Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, referitor la negocierile care urmeaza sa aiba loc intre partide pe tema noului Cod fiscal, ca, din punctul sau de vedere, "linia rosie" ar fi reducerea la 20% a TVA.

"Din punctul meu de vedere, daca ii ajuta cu ceva la negocierea politica, eu nu ma bag la negocieri politice ca nu sunt sef de partid. Dar, daca ii ajuta cu ceva, sa revenim la 20% TVA, adica mai scadem 1,8 miliarde de lei (un punct TVA - n.r.) ... In rest, taxa pe constructii, ok, eu in continuare cred ca nu e un lucru rau, de principiu, dar poate ca ajuta firmele sa isi... Iar impozitul pe dividende e o masura foarte liberala, adica, sa stiti, votantii social-democrati nu au dividende, dar daca vor ei sa o dea jos si pe aceasta, PNL-ul... Pentru mine, linia rosie, ca sa aiba sens tot ce am muncit pana acum, este 20% TVA. (...) Asa cred eu ca e bine", a spus Ponta, la Romania TV, scrie Mediafax.

El a mentionat ca, initial, Guvernul a propus 20% TVA, iar PNL a sustinut 19%. De asemenea, el a fost intrebat daca, in eventualitatea in care s-ar conveni in urma consultarilor dintre partide o alta cota de TVA, respectiv 21%, s-ar putea pune problema plecarii sale din functie. "Eu imi fac datoria. Eu sunt un general manager, in acest moment, al Guvernului si am patru oameni in Consiliul de Administratie, domnul Liviu Dragnea, domnul Oprea, domnul Tariceanu si domnul Daniel Constantin. Datoria mea este sa le spun cum arata lucrurile, dupa care ei o sa ia decizia politica", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca reducerea TVA este sustenabila, la fel ca celelalte masuri cu impact bugetar negativ din noul Cod fiscal, avand in vedere incasarile suplimentare la buget, dar si activitatea antifrauda a ANAF. Prim-ministrul a mentionat ca exista trei masuri cu impact bugetar negativ in noul Cod fiscal - reducerea TVA, eliminarea taxei pe constructii speciale si eliminarea impozitului pe dividende, care vor aduce un minus de 11,3 miliarde de lei la buget, dintre care 9 miliarde inseamna doar scaderea TVA.

"Noua miliarde este impactul brut, dar de exemplu tot ce plateste statul roman acum, constructii, autostrazi, inclusiv utilitati, toate se reduc cu 5%, adica si noi platim mai putin TVA, deci noi scadem si la cheltuielile statului roman. Un miliard de lei si ceva se reduce doar din ce cheltuieste statul roman", a explicat premierul.

Victor Ponta a sustinut ca acesti bani vor fi acoperiti, in principal, din incasarile suplimentare la buget, pe care le estimeaza la 20 de miliarde de lei pe parcursul anului 2015. Premierul spune ca, fata de primele sase luni ale anului 2014, in 2015 aceste incasari au crescut, de la 106 miliarde de lei, la 116 miliarde. "Deci plus 10 miliarde de lei in sase luni. Daca facem matematica, teoretic ar trebui sa avem pana la finalul anului plus 20 de miliarde incasari. Nu vorbesc de cheltuieli mai mici, ca am avut si cheltuieli mai mici", a explicat el.

Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente a adus un plus de 60 de milioane de lei in primele sase luni, iar o mare parte a impactului reducerii cotei TVA va fi acoperita prin activitatea ANAF. "Din TVA, prin activitatea ANAF, antifrauda, (...) pe primele sase luni am avut un miliard de euro in plus fata de primele sase luni ale anului 2014", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca aceste date le au atat PNL, cat si presedintele Klaus Iohannis, pe care i-a acuzat ca politizeaza subiectul noului Cod Fiscal. "Presedintele nu a trimis Codul Fiscal, stiti cum se face. (...) Presedintele a zis doar reexaminati, nu a zis nici ce sa reexaminati, nici ce text, nici ce masura. Inteleg ca dupa aceea, dupa ce a retrimis, s-a discutat daca avem bani sau nu", a spus premierul.

Victor Ponta a sustinut ca presedintele Iohannis s-a razgandit in privinta Codului fiscal pentru a-i ajuta pe liberali. "De ce a dat domnul Iohannis inapoi? Pai, va spun eu de ce, ca a zis ca daca face Ponta vine PNL si ce mai face? Iertati-ma, dar asta nu e o gandire nationala, e o gandire de sef de partid. (...) Discutia este 100% politica", a spus Victor Ponta, care a adaugat ca reactia PNL pe acest subiect "este de Caragiale". "Nu mai stiu Gorghiu si Blaga pe cine voteaza", i-a ironizat Ponta pe liderii PNL. Prim-ministrul a mai spus ca, daca noul Cod fiscal nu va fi adoptat, nu va putea intra in vigoare nici noua lege a salarizarii, deoarece calculele pe acest proiect al Guvernului depind de Codul fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri