Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca Romania urmeaza sa primeasca de la Comisia Europeana, aproximativ 480 milioane euro, sume care erau blocate ca urmare a deciziei Comisiei de intrerupere a platilor.

Ministrul Fondurilor Europene a prezentat, miercuri, date privind stadiul absorbtiei fondurilor europene, aratand ca, in aproximativ doua saptamani, Romania urmeaza sa primeasca circa 480 milioane euro de la Comisia Europeana, scrie Mediafax.

"Urmare a eforturilor depuse in ultimele patru luni si a verificarilor efectuate la solicitarea Comisiei Europene, saptamana aceasta, Romania a primit decizia privind ridicarea intreruperilor de plati si a presuspendarii pentru Programul Operational Resurse Umane POS DRU 2007-2013, ceea ce inseamna ca in perioada imediat urmatoare, aproximativ doua saptamani, Romania va primi de la Comisia Europeana aproximativ 480 de milioane de euro, sume care erau blocate, urmare a deciziei Comisiei de intrerupere a platilor", a precizat Nica.

In ceea ce priveste Programul Operational Mediu si Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice, Nica a precizat ca au fost finalizate misiunile de audit nationale si ale comisiei si asteapta "in jurul datei de 15 spetembrie" o decizie referitoare la ridicarea intreruperii platii. "Fara a ma antepronunta inaintea deciziei Comisiei Europene, consider ca masurile care au fost luate de statul roman corespund cerintelor CE si asteptam o decizie pozitiva", a aratat ministrul Fondurilor Europene.

Romania va avea un grad de absorbtie a fondurilor europene de 70 la suta in acest an

Romania va ajunge la un grad de absorbtie de aproximativ 70 la suta la sfarsitul anului, a anuntat, miercuri, ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, adaugand ca nu exclude posibilitatea ca acest procent sa ajunga la 75-78 la suta, daca se iau in calcul estimarile beneficiarilor.

"Pana in decembrie, Romania are toate sansele sa aiba un procent de absorbtie de 70 la suta, depindem foarte mult de facturile care vor veni. Dupa cum se stie, beneficiarii au obligatia de a plati in decembrie, chiar si in ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse si in ianuarie, februarie, martie, in cursul anului viitor, pentru a fi procesate si trimise la Comisia Europeana", a afirmat Marius Nica la sfarsitul sedintei saptamanale a Executivului.

Nica a explicat ca, plecand de la estimarile beneficiarilor, ca isi finalizeaza si isi termina aceste proiecte, procentul de absorbtie rezultat este mai mare. "Se duce undeva la 75 - 78 la suta, dar sunt estimarile beneficiarilor", a spus Marius Nica.

Totodata, ministrul delegat pentru fonduri europene a afirmat ca programul cu cea mai mica rata de absorbtie este cel destinat resurselor umane (POSDRU), respectiv 50 la suta. Potrivit datelor postate, in luna iulie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 0,4% in iunie fata de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, Romania reusind astfel sa atraga in luna respectiva 76 milioane de euro. Singurele programe pe care au fost atrase fonduri sunt Programul Operational Sectorial Mediu si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri