Politicienii vor salarii mai mari, considerand natural sa fie o crestere in conditiile noii legi a salarizarii. Cat de activi sunt insa parlamentarii in plen? Statistica este rusinoasa, mai mult de o treime neluand cuvantul nici macar o data in 2015.

La trei ani de la preluarea mandatului, mai mult de o treime dintre parlamentari nu au luat cuvantul nici macar o data in anul 2015. Unii dintre ei au vorbit doar in 2012, ladepunerea juramantului de senator sau deputat, relateaza Mediafax.

Madalin Voicu nu a vorbit in plen niciodata de la depunerea juramantului in decembrie 2012

La Camera Deputatilor, din cei 387 de deputati, 92 nu au luat cuvantul in plen in acest an, iar alti 44 au vorbit la microfon doar cateva secunde, la inceputul mandatului, pentru juramantul de credinta, fara de care nu le puteau fi validate mandatele. Madalin Voicu, deputat PSD, Marius Manolache (PSD), Cristian Rizea (PSD), Vlad Marcoci (PSD), Roxana Anusca (PNL), Ioan Axente (PSD), Valentin Busuioc (PSD), Mircea Cazan (PNL), Eugen Chebac (UNPR), Dan Ciocan (PSD), Andrei Dolineaschi (PSD), Ileana Dumitrache (PSD), Marian Enache (UNPR), Constantin Enea (PSD), Vasile Iliuta (PNL), Constantin Mazilu (UNPR) si Constantin Vizitiu sunt printre cei care care nu au vorbit deloc dupa depunerea juramantului, in decembrie 2012.

In acest an, nu au luat cuvantul nici deputatii PSD Claudiu Manda, Eduart Martin, Catalina Stefanescu, Valeriu Steriu (UNPR) si Alin Popoviciu (PNL). De altfel, unii dintre ei nu au vorbit in plen din 2013. Cei mai multi au depus insa in scris declaratii politice.

Deputatul PNL Theodor Paleologu a luat cuvantul doar de doua ori in acest mandat - o data la depunerea juramantului si o data sa isi anunte activitatea de independent. Nici fosta presedinta a Camerei Deputatilor Roberta Anastase (PNL) nu a vorbit in plen in acest an, fiind in concediu de maternitate.

Unii parlamentari, printre care Cristinel Marian (DP), Neagu Murgu (UNPR), Ion Melinte (PSD) si Cristina Ispir, au vorbit in plen in toti acesti ani doar doua - trei minute. Deputatii Ion Ochi, Florin Popescu sau Vlad Cosma nu au mai luat cuvantul in plen de la solicitarile Parchetului privind arestarea lor preventiva, care au fost respinse de Camera Deputatilor.

Elena Udrea a vorbit 42 de minute in acest mandat, ultima data fiind la solicitarile Parchetului de arestare preventiva.

Cine sunt deputatii campioni la vorbit in plen

La polul opus se afla presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a vorbit in plen peste 100 de ore in 151 de sedinte, de la preluarea mandatului, liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, dar si deputatul PSD Florin Iordache, care au cate opt ore vorbite in plen. Deputatul Ioan Oltean a vorbit zece ore, Ludovic Orban (PNL) - trei ore, iar Ana Birchal (PSD) - noua ore.

Si premierul Victor Ponta a luat cuvantul in 31 de sedinte de plen, timp de cinci ore, desi a absentat de la multe voturi importante, printre care cel pentru cresterea alocatiilor pentru copii, in pofida faptului ca anuntase ca sustine masura.

Cum sta situatia in Senat

La Senat, Ilie Nastase, Ioan Butunoi, Viorel Chiriac, Leonard Cadar, Alexandru Mazare, toti din grupul PSD, si Tudor Chiuariu, Ioan Cristina, Iulian Dumitrescu, Cristian Radulescu, din grupul PNL, nu au vorbit niciodata in 2015. Nici fostul presedinte al Senatului Crin Antonescu nu a vorbit in plen in acest an, iar actualul presedinte Calin Popescu Tariceanu a avut 25 de luari de cuvant in plen, dintre care sase in 2015.

In schimb, senatorul PNL Dumitru Oprea a vorbit in plen de 1.425 de ori incepand din 2012, Cristiana Anghel (PC) - de 994 de ori, senatorul liberal Puiu Hasotti a luat cuvantul de 573 de ori, iar senatorul PSD Ilie Sarbu a luat cuvantul in plen de 486 de ori.

Sursa foto: cdep.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri