Presedintele Klaus Iohannis a spus ca a fost definitivata ordinea de zi a urmatoarei sedinte a CSAT, care cuprinde si tema defrisarilor ilegale, precizand ca pana la sedinta toate institutiile abilitate trebuie sa prezinte materiale care sa ofere "o imagine mai clara" asupra amplorii acestui fenomen.

"Lucrurile au evoluat, nu mai sunt doar la nivel de intentie. Am avut saptamana trecuta o discutie cu premierul despre ordinea de zi pentru urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, procedura legala, si am definitivat ordinea de zi pentru urmatoarea sedinta a CSAT. Astfel, ea contine o analiza a situatiei in domeniu si pana la aceasta sedinta asteptam materiale de la toate instititiile abilitate pentru a avea o imagine mai clara asupra amplorii si pagubelor produse de defrisarile ilegale", a declarat Iohannis, raspunzand unei intrebari privind Codul Silvic si tema defrisarilor ilegale.

Intrebat ce decizie va lua in aceasta privinta, Iohannis a spus ca, intr-o prima faza, se doreste realizarea unei analize si abia apoi vor fi luate decizii. "In prima faza, vrem sa avem o analiza sa vedem cu ce fenomen ne confruntam, dar nu la modul general, ci la modul concret. Apoi, daca este cazul, vom lua o decizie", a mai spus presedintele Iohannis.

In ultimele doua weekend-uri, mii de persoane au participat in mai multe localitati, printre care Bucuresti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Iasi si Ploiesti, la proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT. Proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului 2014 de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marti in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma.

Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Ulterior, reprezentantii ONG privind protejarea mediului au criticat, dupa ce comisiile juridica, agricultura si mediu au respins cererea de reexaminare a presedintelui la Codului Silvic, faptul ca nu au putut sa-si exprime punctele de vedere, sugerand ca vor fi prezenti in strada pentru proteste.

Klaus Iohannis: Nu pot sa accept ca parlamentarii sa faca modificari la codurile penale in interesul lor

Klaus Iohannis a declarat ca nu este de acord cu modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala, apreciind ca acestea sunt acte normative noi si trebuie lasate sa functioneze un timp si ca el nu va accepta ca parlamentarii sa faca modificari in interesul lor.

”Nu sunt de acord cu modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala. Codurile sunt acte normative noi si ele trebuie lasate sa functioneze un timp pentru a vedea obiectiv daca este nevoie de anumite modificari. Nu pot sa accept ca parlamentarii sa faca modificari la aceste acte normative in interesul lor. Daca vor ajunge la promulgare, le voi respinge”, a declarat presedintele, intr-o conferinta de presa.

Plenul Senatului a adoptat, in 11 mai, amendamentul la Codul penal si cel de procedura penala initiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel si Ovidiu Dontu, prin care ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice”, inlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” de plenul Senatului, dupa ce saptamana trecuta legea a primit raport de admitere in comisia juridica.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ”suspiciunea rezonabila” ca o persoana a savarsit o infractiune”, s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.

Klaus Iohannis: Am promulgat legile electorale, care nu sunt perfecte, dar sunt un progres si un castig

Presedintele a mai declarat luni ca cele trei legi privind partidele, finantarea partidelor si a campaniei electorale si privind administratia publica locala pe care le-a promulgat nu sunt legi perfecte, dar, ”una peste alta”, fiecare dintre actele normative reprezinta un ”progres”.

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca, pentru a preveni neintelegeri sau interpretari eronate, a decis ca atunci cand ajung la el spre promulgare legi importante sau legi care au generat discutii ample sa faca declaratii legate de promulgarea sau nepromulgarea acestora.

Referindu-se la cele trei legi privind partidele politice, finantarea partidelor si a campaniei electorale si alegerea autoritatilor admninistratiei publice locale, Iohannis a spus ca a promulgat aceste acte normative desi nu sunt perfecte.

Citeste si:

    ”Toate cele trei legi au facut parte din proiectele abordate cu partidele politice la consultari. Pentru mine este foarte important ca modificarile legislative privind partide, campaniile si alegerile sa duca la o imbunatatire a situatiei - o crestere a performantei partidelor, cresterea transparentei in gestionarea banilor in timpul campaniei eolectorale, performanta clasei politice (...) Nu sunt legi perfecte. Striu foarte bine ca au fost discutii legate de modul in care ar trebui sa sune in final legea. Una peste alta, fiecare lege in parte reprezinta un progres intr-o directie buna. Am promulgat toate cele trei legi fiindca le consider un castig in aceasta etapa”, a afirmat Iohannis.

    Sursa foto: Mediafax

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri