Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca, in conditiile in care DNA a comunicat ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunand ca, in opinia sa, este o ”situatie imposibila” pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale.

"Astazi, Directia Nationala Anticoruptie a comunicat public ca primul-ministru Victor Ponta este invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea, este o situatie imposibila pentru Romania ca primul-ministru sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum este o criza politica. Avand in vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Aceste consideratiuni si solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru intr-o discutie pe care am avut-o acum cateva minute", a precizat Iohannis.

Presedintele a facut acest anunt la scurt timp dupa ce s-a intalnit cu Victor Ponta la Cotroceni.

Surse oficiale declarau pentru Mediafax ca presedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere sa demisioneze, in caz contrar intentionand sa il suspende din functie.

"Conform informatiilor existente la momentul convocarii premierului, presedintele ia in calcul suspendarea prim-ministrului, confor Constitutiei, daca acesta nu opteaza pentru varianta demisiei. Decizia va fi luata in urma discutiei in care explicatiile premierului vor avea o importanta", au aratat sursele, apropiate situatiei.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Procurorii sustin ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.

Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.

Intrat in sistemul de justitie imediat dupa terminarea facultatii, in 1995, ca procuror la Parchet, Victor Ponta si-a intrerupt activitatea juridica pentru a intra in politica in 2001, cu sprijinul lui Adrian Nastase, dar si-a inceput cariera de avocat dupa 2004, cand PSD a trecut in opozitie.

Dupa ce pe parcursul a cinci ani, intre 1995-2000, a trecut de la nivelul de procuror in Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti la cel de procuror la sectia de Anticoruptie in Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si procuror-coordonator la Biroul de Combatere a Spalarii Banilor si a lucrat patru ani in Guvernul Nastase, conducand Departamentul de Control, Ponta a optat, odata cu trecerea PSD in opozitie, pentru cariera de avocat.

Un document al Baroului Bucuresti, prezentat in presa, releva ca Ponta a devenit avocat doar pe baza unui titlu de doctor, fara examen, titlu pentru care ulterior a fost acuzat de plagiat. Ca si avocat, a gestionat, printre altele, dosare ale unor persoane controversate, precum Udrea-Cocos si omul de afaceri Ovidiu Tender. In una dintre declaratiile de interese depuse ca deputat, in 2007, Ponta scria ca era la acel moment senior partner in cabinetul "Sova si Asociatii", avand si propriu cabinet de avocatura.

In iulie 2003, Ponta a devenit vicepresedinte al Partidului Social Democrat (PSD), functie ocupata pana in 10 iulie 2004, cand a avut loc o restructurare in PSD, prin suspendarea delegatiei permanente si infiintarea unui Birou Coordonator. In 10 decembrie 2006, la congresul PSD, Ponta a fost reales vicepresedinte al acestui partid, iar in februarie 2010, Victor Ponta a fost ales presedinte al PSD.

In perioada 2001-2004, in timpul guvernarii PSD, Ponta a fost secretar de stat, seful Corpului de Control al Guvernului pana in martie 2004, cand a devenit ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. In 2008, in primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

In 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari romani, fiind ales deputat. Din decembrie 2004, Ponta este deputat PSD de Gorj.

In 2014, Ponta a candidat la alegerile prezidentiale, pe care le-a castigat in primul tur, in cel de-al doilea scrutin pierzand insa cu aproape zece procente sub Klaus Iohannis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri