Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un Memorandum, inceperea negocierilor pentru contractarea unei finantari in valoare de pana la 48 de milioane de euro din partea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru continuarea proiectelor pentru reducerea poluarii cu nitrati.

"In prezent, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) desfasoara Proiectul privind Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, finantat de BIRD cu un imprumut de 50 de milioane de euro si asistenta financiara nerambursabila de 5,5 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu, proiectul urmarind sustinerea Guvernului in implementarea Directivei Nitrati, ce priveste reducerea poluarii cu nutrienti a resurselor de apa si sol ale Romaniei, incluzand Dunarea si Marea Neagra", se precizeaza intr-un comunicat al Executivului, citat de Mediafax.

Proiectul aflat in implementare acopera zonele declarate vulnerabile la poluarea cu nitrati in anul 2006, fiind vorba despre aproximativ 252 de comune. Costul total al noului proiect se ridica la aproximativ 50 de milioane de euro, din care suma de 48 de milioane va fi acoperita din imprumutul BIRD, diferenta urmand sa fie suportata de beneficiarii finali, implementarea fiind estimata la o perioada de 5 ani (2016-2020).

In comunicatul Guvernului se mai precizeaza ca noul proiect va avea patru componente, respectiv investitii la nivel de comuna, unde fondurile vor putea fi accesate de catre comunitatile interesate, pe baze competitive si conform criteriilor de eligibilitate. Investitiile vor sustine reducerea poluarii cu compusi organici din surse agricole si reducerea impactului activitatilor agricole asupra schimbarilor climatice, beneficiarii fiind incurajati sa propuna solutii diverse, printr-o abordare flexibila menita sa stimuleze accesul la finantare si eficienta investitiilor; intarirea capacitatii institutionale si de reglementare; constientizare publica, instruire si asistenta tehnica – prin aceasta componenta vor fi finantate campanii de constientizare si platforme de cunoastere la nivel comunal; managementul proiectului.

In urma negocierilor, se va decide modalitatea acordarii sumei solicitate: fie printr-un nou imprumut, fie prin majorarea celui existent. Potrivit politicii BIRD, comisionul perceput initial este de 0,25% din suma imprumutului si un comision de angajament de 0,25% pe an aplicabil la suma netrasa, platibil semestrial.

Ministerul Mediului va fi desemnat ca agentie de implementare si va realiza acest proiect prin Unitatea de Management a Proiectului Bancii Mondiale, existenta deja in cadrul institutiei. Potrivit datelor oficiale, Romania nu a facut, pana la acest moment, obiectul niciuneia dintre cele 10 proceduri de infringement deschise impotriva unor state membre ale Uniunii Europene, fiind apreciat efortul depus de tara noastra pentru introducerea Directivei Nitrati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri