Liderii partidelor parlamentare au convenit, dupa discutiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizata a TVA, astfel incat taxa va fi redusa la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017, dupa ce puterea si opozitia au ajuns la un acord. Cum au vazut consultarile liderii politici?

La discutii au participat presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dar si liderul grupului PSD, Marian Neacsu. Din partea UNPR au fost prezenti vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, iar de la ALDE copresedintii Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu, scrie Mediafax.

Opozitia a fost reprezentata de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, iar UDMR de presedintele Kelemen Hunor. Intalnirea are loc in contextul in care reprezentatii partidelor politice au avut saptamana trecuta o consultare tehnica, la care a participat si ministrul Finantelor Eugen Teodorovci si in cadrul careia cei mai multi au fost de acord cu un pact tehnic privind o cota de TVA de 20%, in loc de 19% si amanarea eliminarii accizei la carburanti.

Dragnea, despre concluzia consultarilor pe Cod Fiscal

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca discutiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilitatii si a precautiei, astfel incat atat prin Codul Fiscal, cat si prin bugetul de stat pe 2016 sa fie respectata tinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

El a mai spus ca a fost nevoie de un consens politic astfel incat Codul Fiscal sa nu fie schimbat odata cu schimbarea puterii si sa poata oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri. "Acest consens care a fost dorit si de noi si de colegii din opozitie care a fost realizat astazi a fost necesar pentru ca intentia noastra comuna a fost si ramane ca acest Cod Fiscal sa dureze in timp. Nu este un Cod Fiscal pe care sa ne permitem sa-l modificam sau sa-l modifice o eventuala noua putere din 2016 sau 2017", a declarat presedintele interimar al PSD.

Social-democratul a precizat ca masurile de reducere a TVA se vor aplica etapizat. "Prevedirile din acest nou Cod Fiscal sa ne incadram intr-un deficit sub 2 la suta si ca si concluzie modificarile la Codul Fiscal vor fi adoptate in forma initiala care a fost adoptata in Parlament, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat. La TVA va fi o reducere de pana la 20 la suta cota de TVA incepand cu 1 ianuarie 2016 si 19 la suta incepand cu 1 ianuarie 2017", a aratat Dragnea la iesirea de la consultari.

De asemenea, impozitele pe constructiile speciale, taxa pe stalp asa cum este ea cunoscuta, va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017 cu o exceptie solicitata de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la constructiile speciale din agricultura, aceasta urmand sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2016.

Cat despre supraacciza la carburanti, acaesta va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017. "De asemenea, plafonarea contibutiilor de sanatate va fi aplicata, dar incepand cu 1 ianuarie, este vorba de plafonarea acestei contributii la 5 venituri medii brute pe economie si de asemenea reducerea pe impozitul pe dividente de la 16 la suta la 5 la suta va fi operata incepand cu 1 ianuarie 2017", a mai aratat Liviu Dragnea.

Desi presedintele interimar al PSD a vorbit despre un consens al liderilor partidelor parlamentare referitor la reexaminarea Codului Fiscal, el a spus ca nu a fost semnat si un acord politic in acest sens. "Am convenit sa nu semnam acord. Nu este nevoie sa semnam documente, suntem oameni resposanbili", a sustinut Dragnea

Alina Gorghiu: Discutia a stat sub zodia prudentei

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca dialogul a stat sub "zodia prudentei", precizand ca l-a informat pe presedintele Iohannis in legatura cu mandatul cu care PNL a mers la discutii si se bucura ca s-a ajuns la o intelegere.

"Astazi putem spune ca asistam la o premiera, poate este un cuvant destul de mare, dar, in mod cert, este un exercitiu de dialog intre opozitie si putere pe care eu si copresedintele Vasile Blaga il putem incadra la categoria de responsabilitate politica. Toata discutia a stat sub zodia prudentei. Ma bucura ca vom fi in masura, putere si opozitie, sa votam, cred eu, in unanimitate, alaturi de colegii nostri parlamentari un Cod Fiscal care sa aduca relaxare fiscala", a spus Gorghiu.

Ea a adaugat ca partea buna este ca a fost agreata cota TVA de 20% din 2016 si de 19% din 2017 si incadrarea in tinta de deficit. "Partea care ne bucura extrem de tare este ca am agreat acea cota a TVA, ca ne vom incadra in tinta de deficit si colegii nostri la intalnirea tehnica au agreat-o, ca discutiile au mers intr-o directie foarte, foarte, buna", a mai spus Gorghiu.

Ea a adaugat ca "dialogul a fost unul foarte bun" si "indiferent de competitia politica dintre noi, putem sa avem un dialog care sa insemne masuri sustenabile pentru Romania". Gorghiu a mentionat ca l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis despre mandatul PNL la discutii si se bucura ca a reusit, fara medierea presedintelui, sa se ajunga la o intelegere pe Codul Fiscal.

"L-am informat pe presedinte, imediat ce a trimis cererea de reexaminare, despre mandatul pe care eu si copresedintele Blaga vom veni la negocieri. Era firesc acest lucru. Am venit la negocieri cu un mandat, ma bucur ca este acesta pe care suntem in masura noi si colegii de la putere sa vi-l prezentam si sunt convinsa ca saptamana viitoare, poate duminica, aceasta lege va ajunge la promulgare. Vom vedea ce decizie va lua domnul presedinte, dar ma bucur ca fara medierea domniei sale am reusit astazi sa ne intelegem si sa avem acest consens", a aratat Gorghiu.

Vasile Blaga a spus ca "prudenta responsabila a fost laitmotivul acestei discutii, iar concluziile sunt cele care au fost prezentate de Alina Gorghiu si Liviu Dragnea. "Prudenta responsabila a fost laitmotivul acestei discutii, ne-a interest pastrarea echilibrelor macroeconomice din tara, incadarea in deficitul de 2,% (…). Am fost interesati ca Romania sa nu mai parcurga socuri cum a parcurs in cazul crizei. Concluziile sunt cele pe care le-a spus si colega mea, le-a spus si domul Dragnea, e bine ca TVA il vom aplica 20% de la 1 ianuarie 2016 si de 19% din 2017. M-a bucurat si pozitia ministrului Agriculturii care coincide cu a noastra, amanam eliminarea taxei pe stalp, cu exceptia celor din agricultura. O discutie buna, ne bucura ca si Guvernul s-a angajat sa vina cu bugetul pana la 15 noiembrie. Exista toate garantiile de la putere ca si aceasta marire a salariilor medicilor se incadreaza in deficit", a mai spus Blaga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri