Victor Ponta a declarat, vineri, ca Guvernul are solutii pentru aplicarea masurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonante de urgenta sau angajarea raspunderii in fata Parlamentului, dar ca "era ideal sa existe in acest domeniu un consens politic".

Premierul a declarat, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca acest Cod Fiscal - pe care presedintele Klaus Iohannis l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare - este unul bun si ca este un moment bun pentru implementarea lui, potrivit Mediafax. "Prin acest gest politic, oprim o directie de dezvoltare economica a Romaniei, pe care nu stiu cum o repornim, adica ne-au trebuit vreo patru ani ca sa ajungem aici, nu vreau sa o luam iar de la capat", a sustinut el.

Intrebat daca va incerca sa vorbeasca cu presedintele, Ponta a spus: "Domnul Teodorovici a incercat astazi sa vorbeasca ... domnul Iohannis nici macar nu m-a cautat sa-mi spuna de Codul fiscal, desi Guvernul il pune in aplicare, nu Banca Nationala sau altcineva. Deci, e o chestiune, repet, ori o chestiune politica si atunci nu a vrut sa discutam, ori a trebuit sa execute o chestie care intelege si el ca era pentru Romania, dar nu vrea sa explice... de altfel, uitati-va ca a explicat-o un consilier prezidential, nu presedintele, un consilier care cred ca acum vreo doua luni dadea interviuri ce bun e Codul Fiscal si ce bine ca reducem la 19%".

"Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri, dar imaginea proasta ramane, oamenii de afaceri or sa spuna: iata, iar e razboi politic, mai bine ne tinem banii si mai vedem, nu-i bagam in Romania, ca nu e o tara de oameni seriosi", a continuat el.

"Am solutii, miercuri pot sa adopt prin OUG...cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot sa adopt si cea cu 19% sau altceva, sau pot sa merg sa-mi angajez raspunderea si cu siguranta nu vor avea voturi pentru motiune de cenzura (...). Mijloace politice si constitutionale sigur ca avem, dar era ideal sa existe in acest domeniu al economiei si al fiscalitatii un consens politic, iar batalia politica sa o dam pe altceva, nu pe buzunarul romanilor", a mai spus el.

Intrebat de asemenea daca merge pe ideea unei unei sesiuni parlamentare extraordinare, Ponta a raspuns ca da, dar ca "PNL va vota contra". Victor Ponta a mai sustinut ca, prin respingerea noului Cod Fiscal, politic presedintele Iohannis "pierde foarte mult, in primul rand in fata celor care l-au votat, care au auzit anul trecut ca in programul sau este reducerea TVA la 19%".

"Cred ca e totusi inexplicabil, pentru ca e un cod liberal, votat de liberali, dorit de domnul Iohannis si dintr-odata respins. Eu nu am gasit decat doua explicatii, le-am si expus, ori pur si simplu un gen de joc de blocaj politic: uite, domnule, sa nu faca Ponta Codul Fiscal, uite, de-aia atunci nu-l facem, ceea ce mi se pare un joc politic de foarte joasa factura, l-am mai intalnit pe la Traian Basescu (...), ori este vorba despre interese externe Romaniei, domnul Iohannis n-a avut ce sa faca decat sa le puna in aplicare", a mai spus Victor Ponta.

Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal

Solicitat sa precizeze ce inseamna "interese externe Romaniei", el a raspuns: "In ultimul an si jumatate, uitati-va cate companii din strainatate si-au deschis si continua sa-si deschida fabrici, mijloace de productie, centre de servicii de IT, centre de pregatire, pai asta inseamna ca unii pierd locuri de munca sau pierd afaceri pentru ca se muta in Romania. Pe ce credeti ca am crescut economic? Pe investitii, pe locuri de munca, pe cresterea competitivitatii noastre economice. Poate ca nu se doreste, pana la urma eu inteleg chestia asta, nu se doreste ca Romania sa fie puternica economic, se doreste sa fim, asa, o colonie care cumpara bunuri produse de altii. Dar eu cred ca datoria, si a mea ca prim-ministru, si a presedintelui Romaniei, e sa aparam Romania, nu sa-i aparam pe altii care eventual pierd bani sau business-uri pentru ca Romania se intareste".

Presedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal si l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", se arata in cererea de reexaminare publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele mai spune ca "bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici poate fi atinsa numai printr-o abordare fiscal-bugetara responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila".

"Simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare", se mai arata in cererea sefului statului. Din perspectiva sustenabilitatii, seful statlui arata ca, asa cum a fost transmis spre promulgare, Codul Fiscal prezinta o serie de "riscuri interne si externe".

Citeste si:

    "Astfel, in plan intern, riscurile si vulnerabilitatile ar putea fi reprezentate, in primul rand, de revenirea la o politica fiscal-bugetara prociclica, intr-un moment cat se poate de nepotrivit, in care Romania are nevoie sa iasa pe termen lung din capcana politicilor prociclice, care induc crestere economica nesustenabila si dezechilibre masive in recesiune. In al doilea rand, un alt risc este reprezentat de absenta unei corelari necesare intre prioritatile si politicile fiscale, pe de o parte, si prioritatile si politicile bugetare, pe de alta parte. O consecinta a intrarii in vigoare a noului Cod fiscal poate fi si neglijarea unor prioritati bugetare asumate prin consens politic, cum ar fi obiectivul de crestere a bugetului pentru aparare la 2% din PIB pana in anul 2017", mai spune presedintele.

    Alte riscuri si vulnerabilitati la adresa cadrului fiscal-bugetar ar putea decurge din contextul european si international actual, in care situatia economica a Greciei genereaza incertitudini majore, nu doar in zona euro, iar pietele financiare globale pot resimti socuri si caderi dintre cele mai puternice, sustine seful statului.

    Citeste si:

      Parlamentul se afla in vacanta. Legislativul poate fi convocat in sesiune extraordinara la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constitutie.

      Sursa foto: Mediafax Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri