Presedintia a postat pe site opinia primita, in luna martie, din partea Consiliului Concurentei referitor la proiectul Codului Silvic. Concurenta considera ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% este o bariera pe piata comercializarii si propune eliminarea acestui plafon.

Consiliul isi argumenteaza opinia prin faptul ca poate fi afectata concurenta, aratand ca nu este motivata de apararea unui interes public major pentru a fi introdusa o derogare de la legea in domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achizitiona sau procesa masa lemnoasa, ceea ce poate afecta concurenta care trebuie sa se exercite cu ocazia licitatiilor, relateaza Mediafax.

Totodata, mai arata Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantitatii de masa lemnoasa care poate fi achizitionata din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, in conditiile in care se poate demonstra ca statul renunta la niste venituri pe care le-ar fi obtinut in absenta acestui prag. Un alt argument este ca mentinerea unei limitari ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

Consiliul mai apreciaza ca pentru incredintarea unor servicii remunerate in cadrul ocoalelor silvice trebuie organizata o procedura de selectie deschisa, transparenta si neconditionata, cu licitatii obligatorii. In acelasi document, Consiliul Concurentei informeaza ca a solicitat Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura sa fie consultata cu privire la legislatia secundara care urmeaza sa fie elaborata in aplicarea Codului Silvic, pentru evitarea aparitiei ulterioara a unor probleme de natura sa contravina legislatiei concurentei si ajutorului de stat.

Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei dupa ce, vineri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca asupra presedintelui Klaus Iohannis "planeaza o suspiciune” ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii. Tot vineri, purtatorul de cuvant al PSD a afirmat ca vrea sa creada ca respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

Marti, Consiliul Concurentei a anuntat ca a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie care poate fi achizitionat de o companie. Proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marti in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma.

Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.
La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri