Liderul PPE Joseph Daul avertizeaza ca un guvern nu trebuie sa se foloseasca de majoritatea parlamentara in interesul sau si ca situatia din Romania e monitorizata de partenerii europeni, care se asteapta ca Parlamentul Romaniei sa dea posibilitatea procurorilor de a continua ancheta in cazul Ponta.

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, critica actiunea deputatilor juristi de a respinge cererea de incepere a urmaririi penala a premierului Victor Ponta, spunand ca Parlamentul incearca obstructionarea justitiei. De asemenea, Daul avertizeaza ca un guvern nu trebuie sa se foloseasca de majoritatea parlamentara in propriul interes si ca situatia este monitorizata cu atentie de partenerii europeni, scrie Mediafax.

”Suntem revoltati de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului Romaniei de a impiedica justitia sa isi indeplineasca atributiile in ceea ce priveste anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta. Ne asteptam ca plenul Parlamentului Romaniei sa ofere posibilitatea procurorilor de a continua investigatiile fata de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui sa fie niciodata un obstacol in calea infaptuirii justitiei. De asemenea, reprezentantii Guvernului nu ar trebui sa se foloseasca de majoritatea parlamentara pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atentie angajamentul Guvernului Romaniei de a respecta domnia legii si independenta justitiei, precum si de a combate cu fermitate coruptia din Romania”, transmite presedintele Partidului Popular European, intr-un comunicat de presa.

Joseph Daul mai spune ca ”este inacceptabil ca ministrul Justitiei si prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene sa ameninte protestarii pasnici cu sanctiuni penale”. ”Libertatea de expresie este garantata in Uniunea Europeana. Oamenii care vor sa isi exprime public nemultumirile fata de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de coruptie nu trebuie impiedicati sa faca acest lucru. Facem apel la autoritatile locale sa autorizeze orice forma de exprimare pasnica a cetatenilor din Romania”, adauga liderul PPE.

Luni, liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut in plenul de la Strasbourg, la propunerea Delegatiei Romaniei, ca situatia premierului Victor Ponta, fata de care s-a cerut inceperea urmaririi penale, sa fie discutata in Parlamentul European, presedintele PE, Martin Schulz, propunand ca subiectul sa fie discutat in LIBE. "Situatia din Romania este ingrijoratoare. Este inacceptabil ca PSD vrea sa blocheze cercetarile. Directia Nationala Anticoruptie trebuie lasata sa investigheze spre a aduce lumina in cazul acuzatiilor grave aduse lui Ponta", a declarat Manfred Weber.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul sa fie discutat in comisia de specialitate (Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne), precum si in Conferinta liderilor grupurilor parlamentare, inainte de a fi discutat in plen. "Este inadmisibil ca premierul si ministrul Justitiei sa ameninte liderii opozitiei si sa intimideze cetatenii care doresc sa participe la demonstratii prin care cer demisia lui Victor Ponta", a afirmat copresedintele Delegatiei romane in grupul PPE Theodor Stolojan.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, solicitarea privind inceperea urmaririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor va fi dezbatut marti, la ora 10.00, in sedinta de plen a Camerei. Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Sursa foto: Politist, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri