Fostul presedinte Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga au fost, la ICCJ, fiind citati in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus plangere pe numele lor in cazul jurnalistilor rapiti in Irak.

Cei doi au stat la instanta doar citeva minute, intrucat nu au mai avut loc audieri, dupa ce procurorul de caz a invocat o exceptie de necompetenta materiala a instantei si a cerut ca dosarul sa fie retrimis la Judecatoria Sectorului 5.

Basescu si Blaga au plecat de la sediul instantei supreme in jurul orei 9.15, scrie Mediafax.

Traian Basescu si Vasile Blaga au fost citati sa se prezinte joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care analizeaza cererea procurorilor de la Parchetul de pe langa instanta suprema, de confirmare a urmaririi penale in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 al Capitalei si-a declinat competenta.
Procurorii de la Parchetului de pe langa ICCJ au dispus redeschiderea cercetarilor penale in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005, dosarul fiind deschis ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor. Acesta ii acuza pe fostul presedinte Traian Basescu si pe copresedintele PNL Vasile Blaga ca se fac vinovati de disparitia a patru milioane de dolari din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani.

Pentru a putea continua cercetarile penale in acest caz, procurorii PICCJ au cerut Judecatoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmaririi penale.

In urma analizarii dosarului, magistratii instantei bucurestene au decis ca nu sunt competenti sa judece cauza si au trimis-o magistratilor de la instanta suprema.

"Admite exceptia necompetentei personale – ratione personae a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti invocata de instanta din oficiu. In baza art. 50 N. C.p.p. rap. la art. 40 si art. 48 alin. 1 lit. a C.p.p. declina competenta de solutionare a cererii de redeschidere a urmaririi penale formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1543/P/2009, in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie- Sectia penala", au decis, joi, magistratii de la Judecatoria Sectorului 5.

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.
In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

Ulerior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spune ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

In 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, intr-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, ca la cererea doctorului Yassin s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad. El preciza ca Yassin s-a prezentat, in seara de 28 martie 2005, la biroul sau, impreua cu sotia, iar in aceeasi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat in Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnalistilor.

Singurul gasit vinovat de rapirea celor trei jurnalisti a fost Omar Hayssam. In prezent, el executa 23 de ani si patru luni de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in alte doua dosare - "Volvo" si "Foresta Nehoiu" - si cel al rapirii celor trei jurnalisti, potrivit unei decizi luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
In ceea ce il priveste pe fostul sef al statului, Judecatoria Sectorului 1 a confirmat redeschiderea urmaririi penale pentru furt, furt calificat si insulta, cu privire la fapte ale lui Traian Basescu, care a folosit, in 2007, apelativul "tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste si i-a luat acesteia telefonul mobil.

Judecatoria Sectorului 1 a constatat, in 25 mai, ca ordonanta emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de redeschidere a urmaririi penale este legala si temeinica.

Decizia magistratilor este definitiva, motiv pentru care procurorii PICCJ pot relua cercetarile in acest caz, cu privire la fapta.

Luna aceasta, aceeasi instanta a dispus redeschiderea urmaririi penale si in dosarul "Casa din Mihaileanu", ancheta ce vizeaza modul in care fostul sef al statului a obtinut, in perioada in care era primar, casa din strada Mihaileanu din Capitala, procurorii urmand sa faca cercetari in rem pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii,
Tot Parchetul ICCJ a dispus, in 11 martie, inceperea urmaririi penale pe numele lui Traian Basescu, in dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte de santaj.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.
Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", preciza Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.

Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie 2014, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".
Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj.

Sursa foto: stat islamic, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri