Presedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier avansata de PSD, economistul Liviu Voinea, au declarat, pentru Mediafax, surse politice, o varianta discutata la Palatul Cotroceni fiind fostul comisar european Dacian Ciolos, insa negocierile nu sunt finalizate.

Potrivit surselor citate, presedintele Klaus Iohannis nu il va nominaliza pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, considerat o persoana apropiata de PSD. Mai mult, Liviu Voinea nu ar avea in Parlament sustinerea necesara, fiind neclar sprijinul UNPR si ALDE, iar liberalii anuntand transant ca nu il vor vota.

Klaus Iohannis ar urma sa faca anuntul privind nominalizarea de prim-ministru marti sau, cel tarziu, miercuri. O varianta cu multa sustinere, in special din randul oficialilor UE, este fostul comisar european si ministru al Agriculturii Dacian Ciolos. Potrivit surselor citate, au existat discutii intre reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si Dacian Ciolos, insa in acest moment nu exista o decizie clara.

Mai mult, o varianta discutata in acest moment la Palatul Cotroceni este nominalizarea unui premier tehnocrat, independent politic, dar care ar putea sa nu intruneasca numarul suficient de voturi in Parlament. In acest caz, ar urma de la Palatul Cotroceni o a doua propunere, care va fi sustinuta de partide pentru a nu se ajunge in situatia unor alegeri anticipate.

Decizia urmeaza sa fie luata in urma negocierilor de marti, desi presedintele Klaus Iohannis nu le-a prezentat liderilor formatiunilor care au venit la Palatul Cotroceni si nume de premieri. Au fost insa discutate variante de "profil" de prim-ministru, fiind conturata clar solutia de Guvern cu premier si ministri tehnocrati.

O prima runda de consultari ale presedintelui Iohannis cu reprezentantii partidelor, dupa demisia Guvernului Ponta, in 4 noiembrie, a avut loc joi si vineri. In prima zi a consultarilor au avut loc discutii cu PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale, altele decat cea maghiara, iar in cea de a doua zi cu UNPR si ALDE. Tot vineri, seful statului a avut o intalnire, la Palatul Cotroceni, cu 20 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai protestatarilor.

Cea de-a doua runda de consultari cu partidele a fost luni, cand la Cotroceni au fost reprezentantii PSD si PNL. Consultarile continua marti, incepand de la ora 11.00, pana la ora transmiterii acestei stiri presedintele finalizand discutiile cu UDMR si UNPR. De la ora 12.00, la consultari intra delegatia ALDE, iar de la ora 12.30 - reprezentanti ai Grupului parlamentar al minoritatilor nationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri