Premierul Victor Ponta spune ca sprijina introducerea impozitului specific pentru turism, daca acesta va duce la ”o debirocratizare si la taxe mai simplu de platit”, in timp ce ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, vorbeste despre posibilitatea introducerii impozitului de la 1 ianuarie 2016.

”S-a tot incercat introducerea impozitului specific pentru turism, un impozit care sa insemne proceduri mult mai simple si sa insemne controale mai putine si competitie mai clara si servicii mai bune pentru turistii care beneficiaza.

Din punctul nostru de vedere, proiectul, care se va depune ca initiativa parlamentara, daca respecta ceea ce am discutat si anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum aparuse la un moment, 50 sau 75, era exagerat si nu era o practica europeana si daca asta duce la debirocratizare si taxe mai simplu de platit, sigur ca il sprijinim”, a declarat Victor Ponta intr-o conferinta de presa sustinuta la Mamaia.

El a precizat ca prin introducerea acestui impozit hotelierii vor achita o suma fixa, scrie Mediafax.

“Inseamna ca nu mai platesti celelalte taxe ca o societate obisnuita, ci ai niste criterii simple si clare. Platesti o suma fixa si daca esti bun, faci profit mai mare, daca nu esti bun, iesi de pe piata”, a explicat premierul.

La randul sau, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, prezent la conferinta de presa, a afirmat ca acest proiect privind impozitul specific va fi aprobat de Parlament in aceasta toamna, urmand sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2016.
“In cursul lunii septembrie am discutat sa definitivam aceasta propunere de act normativ, va fi o propunere de lege, o initiativa parlamentara, astfel incat in toamna aceasta sa fie aprobat de Parlament si de la 1 ianuarie 2016 sa fie aplicat”, a spus ministrul Teodorovici.

De asemenea, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Mohammad Murad, a explicat cu acelasi prilej in ce consta acest impozit specific.

“Daca un hotel are 200 de locuri, el va plati pe numarul de locuri sau camere. Pentru fiecare loc va plati 100 de euro impozit pe an. Conform calculelor noastre, acest hotel (n.r. - hotelul unde a avut loc conferinta de presa) va plati in jur de 40.000 de euro pausal. Ca are grad de ocupare mai mare sau mai mic, ca a facut o cifra de afaceri mai mare sau mai mica, nu mai conteaza, va plati o taxa fixa la numarul de locuri de cazare sau de camere. Acum acest hotel plateste 100.000 de euro si alt hotel similar plateste zero. Baza de impozitare va fi mai mare pentru ca toata lumea va plati”, a mentionat presedintele FPTR.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a solicitat reprezentantilor mediului de afaceri sa sprijine lupta impotriva evaziunii fiscale.

“Cer de fiecare data asociatiilor din mediul privat tuturor oamenilor de afaceri corecti sa ne sprijine in ceea ce am inceput si ceea ce trebuie sa ducem mai departe si anume lupta impotriva evaziunii fiscale, care este un cancer pentru orice societate. Nu doar pentru ca avem mai putine venituri la buget si in primul rand pentru ca imparte lumea de afaceri in doua categorii, aia fraierii care platesc taxe si baietii destepti, smecherii, care nu le platesc. Deci din punctul meu de vedere combaterea evaziunii fiscale nu inseamna doar mai multi bani la buget, ci inseamna de fapt o viata economica cinstita in care competitia se face nu eludand taxe, ci avand calitate si servicii mai bune. (...) Controale ANAF trebuie sa existe peste tot, dar aceste controale, asa cum am vorbit cu presedintele ANAF, trebuie sa mearga catre marea evaziune si catre respectarea tuturor regulilor pentru o competitie corecta”, a spus Victor Ponta.

Premierul a participat, vineri, la Mamaia, la o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri din turism. La discutii au fost prezenti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Comertului si Turismului, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Mirela Matichescu, parlamentari si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri