Presedintele Klaus Iohannis a solicitat, intr-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie, cu indicative militare, in Garnizoana Bucuresti, conducerea Camerei trimitand, luni, cererea la Birourile reunite.

"Va adresez rugamintea ca, in temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni saun tranzitul fortelor armatestraine pe teritoriul Romaniei, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT si a Comandamentului multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti", se arata in scrisoarea lui Iohannis.

Iohannis precizeaza in scrisoare ca "in contextul crizei din Ucraina, al actiunilor agresive ale federatiei Ruse in regiune si a masurilor NATO prin care se doreste reconfigurarea posturii militare strategice de aparare si descurajare a Aliantei, summitul NATO din Marea Britaniea reprezentat un reper pentru testarea solidaritatii Aliate in ceea ce priveste reafirmarea angajamentului pentru apararea colectiva".

In scrisoare se mai mentionaza ca pentru punerea in aplicare a masurilor stabilite la summit trebuie constituite, pe teritoriul aliatilor din Est (Romania, Bulgaria, Polonia si cele trei tari baltice), a Unitatilor de integrare a Fortelor NATO si acceptarea ofertei Romaniei de constituire si operationalizare a Comandamentului multinational de Divizie Sud Est.

"Comandamentului multinational de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entitatilor Unitatii de integrare a Fortelor NATO dispuse pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, fiind in masura sa asigure comanda si controlul intr-o opreratiune de tip art.5 in flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO si va fi pus la dispozitia Aliantei incepand cu anul 2016- capacitatea de operationala initiala si in 2018- capacitatea operationala fianla", se mai arata in scrisoare.

Secretarul Biroului Permanent, deputatul Nicolae Mircovici a precizat, luni, dupa sedinta conducerii Camerei, ca scrisoarea presedintelui a fost trimisa Birourilor Permanente reunite deoarece Parlamentul este cel care trebuie sa o aprobe.

"Solicitarea din partea presedintelui Klaus Iohannis referitor la stationarea si constituirea de structuri straine militare pe teritoriul Romaniei, lucru pentru care se solicita aprobarea Parlamentului, a fost trimisa Birourilor Permanente reunite intrucat Parlamentul reunit urmeaza sa hotareasca in acest sens.Ideea este ca se solicita realizarea a doua structuri de forta care sa aiba locatia pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti. Este vorba de Unitate de integrare a fortelor NATO si este vb de un comandament multinational de divizie, aceste doua structuri urmand sa aiba un numar de indicativ militar si sa fie conforme prevderilor militare in ceea ce priveste constituirea si functionalitatea lor", a spus Mircovici.

El a explicat ca unitatea de integrare a fortelor se refera structura care realizeaza cooperarea intre structurile militare ale diferitelor tari care vor fi prezente aici si fortele armate romane, iar realizarea acestui indicativ are lor in urma intelegerii care este prevazuta in tratalele internationale in scopul realizarii acordului de aparare colectiva.

"Este vorba de aparare colectiva si nu de interventie in cazul in care o tara este atacata, articolul 5, ci este vorba de aparare colectiva. (...)Comandamentul multinational de divizie este o structura care va putea dirija fortele la nivel de divizie, deci mai multe brigazi care pot fi comandamentul multinational", a adaugat Mircovici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri