Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat, dupa consultarile tehnice intre partide pe Codul fiscal, ca PNL a semnat un pact tehnic care va fi "suportul pentru votul politic din Parlament", aratand ca liberalii sunt de acord cu reducerea TVA in doua trepte, care "garanteaza sustenabilitatea Codului".

"Cred ca lucrul cel mai important in aceste discutii este ca nivelul de predictibilitate pe care PNL l-a solicitat de cand exista cerere de reexaminare a Codului fiscal a crescut si este in mare parte asigurat. Romania se apropie, in aplicarea Codului fiscal, de angajamentul international referitor la deficit bugetar angajat prin Tratatul fiscal. Romania are, incepand cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigura mediului de afaceri o dezvoltare sanatoasa, asigura conditii de competitivitate in ceea ce priveste politica fiscala cu alte tari din UE", a spus Eugen Nicolaescu (foto).

El a precizat ca PNL a propus ca, in pactul tehnic semnat de reprezentantii partidelor, sa fie introdusa prevederea ca Guvernul sa prezinte trimestrial Parlamentului executia bugetara, pentru a fi o garantie ca se aplica ceea ce este prevazut in Codul fiscal, adaugand ca toti partenerii de dialog au fost de acord cu acest lucru, noteaza Mediafax.

"Am solicitat si toti partenerii de dialog au fost de acord ca ne trebuie o garantie ca ceea ce scrie in Codul fiscal se va aplica si daca vor fi abateri, diverse dezechilibe, iar Guvernul sa fie obligat sa le indrepte si in prevederea pe care am introdus-o si anume ca Guvernul sa vina trimestrial in Parlament si sa informeze Parlamentul despre executia bugatra printr-o dezbatere si Parlamentul sa decida ce corectii trebuie facute", a adaugat Nicolaescu.

"Aceasta pozitie a PNL va fi fixata prin acordul care se va discuta probbabil saptamana viitoare. Acest pact are in vedere ca in Parlament, dupa ce vor avea loc discutii politice, Codul fiscal sa fie votat asa cum ne-am angajat astazi. Exista un text pe care l-am semnat astazi, la nivel tehnic, si care este suportul pentru votul politic din Parlament, care inseamna in cea mai mare parte, consesns politic", a adaugat Eugen Nicolaescu. El a mai aratat ca reducerea TVA in doua trepte asigura sustenabilitatea Codului fiscal.

"Cota TVA in doua trepte garanteaza sustenabilitatea, dupa primul an de aplicare trebuie sa se absoarba masurile fiscale, urmand ca in anul doi, dupa ce s-a consolidat bugetul, sa putem veni cu a doua etapa de un punct procentual la TVA si, de asemenea, celelalte masuri care unele sunt cu 1 ianuarie 2016, altele cu 1 ianuarie 2017", a adaugat Eugen Nicolaescu.

Liderul PNL a mai spus ca discutiile privind legea salarizarii vor fi separate de Codul fiscal si vor face obiectul unui pact separat. "Am avut o discutie privind legea salarizarii, dar ea nu se regaseste in textul de acord, pentru ca a fost un acord tehnic, dar am convenit cu ministrul Teodorovici ca astazi discutam Codul fiscal ca o problema separata, celelalte probleme care angajeaza cheltuieli bugetare sa fie o discutie separata, pe un acord separat", a aratat el.

Intrebat daca si BNR este de acord cu aceste masuri, Nicolaescu a raspuns: "In acest moment BNR nu face parte nici din Executiv, nici din Legislativ".
Reprezentantii partidelor propun, in urma discutiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal sa prevada o o scadere a TVA in trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017.

Eugen Nicolicea (UNPR) a mentionat, la finalul intalnirii de la Palatul Parlamentului, ca au fost propuse mai multe modificari la Codul fiscal, acestea urmand sa se constituie in amendamente la proiect. "Principalul amendament este acela ca vom avea o scadere a TVA in trepte - prima treapta va fi de 20%, intrararea in vigoare odata cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 si, dupa aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Nicolicea.

Senatorul Haralambie Vochitiu a precizat, la randul sau, ca in urma consultarilor s-a decis si ca eliminarea supraaccizei la alcool si la carburanti sa fie prorogata pana la 1 ianuarie 2017. El a adaugat ca toate celelalte masuri prevazute in proiect s-au pastrat.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri