Vicepresedintele Camerei Deputatilor Dan Motreanu (PNL) a fost audiat la DNA, joi, in dosarul in care este cercetat pentru spalare de bani si folosirea functiei de conducere in partid pentru obtinerea de foloase necuvenite, fiind suspectat ca a primit 250.000 euro pentru campania electorala din 2008.

Dan Motreanu a declarat, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde a stat aproximativ o ora, ca a dat o scurta declaratie, in care si-a sustinut nevinovatia, scrie Mediafax.

Procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Dan Motreanu, in 2 iulie, ca este urmarit penal pentru spalare de bani si folosirea influentei date de functia de conducere in partid, pentru obtinerea de foloase necuvenite, in aceeasi cauza fiind cercetat si George Scutaru.

Motreanu declara atunci ca procurorii i-au spus ca este suspect intr-un dosar, precizand ca va reveni la DNA pentru a fi audiat. Intrebat daca a fost implicat, alaturi de George Scutaru, in campania electorala din 2008, Motreanu a spus: "Nu e nicio legatura".

In ordonanta de incepere a urmaririi penale se arata ca, in cursul anului 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala, denuntator in cauza, a pretins si primit de la o alta persoana aproximativ un milion de euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acesteia din urma in demersurile de punere in posesie de terenuri aflate in municipiul Buzau.

"Din banii primiti, aproximativ 700.000 de euro, conform unei intelegeri anterioare, persoana denuntatoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid (inculpat in prezenta cauza) suma de 170.000 de euro, iar suma de 250.000 de euro i-a fost remisa lui Motreanu Dan Stefan, ambele sume fiind date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii sustin ca provenienta si modul in care s-au obtinut banii erau cunoscute de cei doi beneficiari.
DNA a precizat ca in acest dosar se efectueaza acte de urmarire penale si fata de alte persoane. La inceputul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, in dosarul in care este urmarit penal pentru complicitate la luare de mita si spalare a banilor, dupa ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primita de o persoana cu functie de conducere din administratia locala.

"Suma de 170.000 euro, primita in numerar de Scutaru George-Adrian de la denuntator, a fost disimulata prin incheierea de contracte de publicitate, fiind folosita in campania electorala din anul 2008", au scris procurorii in ordonanta prin care s-a dispus masura controlului judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat intr-un dosar in care este vizat Cristinel Bigiu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Buzau. Bigiu este suspectat ca, in perioada in care a fost prefect al judetului Buzau, ar fi luat mita pentru a interveni la alte persoane cu functii de conducere in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unor terenuri din municipiul Buzau.

In acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat ca in 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.

Procurorii aratau ca, in acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care actiona pentru Cecilia Viorica Stirbulescu in vederea revendicarii terenului de 15 hectare situat in municipiul Buzau, ar fi apelat la Valeriu Roger Nitescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune in legatura cu prefectul Cristinel Bigiu, in conditiile in care dosarul de revendicare era tergiversat. Nitescu i-ar fi spus atunci lui Mladin ca nu il cunoaste pe prefect, dar ca ar putea sa intervina Cristian David la Bigiu.

Dan Motreanu este deputat de Calarasi, fiind la cel de-al treilea mandat de parlamentar. Timp de patru ani, intre 2000 si 2004, a fost consilier judetean in Consiliul Judetean Alba, iar in 2004 a castigat primul mandat de deputat, fiind ales intr-o circumscriptie din Bucuresti. In perioada 2006 - 2007, Dan Motreanu a fost ministru al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Dezvoltarii Rurale.

Dan Motreanu este membru al PNL din anul 1990, de-a lungul timpului ocupand mai multe functii in partid - vicepresedinte PNL Alba Iulia, presedinte Tineretul National Liberal, secretar general al PNL. Din 2010 este vicepresedinte al PNL Calarasi. De asemenea, Dan Motreanu este prim-vicepresedinte al partidului la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri