Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, ca regreta ca decizia JAI prin care Romaniei i-au fost alocati alti 2.475 de refugiati nu a fost luata prin consens, in baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, el precizand ca aceasta decizie a JAI nu va putea fi schimbata in CE.

”Regretam si eu regret ca aceste decizii in loc sa fie luate prin consens, in baza unor negocieri, s-au luat prin vot majoritar. Nu cred ca impartirea cotelor obligatorii prin vot rezolva acesta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti”, a declarat Iohannis, intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

El a mai spus ca ministrul de Interne a participat la JAI ”cu un mandat perfect, de la Guvern, intarit de decizia CSAT”. Seful statului a aratat ca Romania respinge in continuare decizia de impunere a unor cote obligatorii de refugiati, iar acest punct de vedere a fost sustinut inca din martie.

Iohannis a mai spus ca decizia luata marti seara in JAI nu va mai fi discutata si ”revotata” in sedinta de miercuri a Consiliului European de la Bruxelles, la care va participa si el. ”Aceasta decizie a JAI nu va fi discutata astazi in Consiliul European, nu are nevoie de o revotare in Consiliul European. Inteleg ca sunt tari care doresc sa o conteste. Vom astepta rezultatul”, a adaugat Iohannis.

Romania ar urma sa primeasca 2.475 de refugiati din 66.000 de extracomunitari distribuiti din Italia si Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marti de Consiliul JAI, numarul total de imigranti alocat pana in prezent Bucurestiului fiind de 4.837. Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.

Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati. Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiati, Romania urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati. Este foarte probabil ca aceasta cifra sa fie atinsa prin repartizarea restului de 54.000 de refugiati.

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat, marti seara, ca vicepremierul Gabriel Oprea a votat, in Consiliul JAI, impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii.

"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis ministrilor de interne europeni si reprezentantilor Comisiei Europene faptul ca Romania este solidara cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiati si, tocmai de aceea, inca de la primele dezbateri pe tema solidaritatii si responsabilitatii, Guvernul Romaniei si-a manifestat disponibilitatea si a decis preluarea prin relocare a unui numar de 1.705 refugiati din Italia si Grecia si 80 refugiati din afara Uniunii Europene (in total 1.785 refugiati)", anuntat MAI.

Consiliul European se intruneste miercuri, in reuniune extraordinara, pentru a dezbate planul de distribuire a refugiatilor, presedintele Klaus Iohannis anuntand ca va participa la summitul european.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri