Diplomatul Mihnea Motoc a primit, marti, aviz favorabil din partea comisiilor de politica externa din Parlament pentru postul de ambasador al Romaniei in Marea Britanie, fiind inregistrate 20 de voturi favorabile si un vot "impotriva", transmite Mediafax.

Motoc a declarat la audierile in comisiile de specialitate ale celor doua Camere ca, prin nominalizarea sa ca ambasador in Marea Britanie, are sansa de a porni la drum cu un guvern aflat la inceput de mandat, cu o majoritate limpede, el aratand ca, dintre membrii actualului Executiv, majoritatea vor fi reconfirmati in functie si ca a avut ocazia sa ia legatura cu acestia in diferite formate ale Consiliului UE.

"Este un moment de cotitura, de rascruce identitara si politica pentru Marea Britanie, de interes pentru pozitionarea sa in Europa si in lume. Ma voi baza mult pe investitia diplomatica deja realizata acolo, pe bunele practici create de predecesorii mei", a spus Motoc.

El a mentionat ca mandatul sau, in esenta, ar trebui concentrat pe patru directii majore: cea care tine de aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmari negocierea raporturilor dintre UE si Marea Britanie, si anume referendumul anuntat pentru 2017, si din perspectiva tarii noastre, centrarea pe problemele si preocuparile, dar si oportunitatile unei comunitati de romani bine ancorate in societatea britanica.

Mihnea Motoc: 80% dintre romanii din Marea Britanie sunt angajati

Despre comunitatea romanilor din Marea Britanie, Motoc a spus ca 80% dintre acestia sunt angajati, fiind o medie care depaseste media de angajare, de ansamblu, in societatea britanica si o depaseste pe baza unor calificari profesionale care sunt superioare.

"In cazul comunitatii romanilor, problematica este insotita de foarte multe sensibilitati, de necazuri, de dureri, iar acest lucru nu ma va lasa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte delicate ale fiintarii romanilor in Marea Britanie, am inceput sa ma familiarizez cu fatete ale acestui fenomen, inclusiv dimensiunea consulara, cea privind cooperarea politieneasca", a mai declarat Motoc.

El a adaugat ca este "ofensat de discriminari, de orice stereotipuri la adresa romanilor, care in ultima instanta se repercuteaza asupra imaginii si statutului nostru ca tara".

Senatorul PNL Mihai Razvan Ungureanu a declarat, in cadrul audierilor, ca Mihnea Motoc va fi reprezentatul Romaniei in perioada post electorala a Marii Britanii si, probabil, va fi in situatia de a administra raporturile dintre Bucuresti si Londra, in contextul referendumului privind statutul Marii Britanii in raport cu UE, lucru care ne va implica substantial, tinand cont de raspuns.

In ceea ce priveste relatia strategica, Ungureanu a aratat ca Marea Britanie a fost si ramane unul dintre sustinatorii nostri dedicati pentru proiectele din NATO si o continuare a integrarii noastre in UE, fie ca este vorba de Schengen sau alte politici majore ale Uniunii.

"Sper sa aveti ocazia de a cunoaste comunitatea de romani, care este mult mai variata si interesanta fata de ce se observa la Bucuresti, de la mediile artistice la cele profesionale. Romanii inseamna astazi mult in peisajul si asa foarte colorat al Marii Britanii, veti avea sigur ocazia sa vedeti cu satisfactie nenumatate cariere de succes ale conationalilor nostri si sper sa ii apropiati de ambasada", a mai afimat Mihai Razvan Ungureanu.

El i-a transmis lui Mihnea Motoc ca spera sa fie in situatia de a convinge Ministerul de Externe sa inmulteasca consulatele onorifice. "E nevoie de o reprezentare diplomatica in Irlanda de Nord si Tara Galilor", a adaugat Ungureanu, precizand ca este nevoie si de un dialog profesional cu omologul sau de la Dublin, pentru ca multe din mandatele celor doi ambasadori se suprapun, in privinta raporturilor comerciale.

Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei, Laszlo Borbely, a declarat ca este nevoie sa profitam de relatia speciala cu Printul Charles, el adaugand ca a avut sansa de a-l cunoaste si ca acesta nu este doar un om foarte deschis, ci iubeste Romania. "Este unul din canalele cele mai importante prin care, dincolo de vizitele in Romania, sa profitam de aceasta relatie speciala", a spus Borbely.

Despre comunitatea romaneasca, deputatul UDMR a aratat ca s-a dovedit faptul ca cei care se duc in Marea Britanie "nu ne fac de rusine.

"Chiar daca mai sunt unele cazuri, sunt oameni importanti care au plecat de mult si care iubesc Romania, dar trebuie sa fie o reciprocitate si sa simta si ei, prin diferite posibilitati, ca pot fi de folos Romaniei. (...) Sunt convins ca veti face fata", a mai spus el.

Motoc a fost avizat favorabil de comisiile reunite de politica externa din Parlament pentru postul de ambasador in Marea Britanie.
Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de Reprezentant permanent al Romaniei la Uniunea Europeana si a fost propus ambasador in Marea Britanie si Irlanda de Nord.

Diplomatul Motoc era ambasador pe langa UE din aprilie 2008.

In perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al Romaniei pe langa ONU, iar intre 1999 si 2001 a fost ambasador in Olanda. Anterior a detinut diverse functii in cadrul Ministerului de Externe.

Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Mihnea Motoc are un master in Drept International Public si Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) si studii post-universitare in Drept International Public si Privat, la Universitatea din Nisa (Franta).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri