Prezenta lui Klaus Iohannis in Piata Universitatii a animat grupurile disparate de protestari, facandu-i pe toti sa se imbulzeasca pentru a discuta cu el. Unii au primit si raspunsuri, in timp ce majoritatea nu au putut decat sa-si strige nemultumirile, unii l-au aplaudat, altii l-au huiduit.

Cat a stat printre cei aproape 1.000 de manifestanti adunati in Piata Univeristatii, atmosfera a fost marcata de scurte schimburi de replici, mare parte dintre oamenii care au dialogat cu Iohannis acuzand coruptia, hotia, nevoia de a avea un Parlament curat, revizuirea constitutiei, in timp ce altii i-au reprosat ca nu i-a invitat la consultarile de la Cotroceni, iar unii i-au strigat "Demisia, Demisia!", scrie Mediafax.

"M-ati chemat, am venit", le-a spus Iohannis protestatarilor din imediata sa apropiere, cand a aparut in piata, la ora 20.00, purtand o jacheta cafenie si o sapca neagra pe cap. Sute de oameni s-au imbulzit sa ajunga la presedinte, angajatii SPP permitand din cand in cand accesul cate unui cetatean, pe care seful statului il invita la dialog.

El s-a apropiat mai intai de o femeie mai in varsta si a intrebat-o "Vreti sa vorbiti cu mine?", dandu-si jos sapca. "Imi pare bine ca ati venit. Doresc foarte mult sa faceti si aici ce-ati facut la Sibiu", i-a spus femeia.

Ei si-au continuat dialogul, presedintele spunandu-i: "Pana la urma fara politicieni nu cred ca se poate", iar femeia raspunzand: "Corect, este singura solutie, dar ar trebui gasite niste criterii de performanta dupa care sa fie alesi in Parlament, in functii publice, peste tot".

"Domnule presedinte, vreti anticipate? Noi nu vrem anticipate, pentru ca in Parlament vor ajunge aceleasi partide", i-a spus un alt protestatar. "Eu nu inclin acum foarte mult spre anticipate. Nu rezolva problema", a spus Iohannis. Un tanar l-a intrebat daca are o strategie si dupa ce a primit un raspuns afirmativ de la presedinte a insistat: "Va rog sa ma credeti ca trebuie actiune. Trebuie sa fie un alt fel de politica. Am inteles ca vreti sa o faceti altfel decat pana acum. Dar vrem sa treceti de la pasivitate la actiune".

Printre protestatrii care s-au putut apropia de el, a fost si o femeie cu o sapca rosie pe cap care spunea ca in ultimii 26 de ani au fost date in Romania multe legi "impotriva romanilor", care ar trebui sa fie "lovite de nulitate" si inlocuite cu legi care sa apere drepturile oamenilor. "Si-ar trebui sa incepem in primul si primul rand de la Constitutie.

Constitutia nu ajuta Romania, nu ajuta societatea civila. Sunt legi care pur si simplu ne-au umilit, ne-au jecmanit", a continuat femeia, care la final i-a spus zambind lui Iohannis "Va multumesc mult, domnule presedinte".

Tot ea l-a intrebat insistent, cand a reusit sa se mai apropie de el, cand va avea loc o alta intalnire cu societatea civila, Iohannis raspunzand: "O sa mai facem". Un alt protestatar i-a spus lui Iohannis ca trebuie modificat pragul electoral la urmatoarele alegeri, fie ca sunt peste sase luni sau un an, pentru ca "vocile din piata trebuie auzite, fie ca sunt de stanga sau de dreapta" si trebuie sa aiba reprezentare politica.

Un altul, care s-a recomandat drept reprezentant al diasporei, i-a reprosat presedintelui ca nu i-a raspuns la o petitie, pentru crearea unui departament de reintegrare a romanilor care se intorc de la munca si studii, pe care a depus-o din prima zi de lucru a sefului statului. "Nu v-ati deranjat sa spuneti nici da, nici ba", i-a spus nemultumit barbatul.

"Ala se creeaza. Avem consilier proaspat", i-a raspuns Iohannis, insa barbatul a insistat ca presedintele trebuia sa dea o rezolutie in 45 de zile. In acest timp, agitatia in randul celor care nu reuseau sa ajunga la presedinte era din ce in ce mai mare.

Multi isi exprimau totusi bucuria fata de prezenta sefului statului in piata, in timp ce altii huiduiau, fluierau si strigau "Rusine", "Demisia", "Hotii" si "Nu va vrem". "Nu mai vorbi asa, e presedintele nostru", l-a admonestat la un moment dat un protestatar pe un altul, cel din urma strigand: "Pai da, sa fie al nostru, al tuturor, nu numai cu PDL".

Din multimea care n-a reusit sa ajunga la presedinte sau sa-l auda, se mai auzeau scandari precum "Coruptia ucide", "Vrem 300, nu 600" sau "Vrem dreptate, nu anticipate". Iohannis a petrecut 23 de minute in mijlocul protestatarilor, cu unii a vorbit direct, altora le-a raspuns la ce ii strigau, iar la final a salutat multimea si a plecat, in timp ce cei care nu il auzisera deloc se agitau sa-i dea o portavoce.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri