Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, spera ca pana in octombrie sa fie terminata Legea salarizarii unitare pentru bugetari, corelata cu salariul mediu sau minim din sistemul economic, adaugand ca aceasta nu va fi angajata prin raspundere sau ordonanta de urgenta de catre Guvern.

Ministrul Liviu Pop a afirmat, vineri, la Galati, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog social desfasurata la Prefectura, ca odata cu finalizarea Codului Fiscal se va lucra la Legea salarizarii unitare pentru bugetari, transmite agentia Mediafax.

"Odata cu finalizarea Codului Fiscal, vom intra pe Legea salarizarii unitare pentru bugetari pentru ca stiu ca este un subiect care arde si de aceea e foarte important sa vedem forma finala a Codului Fiscal - plecand de la reducerea TVA, si din 2016 si din 2018, reducerea impozitului pe profit, reducerea CAS, pentru ca prin Codul Fiscal se reduce CAS, 2,7 - 2,8 la angajat, angajator, daca nu ma insel. Sunt masuri sanatoase pe care trebuie sa le adoptam in Parlament in asa fel incat sa avem o lege a salarizarii unitare aplicabile si vreau sa va asigur si pe cei din partea sindicala si pe cei din partea patronala ca nu va fi o lege a salarizarii unitare angajata prin raspundere sau ordonanta de urgenta”, a spus ministrul.

Pop si-a exprimat speranta ca pana in luna octombrie va fi finalizata Legea salarizarii unitare, adaugand ca aceasta nu va fi angajata prin raspundere sau ordonanta de urgenta de catre Guvern, care si-a propus sa coboare numarul de ordonante de urgenta sub 75 sau 50.

"Asta inseamna o mult mai buna colaborare si o decizie la nivel de Parlament, mai mult decat la nivel de Executiv, de aceea speram ca pana in luna octombrie sa finalizam Legea salarizarii unitare in asa fel incat aceasta sa fie corelata cu salariul mediu sau salariul mimim din sistemul economic", a afirmat Pop.

El a adaugat ca aceasta lege va fi una aplicabila, nu precum cea existenta in momentul de fata, care "creeaza foarte multe probleme in sensul in care prin cresterea salariul minim de la 700 la 1.200 anul viitor, la 1 ianurie, se aplatizeaza foarte mult grila si nu mai exista nicio diferenta majora intre anumite categorii; chiar oameni cu studii superioare ajung sa aiba salariul apropiat de cei cu studii medii”.

Ministrul a amintit ca au avut loc la nivel central doua intalniri de lucru privind Legea salarizarii unitare din sistemul bugetar, cu reprezentanti ai sindicatelor, structurilor asociative, ai primarilor de municipii si Consiilor judetene, alaturi de ministerele de resort, iar o a treia intalnire va avea loc dupa finalizarea Codului Fiscal.

"In fapt, Legea salarizarii unitare are trei mari componente, trei mari categorii din punct de vedere al sistemului bugetar - sanatatea cu asistenta sociala, administratia locala si centrala, si educatia. Am avut doua intalniri si urma si a treia luna aceasta; am spus ca o facem cand se finalizeaza Codul Fiscal si atunci vom avansa in discutie vizavi de legea salarizarii unitare”, a mai afirmat ministrul.

Liviu Pop a vorbit in contextul unor masuri sustinute de Guvern din punct de vedere fiscal si financiar ca s-au facut si unele greseli, dar care au fost reparate.

"Stim ca am gresit, am gresit. A fost la un moment dat o mica problema cu APIA pe care am reparat-o foarte repede, am gresit cu bacsisul si l-am retras, am gresit cu taxa pe stalp si am retras-o. Am recunoscut cand am gresit. Era bine daca recunosteau si altii atunci cand au majorat TVA, au taiat salariile. Sa isi dea seama ca au gresit si sa repare foarte repede si eu cred ca recunoastrea greselii nu este un lucru grav. Nu detine nimeni adevarul absolut si trebuie impreuna sa evitam orice derapaj, chiar daca uneori e greu sa recunosti ca ai gresit, mai ales in lupta cu evaziunea fiscala care din punctul meu de vedere e de cel putin o mie de ori mai mare decat coruptia din Romania”, a mai afirmat Pop.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a fost prezent, vineri, la sediul Prefecturii din Galati, la sedinta Comisiei de Dialog Social in cadrul careia s-a discutat despre problemele generale in functionarea acestei structuri, dar si despre o serie de aspecte legislative, din domeniile social si economic, asupra carora reprezentantii sindicalistilor si patronatelor si-au exprimat diverse puncte de vedere.

Sursa foto: Bani romanesti / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri