Ambasadorul roman la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marti, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, dupa ce a cerut o audienta, pentru a discuta pe tema declaratiilor ambasadorului ungar la Bucuresti, Botond Zakonyi.

Micula a cerut luni o audienta la MAE al Ungariei si a mers marti la sediul ministerului pentru a exprima dezacordul puternic fata de continutul declaratiilor facute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relatiilor bilaterale romano-ungare, a precizat Biroul de Presa al MAE de la Bucuresti, scrie Mediafax.

De altfel, MAE roman a reactionat public luni fata de afirmatiile ambasadorului Ungariei, convocandu-l la discutii pe Nagy Károly Zoltán, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti. Potrivit unui comunicat de presa emis luni de MAE, partea romana a atras atentia, printre altele, ca declaratiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivaleaza cu o imixtiune in afacerile interne ale Romaniei, criticand si afirmatiile referitoare la premierul Victor Ponta.

Ambasadorul Alexandru Victor Micula a transmis oficialilor de la Budapesta mesajul Ministerului roman al Afacerilor Externe. Presa maghiara sustine, insa, ca ambasadorul roman a fost convocat de MAE al Ungariei pe tema unor declaratii facute luni de premierul Victor Ponta, cand a spus ca Ungaria incearca sa provoace Romania si a facut referire la unele declaratii ale ambasadorului ungar la Bucuresti, Botond Zakonyi.

Potrivit MTI, secretarul de stat din cadrul MAE al Ungariei, Levente Magyar, l-ar fi pus pe ambasadorul roman sa explice "acuzatiile inacceptabile" lansate de Ponta. Magyar ar mai spus ca remarcile premierului roman incearca sa foloseasca "agitatie anti-maghiara pentru a acoperi criza politica din tara", iar "iesirile" recente ale Guvernului roman pe tema relatiilor cu Ungaria sunt diametral opuse relatiilor bilaterale.
Luni, intr-un interviu acordat cotidianului "Romania Libera", ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a sustinut ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, acuzand si faptul ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie.

O alta problema semnalata de ambasador, in interviul citat, ar fi modul in care premierul roman Victor Ponta si-a construit imaginea prin opozitie cu Viktor Orban. "Asa si-a inceput Victor Ponta cele doua roluri pe care le joaca: Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul ¬celalalt", a declarat diplomatul in contextul in care i s-a cerut sa dea exemple de politicieni romani care ar fi facut declaratii deranjante.

In ceea ce priveste autonomia, diplomatul a spus ca "autonomia nu este exceptia in Europa, este un model pentru ca minoritatile sa poata convietui impreuna cu majoritatile". In replica, premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Romania TV, ca Ungaria incearca sa provoace Romania, dar ca ministrul de Externe roman, Bogdan Aurescu, si-a facut treaba. ”Incearca sa ne provoace, sunt acuzati de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, incearca sa atraga si Romania in scandal", a spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri