Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, astazi, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, ca autonomia pe criterii entice nu poate exista, adaugand ca proba ca Romania nu accepta "un astfel de concept" este faptul ca tara noastra a refuzat recunoasterea Kosovo.

"Autonomia pe criterii etnice nu poate exista. Nu exista un astfel de concept acceptabil pentru statul roman. Si proba ca Romania nu accepta un astfel de concept este ca, in pofida pozitiei tuturor marilor nostri aliati, a refuzat sa recunoasca Kosovo. Exact din acest motiv. Si credeti-ma ca nu e comod sa-ti mentii pozitia cand aliatii tai sunt SUA, Germania, Franta, Italia si multe alte state mari. Interesul national prevaleaza in fata prieteniilor si a aliantelor", a declarat Traian Basescu, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, in judetul Harghita, citat de Mediafax.

Fostul sef al statului a mai spus ca a urmarit cu atentie declaratiile premierului Ungariei, Viktor Orban, din ultima perioada si considera ca, in momentul de fata, Ungaria nu are o politica oficiala agresiva, cu declaratii "indecente" pentru relatia dintre doua state membre ale UE, acestea fiind lasate in seama extremistilor maghiari, "fie ca sunt cetateni romani de etnie maghiara, fie ca sunt cetateni maghiari de la Jobbik, de la Budapesta".

"Singurul lucru care mai trebuie clarificat si trebuie scos din vocabularul oficial maghiar este cel legat de autonomia Tinutului Secuiesc. Eu cred ca noi nu umblam cu degetul pe harta Ungariei. Pentru ca am putea umbla de la frontiera pana la Tisa, dar suntem decenti si bine crescuti. Si atunci o sa-i invitam scris sa nu ne mai spuna cum sa ne organizam regiunile si cat de autonome sa fie. Autonomie la Caracal, cata la Harghita si Covasna. Asta am spus intotdeauna. Deci, problema este de tupeu si nu vad, in modul cel mai serios, daca o vor tine pe a lor cu autonomia Tinutului Secuiesc, nu vad de ce nu am vorbi de autonomia teritoriului dintre frontiera si Tisa. La contrapartida", a declarat fostul presedinte.

Traian Basescu a mai spus ca autonomia Tinutului Secuiesc, ceruta si de la Budapesta, dar si de liderii maghiarilor din Romania, a daunat dezvoltarii celor doua judete locuite preponderant de maghiari, Harghita si Covasna. Potrivit acestuia, "obarsia" ramanerii in urma a celor doua judete, este "marota" autoritatilor locale care au aprobat instalarea in zona a firmelor maghiare, crezand ca au bani, "ii scot si pe urechi si pe nas si vin sa-i aduca aici", blocand investitorii straini.

"Au venit, de fapt, foarte multi smecheri cu cate o suta de euro de la Budapesta si fac afaceri aici. Au blocat alti investitori care nu erau maghiari si mai ales au creat politic incertitudine pentru investitorii straini. Prin aceasta continua afirmare a autonomiei teritoriale, firmele s-au oprit la frontiera Harghitei si Covasnei", a continuat Basescu.

In opinia fostului sef al statului, si "steagul autonomiei" ii face reticenti pe investitorii care evita sa vina intr-o regiune cu probleme entice si se opresc la Sibiu sau la Brasov.

"Pentru a se face investitii, trebuie sa fie cateva lucruri: climatul social in regula, si aici regiunea pacatuieste, datorita pretentiilor unor organizatii si extremisti maghiari. Si forta de munca calificata. Poate si aici trebuie gandit putin cu invatamantul strict in limba maghiara, care ii face pe tinerii absolventi si care stiu numai limba maghiara aproape inoperanti pe piata fortei de munca in afara de Covasna si Harghita. Problema nu e neaparat la Bucuresti, problema e si la administratiile locale si la populatia de aici. Ia convingeti-i sa spuna sau ii convingem, ca nu puteti dumneavoastra: am renuntat la conceptul de autonomie teritoriala! Va dau scris ca in cativa ani vor fi investitii in Harghita si Covasna", a continuat Traian Basescu.

El a subliniat ca aceasta zona nu a fost abandonata de Bucuresti, de catre Guvern, care a avut in vedere realizarea unor echilibre, nu neaparat demografice, ci economice.

"E adevarat ca aici Bucurestiul are ghinionul ca si minoritarii maghiari si romanii numeric inferior spun ca sunt abandonati de Bucuresti. Nu este adevarat. Este o bucata din teritoriul national si are toate facilitatile de securitate, de alimentatie. Problemele de dezvoltare tin insa foarte mult si de sectorul privat", a precizat Basescu.

In privinta subfinantarii asociatiilor si fundatiilor romanesti din Harghita si Covasna, comparativ cu cele apartinand minoritatii maghiare din Romania, fostul presedinte a spus ca, "din pacate", aici a functionat un criteriu politic "extrem de puternic" peste care va trebui sa se treaca, si anume, ca "romanii nu sunt minoritari pe teritoriul Romaniei".

"Trebuie sa gasim formule de finantare si pentru fundatiile romanesti din Harghita si Covasna. Recunosc ca, iata, e aproape un an de cand mi-am terminat mandatul, dar nu am reusit sa conving spectrul politic ca ar trebui sa generam finantari pentru minoritarii romani, pentru ca termenul folosit la Bucuresti este ca nu putem accepta ideea ca romanii sunt minoritari in Romania. Dar, iata o formula, inferior numeric, care ar putea fi utilizata si gasita o formula de finantare", a conchis Traian Basescu.

Fostul sef al statului a participat, marti, la cea de a XIII-a editie a Universitatii de vara de la Izvoru Muresului la dezbaterea cu tema "Reunirea Basarabiei cu Romania, obiectiv national al romanilor pentru 2018. Evolutii geopolitice si interesul national romanesc. Intre dorinta si actiunea societatii civile si manipularile politice" si a raspuns intrebarilor participantilor din tara, dar in special reprezentantilor asociatiilor romanilor de pretutindeni.

Citeste si:

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri