Consilierul prezidential Lazar Comanescu, propus la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a primit, luni, din partea comisiilor de specialitate, un aviz favorabil, precizand ca una dintre prioritatile mandatului sau va fi intarirea dimensiunii economice a diplomatiei romanesti.

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a primit 40 voturi "pentru", o abtinere si un vot "impotriva", votul fiind secret, cu biletele. Lazar Comanescu a fost audiat in fata comisiilor de politica externa si a comisiilor pentru relatia cu romanii de pretutindeni din Camera Deputatilor si din Senat, scrie Mediafax.

Ministrul propus a sustinut ca doreste crearea unui mecanism de "intalniri sistematice" intre MAE si Parlament pentru a analiza impreuna chestiuniile din ce in ce mai complicate din diplomatia romaneasca. Comanescu a precizat ca liniile mari ale diplomatiei romanesti nu vor fi schimbate, insa isi doreste, in primul rand, intarirea rolului regional al Romaniei. "O afirmare mai puternica a Romaniei in regiunea noastra poate sa aiba loc si trebuie sa aiba loc. Relatiile noastre cu vecinii trebuie considerate factori de potentare pentru acest rol", a spus ministrul propus.

Pe de alta parte, Comanescu a vorbit si despre necesitatea intaririi laturii economice a diplomatiei. "Este foarte important sa revigoram relatiile noastre cu spatiile din afara Europei si euroatlantice, nu in ultimul rand din ratiuni economice. (...) Ma gandesc la nevoia unei consolidari semnificative a dimensiunii economice a politicii externe romanesti. (...) Eu ca ministru ma voi tine mortis de aceasta chestiune", a spus consilierul prezidential. Acesta a enumarat India, China si Japonia ca tari cu un astfel de potential, dar si Rusia.

In ceea ce priveste relatiile cu Federatia Rusa, Comanescu a precizat ca pozitia Romaniei trebuie sa fie "pragmatica" si in linie cu deciziile UE si NATO. Mai mult, Comanescu a vorbit si despre respectarea acordului de la Minsk, privind pacea in Ucraina, de care depind relatiile cu Moscova. "Fara respectarea acestuia, dialogul cu partenerii rusi nu poate sa revina la ceea ce se numeste business as usual", a spus ministrul propus.

Lazar Comanescu a adus in discutie si spatiul Schengen, afirmand ca acesta, din pacate, nu este functional", insa Romania pastreaza ca prioritate aderarea la aceasta zona. In privinta Republicii Moldova, ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost intrebat daca sustine varianta unei uniri cu vecinii de peste Prut sau considera ca Romania si Republica Moldova se pot apropia mai mult prin intermediul Uniunii Europene. "Eu cred ca esenta reusitei demersului nostru in privinta relatiei cu Republica Moldova tine de capacitatea noastra comuna ca Republica Moldova sa se apropie pana la integrarea completa la Uniunea Europeana", a raspuns Comanescu.

"Factorul emotional, justificat, indreptatit, este inradacinat in noi, dar politica externa se face privind lucrurile in realitatea lor", a continuat Comanescu. Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost audiat in cadrul comisiilor aproape doua ore.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri