Bogdan Aurescu a declarat joi, la Comisia parlamentara pentru Afaceri Europene, ca anuntul Comisiei Europene privind cotele de refugiati reprezinta o propunere care va fi negociata in Consiliul JAI, adaugand ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru statele care nu pot primi refugiati, conform cotelor.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, prezent joi la discutii in Comisia parlamentara de Afaceri Europene, a precizat ca, asa cum au declarat premierul si presedintele, Romania nu poate primi un numar mai mare de refugiati decat capacitatea sa, insistand asupra faptului ca planul Comisiei Europene contine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul institutiilor europene, un prim pas fiind discutiile din cadrul Consiliului JAI care va avea loc luni, 14 septembrie, potrivit Mediafax.

"Propunerile Comisiei sunt doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de catre statele membre. Primul pas in acest proces de negociere se desfasoara pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne", a declarat Bogdan Aurescu. Ministrul a afirmat ca acestea vor fi analizate in sedinta CSAT, care va avea loc saptamana viitoare.

"Analiza propunerilor pe care Comisia Europeana le-a facut in cursul zilei de ieri, atat a celor care au fost incluse in discursul presedintelui Comisiei si cele care fac parte din pachetul care a fost inaintat spre luare in considerare de catre statele membre, urmeaza sa reprezinte baza pentru mandatul care va fi stabilit de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, prin urmare este vorba despre o pozitie consolidata a statului roman. (...) Din perspectiva Romaniei, asa cum spunea si primul ministru in luarile de pozitie din zilele trecute, un stat nu poate sa primeasca mai mult decat are capacitate efectiva de a primi si de a integra social din aceste cifre de refugiati", a mai declarat ministrul.

Intrebat de jurnalisti daca Romania risca sanctiuni in cazul in care nu va respecta cota de peste 6000 de refugiati, ministrul a spus: "Eu nu am vazut in discursul sau planul presedintelui CE mentionandu-se sanctiuni. Exista o idee in planul care a fost inaintat ieri ca statele care nu pot prelua momentan, e vorba despre o perioada care este acolo indicata, de 12 luni, refugiati pe teritoriul lor din motive obiective, sa plateasca o compensatie financiara de 0,002% din PIB, dar si acest element este supus discutiei si negocierii statelor membre.Statele".

Aurescu a mai spus ca refuza sa faca speculatii legate de evolutia discutiilor in cazul in care JAI decide ca vor fi impuse cote obligatorii. Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca mandatul Romaniei va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stablite astfel de cote si ca este nemultumit de anuntul Comisiei Europene.

Seful statului a precizat ca a discutat joi cu ministrul de interne care va participa la Consiliul JAI, care va avea loc luni, 14 septembrie, iar "mandatul lui este sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii". In opinia presedintelui, cotele obligatorii "calculate intr-un mod foarte birocratic", fara consultare, nu vor rezolva problema imigrantilor, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar "in aceasta faza".

"Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni, si nu de piese care trebuie numarate, vorbesc de imigrantii care vin in Europa. In al doilea rand, este vorba de o solidaritate europeana, iar Romania si-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci si prin oferta de a primi un numar mare, pentru noi, de refugiati, ceea ce nu consideram ca este o solutie sau oportun sa vorbim de cote obligatorii, calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, as putea spune, fara a consulta statele membre", a conchis Klaus Iohannis.

Romania s-a angajat sa preia 1785 de refugiati, insa CE a atribuit Bucurestiului o cota de 6.351.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri