeronava, in care se afla premierul pakistanez, relateaza RFE/RL.

Un purtator de cuvant al Miscarii Talibanilor Pakistanezi (TTP), Muhammad Khurasani, a revendicat doborarea elicopterului in nordul Pakistanului. Intr-un email transmis postului de radio Mashaal, Khurasani a precizat ca atacul viza doborarea altui elicopter, in care se afla premierul pakistanez Nawaz Sharif.

Elicopterul Mi-17 doborat facea parte dintr-un grup de trei elicoptere ale armatei, care transportau diplomati catre regiunea muntoasa Gilgit-Baltistan, din nordul Pakistanului, unde urma sa se intalneasca cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Celelalte doua elicoptere au aterizat in siguranta.

Potrivit postului Geo TV, surse din domeniul securitatii au afirmat ca din primele investigatii reiese ca prabusirea a fost cauzata de o defectiune la rotorul din coada elicopterului. Elicopterul s-a prabusit in zona Naltar, pe o scoala care era goala in acel moment, au precizat oficiali citati de Wall Street Journal in editia electronica.

Armata a informat ca la bord se aflau 17 persoane, dintre care sase cetateni pakistanezi si 11 straini. Printre diplomatii de la bordul elicopterului prabusit se afla si ambasadorul roman in Pakistan, Emilian Ion. In urma prabusirii elicopterului au murit sase persoane, inclusiv ambasadorii Norvegiei, Leif H. Larsen, si Filipinelor, Domingo D. Lucenario Jr.

Doi piloti si sotiile ambasadorilor indonezian si malaysian au murit de asemenea in urma prabusirii elicopterului, a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al armatei, general maiorul Asim Bajwa. Celelalte persoane au fost ranite, inclusiv ambasadorii polonez, Andrzej Ananiczolish, si olandez, Marcel de Vink, a adaugat el.

Armata nu a precizat cauzele prabusirii elicopterului. Un oficial din Ministerul pakistanez de Externe a refuzat sa comenteze, precizand ca ministerul inca strange informatii pe aceasta tema.

Potrivit BBC News Online, oficialii se deplasau in regiunea disputata Kashmir pentru a participa la inaugurarea unui proiect turistic. Potrivit unei liste a pasagerilor obtinuta de AFP, la bordul elicopterului ar fi trebuit sa se afle ambasadorii Indoneziei, Libanului, Malaysiei, Olandei, Romaniei, Norvegiei, Africii de Sud, Filipinelor si Poloniei.

"A fost o calatorie diplomatica cu membri ai 37 de tari", a declarat sub protectia anonimatului un pasager al unuia dintre cele trei elicoptere, care a adaugat ca scoala a luat foc in urma impactului.

Pasagerul a adaugat ca din convoi ar fi trebuit sa faca parte patru elicoptere, dar numarul lor a fost redus la trei. Ministerul roman de Externe a informat ca la bordul elicopterului se afla si ambasadorul Romaniei in Pakistan, care a confirmat ca este in afara oricarui pericol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri