Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, astazi, la manifestarile de Ziua Pompierilor, ca, luni, la JAI, va transmite ca Romania isi va respecta angajamentele initiale de a primi 1.875 de imigranti, iar ”cu modestie, dar si cu demnitate” va vota impotriva cotelor obligatorii.

"In contextul in care Romania este o tara sigura, care isi face datoria cu mult profesionalism, merg maine la acest JAI. Am un mandat foarte clar dat din partea presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta, pe care il voi spune acolo cu modestie, dar si cu demnitate, Romania isi respecta angajamentele initiale de a primi 1.875 de imigranti, atat este capacitatea in momentul de fata a statului roman. Bineinteles, vom vota impotriva cotelor obligatorii", a spus vicepremierul Gabriel Oprea, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Romania este un stat care isi arata solidaritatea in cadrul Uniunii Europene intr-un context complicat de securitate, mentionand ca UE se poate baza pe tara noastra. Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere de repartizare intre statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranti sositi in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, Romania ar urma sa primeasca 4.646 de imigranti, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia si 2.091 din Ungaria. Aceasta se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranti din Grecia si Italia. CE a propus in mai ca Romania sa primeasca 1.705 imigranti, dintre care 682 din Grecia si 1.023 din Italia.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au sustinut ca Romania nu poate primi mai multi migranti decat ii permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar saptamana viitoare va avea loc sedinta CSAT in care se va discuta situatia privind cotele de refugiati. Seful statului a declarat, joi, ca a luat act cu nemultumire de proiectul prezentat in PE si ca mandatul Romaniei la conferinta JAI va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa fie stablite astfel de cote.

El a precizat ca a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI de luni, iar mandatul acestuia este sa nu declare adeziunea Romaniei pentru cotele obligatorii. In opinia presedintelui, cotele obligatorii, "calculate intr-un mod foarte birocratic", fara consultare, nu vor rezolva problema imigrantilor, iar un astfel de proiect ca acela prezentat de CE nu era necesar "in aceasta faza".

Premierul Victor Ponta a sustinut, sambata, ca Romania ”nu isi poate asuma ceva pentru care nu este pregatita” si ca aceia care cer acum ca romanii sa fie solidari in criza refugiatilor ”sunt aceiasi care ne spun ca nu suntem buni de Schengen”.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri