Salariilor bugetarilor pot si trebuie sa creasca, in acelasi timp cu salariile din mediul privat, insa noua lege a salarizarii nu poate fi pusa in aplicare fara noul Cod fiscal, spune presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Salariile bugetarilor pot si trebuie sa creasca, odata cu salariile romanilor care lucreaza in mediul privat. Sunt primul care sustine necesitatea unei noi legi a salarizarii care sa puna pe baze solide si predictibile cresterile salariale. Dar aceasta lege a salarizarii nu poate sa fie pusa in aplicare fara Noul Cod Fiscal. Cresterea consistenta si pe termen lung a salariilor nu se poate face intr-o logica a austeritatii, pentru ca se blocheaza motorul care asigura sustenabilitatea acestei cresteri. Fara acest nou Cod Fiscal care asigura o crestere economica consistenta si pe termen lung, motorul economiei nu va functiona la parametri care sa asigure cresteri semnificative", a scris Tariceanu, marti, pe Facebook, potrivit Mediafax.

Presedintele Senatului explica de ce crede acest lucru, folosind ca punct de plecare strategia folosita in perioada in care era premier, 2004-2008, cand a "investit in motorul economiei" inainte de a creste salariile. "In perioada guvernarii pe care am condus-o - 2004-2008, cresterea salariilor a fost rezultatul firesc al cresterii economice si, vreau sa subliniez, a fost in pas cu cresterea economica", spune Tariceanu.

"In perioada 2005-2008, cheltuielile de personal au fost, cu mici variatii, de aproximativ 8% din PIB. Practic, cifrele confirma din nou ca, in perioada 2005-2008 salariile au crescut odata cu economia si cu PIB-ul. Ce mi se pare la fel de important de subliniat este ca Romania s-a mentinut in toata aceasta perioada mult sub media europeana cu privire la procentul din PIB a cheltuielilor de personal bugetar, medie europeana situata la peste 10% din PIB", mai sustine Tariceanu.

El afirma ca numarul bugetarilor a crescut in acea perioada, ca o consecinta directa a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, avand in vedere ca Romania trebuia sa gestioneze noul statut prin institutii care erau inutile inainte de aderare, Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta, APIA, asistenta sociala, departamente de afaceri europene din cadrul ministerelor, gestionarea fondurilor europene. PNL a propus discutarea legii salarizarii bugetarilor in cadrul consultarilor cu partidele parlamentare, odata cu Codul Fiscal. Discutiile ar urma sa aiba loc saptamana viitoare.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri