Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri, in Camera Deputatilor, ca va elimina, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o,pentru a elimina riscurile de "interpretare gresita", si va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea a sustinut ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana", scrie Mediafax.

"Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care intr-adevar poate apare, ca cineva vreodata sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege", a spus Dragnea.

Liderul PSD a sustinut ca va elimina, printr-un amendament, si criteriul privind averea, din aceleasi considerente. Liviu Dragnea spune ca nu vrea ca obiectivele legii sale sa fie interpretate gresit, si tocmai de aceea va cere si diminuarea amenzilor pentru defaimare, astfel incat acestea sa ramana "la nivel simbolic".

Tot in Camera Deputatilor, Dragnea sustine ca se va analiza mult mai atent in comisii orice prevedere si orice definitie care ar putea duce la interpretari gresite, astfel incat sa fie eliminat orice risc posibil "colateral" fata de spiritul si obiectivul legii.

Dragnea a explicat ca legea pe care a initiat-o, si care a trecut zilele acestea de Senat, a fost conceputa pentru a proteja cetatenii in fata unor riscuri cu care s-ar putea confrunta Romania in urmatoarea perioada. "N-a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana. (...) Exista posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara in lume foarte multe tensiuni si foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare si la noi acest risc", a spus liderul PSD.

Proiectul sau a fost criticat in primul rand pentru introducerea "apartenentei politice" la definirea defaimarii sociale, mai multe voci, inclusiv din spatiul online, acuzand faptul ca in acest fel presa sau oricine doreste sa critice politcieni risca sa fie amendat, amenzile putand ajunge pana la 60.000 lei.

Concret, proiectului initiat de social-democratul Liviu Dragnea spune ca "prin defaimarea sociala se intelege fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SISA".

Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau „de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei”, arata initiativa legislativa.

Propunerea mai vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri