Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Nationala, indemnand romanii sa isi redescopere mandria nationala.

"Dragi romani,

1 Decembrie reprezinta aniversarea Marii Uniri si sarbatoarea noastra de suflet. 1 Decembrie este ziua in care ne amintim cu gratitudine si solemnitate de trecut, de jertfa inaintasilor nostri care a facut posibila realizarea unui ideal national.

S-au scurs 97 de ani de la infaptuirea Marii Unirii in 1918. In acest rastimp, natiunea romana a fost incercata de provocari, de razboi si dictatura, de tranzitie, de revolta si dezamagire, de criza si austeritate, de nevoia schimbarii si cautarea sperantei.

De fiecare data, natiunea noastra si-a regasit energia interioara, forta si determinarea pentru a-si construi un viitor mai bun, s-a ridicat pentru a implini aspiratia spre unitate si libertate, iar romanii si-au regasit, mereu si mereu, curajul si vocea.

(...)

Tara noastra este astazi si un partener credibil pentru aliatii sai din NATO si Uniunea Europeana. Avem aceasta capacitate de a furniza incredere si stabilitate intr-o zona cu tensiuni si riscuri de toate felurile. Ultimul an a insemnat intarirea statutului de membru al NATO si al Uniunii Europene, pe care l-am asumat ca proiect national, dar si o prezenta constanta a Romaniei in aceasta calitate si o contributie la eforturile comune de a face mai sigura si mai pasnica lumea in care traim.

Pentru aceste motive si nu numai, cred ca este momentul sa redescoperim mandria nationala, dar nu ca pe un slogan prea des si nepotrivit folosit, nu ca pe o eticheta care acopera o lipsa de incredere in noi insine, ci in mod sincer.

(...)

Dragi romani,

Am ales anul acesta o celebrare mai putin fastuoasa si mai mult ancorata in realitate, in care onoram simbolurile nationale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor in teatrele de operatiuni militare, in care ne aratam pretuirea fata de cei care promoveaza si intruchipeaza valori in societatea romaneasca si recunoastem profesionalismul si efortul pus in slujba celorlalti.

Stiu ca a fost un an dificil pentru toata lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit cate lucruri inca nu functioneaza, cate lipsuri grave avem in toate sistemele. Dar au scos la iveala si exemple de curaj, daruire si determinare, si mai ales o profunda dorinta de schimbare.
Acestei dorinte de schimbare va trebui sa ii raspundem in anul ce urmeaza cu totii – oameni politici, institutii, partide, societate civila, presa. Putem privi Ziua Nationala din acest an ca pe un nou inceput, in materie de practici, comportamente si mentalitati.

Ne place sau nu, politica este cea care da directia unei societati si prin care se exprima interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou inceput in politica. Dar aceasta nu inseamna sa stergem cu buretele lucrurile bune care s-au intamplat, ci sa incercam cu totii o innoire – idei noi, abordari si atitudini noi, oameni noi, pastrand in acelasi timp stabilitatea si echilibrul sistemului politic romanesc. 2016 va putea fi astfel anul in care reconstruim increderea cetatenilor in institutii, in partide, dar si in oamenii care candideaza in numele lor.

Dragi romani,

Va indemn sa purtam in suflet ziua de azi ca pe una speciala, in care suntem constienti de ceea ce ne apropie si ne face mai buni, mai uniti, mai solidari!

Sa fim mai generosi cu noi insine si unii cu altii, pentru ca niciodata ura si invrajbirea nu au dus la prosperitate si nu au miscat o societate inainte. Unitatea, solidaritatea si consecventa sunt caile care ne vor duce spre o Romanie cu adevarat puternica in Europa si in lume!

La multi ani, romani!
La multi ani, Romania!"

Dacian Ciolos

Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a transmis printr-un clip video postat pe Facebook, un mesaj tuturor romanilor, cu ocazia Zilei Nationale, in care vorbeste despre ceea ce a reprezentat 1918, valorile pe care trebuie sa le respecte Romania, dar si despre obiectivele Guvernului pe care il conduce.

"Dragi romani, in decembrie 1918, provinciile istorice s-au strans laolata dupa ani lungi in care au avut toate un singur tel, sa fie impreuna. Acum, dupa 97 de ani, a fi impreuna ramane un tel pentru romanii din inteaga lume, pentru cei de acasa, pentru cei din imediata apropiere a tarii, sau pentru toti cei risipiti in lumea larga de la Roma la Londra, de la Madrid la Chisinau, sau din America in Australia", a spus Dacian Ciolos.

Premierul a vorbit si despre Guvernul pe care il conduce si directia pe care vrea s-o stabileasca pentru Romania, atat timp cat va ocupa functia de sef al Executivului.

"1 Decembrie e ziua in care ne simtim cu totii ca suntem romani si ca a fi impreuna, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care sa ne faca sa vrem mai mult de la locul pe care il numim acasa si aici acasa vrem o tara cu care sa ne mandrim nu doar pentru istoria ei, ci si pentru prezentul ei. O tara unde decenta si speranta sunt impreuna, respectul ficaruia si meritele ii sunt recunoscute, unde guvernarea se dedica tarii, iar rezultatele se vad, unde munca cinstita este rasplatita pe merit, dreptatea triumfa si transparenta este regula, nu exceptia. Aceasta este tara in care eu vreau sa fiu prim-ministru si atata timp cat voi ocupa aceasta pozitie, ma voi straduii sa stabilesc, odata pentru totdeauna, acesta directie in care sa ne indreptam. O Romanie in care sa avem incredere, o Romanie de care sa ne putem bucura cu totii. La multi ani Romania, la multi ani romani oriunde va aflati", si-a incheiat mesajul Ciolos.

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a transmis o scrisoare romanilor de 1 Decembrie, co-presedinte PNL tinand sa sublinieze ca partidul pe care il conduce se va ridica din nou la inaltimea misiunii sale istorice.

"Mesajul pe care vi-l adresez astazi nu este unul despre actualitatea politica a acestui sfarsit de an sau despre perspectivele anului electoral 2016. Aniversarea zilei de 1 Decembrie trebuie sa ne opreasca pentru o clipa de la mizele prezentului si sa ne indrepte atentia spre simboluri, istorie si valori.

Sarbatorim 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei si nu putem sa nu ne reamintim ce a insemnat proiectul national de-a lungul istoriei de 140 a PNL. In toate guvernarile sale, precum si in toate actiunile sale politice, Partidul National Liberal a avut doua preocupari majore: Proiectul national, realizarea idealurilor de independenta si unitate nationale ale romanilor si Proiectul de modernizare a Romaniei, in sensul transformarii intr-un stat de tip occidental, democratic si prosper.

(...)

PNL a modelat Romania, iar in acest proces s-a modelat si pe sine, fiind permanent cu cativa pasi inaintea altor forte politice. PNL a fost partidul care in 1913 a propus reforma agrara si sufragiul universal, lucruri care s-au realizat cu o intarziere de cativa ani din cauza Primului Razboi Mondial. In 1923, PNL a dat o Constitutie moderna, care asigura o baza solida pentru a continua in ritm accelerat a modernizarii tarii.

(...)

Sper ca politica romaneasca se va aseza cat mai curand pe bazele valorilor morale si ale principiilor sanatoase. Societatea romaneasca ne cere acest lucru iar noi, liberalii, trebuie sa fim primii care raspund acestei revendicari. A servi interesul public, a urmari cu adevarat obiective inalte, si nu interese marunte, este cel mai bun mod in care putem cinsti istoria Romaniei si memoria Bratienilor. Am convingerea ca in perioada care va urma, Partidul National Liberal se va ridica din nou la inaltimea misiunii sale istorice, aceea de a crea prin noi insine, o Romanie cu adevarat europeana, prospera si democratica.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!"

Victor Ponta

Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie insotita de mesajul "Keep calm and love Romania".

Ponta si-a pastrat poza de coperta a paginii de Facebook cu sloganul casei Stark din Urzeala Tronurilor ("Winter is coming) si cu o imagine din celebrul serial.

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Presedintele PSD Liviu Dragnea a postat pe Facebook un mesaj de 1 Decembrie.

"La 1 decembrie 1918, romanii s-au adunat intr-o singura tara. Au facut-o aratand o vointa si un curaj cum rar s-au vazut.

Unirea teritoriilor romanesti a fost facuta cu sacrificii de sange in Marele Razboi si cu efortul unei elite politice exceptionale. Azi, cind sarbatorim 97 de ani de la infiintarea Romaniei moderne, nu avem dreptul sa-i uitam nici pe martiri si nici pe ctitori.

Trebuie sa onoram acea generatie intemeietoare si sa invatam de la ea. Marea Unire e actul de nastere al Romaniei de azi.

In anul 2015, noi suntem datori sa mergem inainte, indiferent de obstacole, trebuie sa privim cu optimism viitorul si sa ne cinstim trecutul. Ziua Nationala inseamna, inainte de toate, UNIRE iar clasa politica si cetatenii trebuie sa inteleaga ca unitatea este motorul progresului, este conditia necesara pentru ca Romania sa reuseasca", se mentioneaza in mesajul lui Dragnea.

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Marea Unire este cel mai important reper istoric al Romaniei si tine de noi sa pastram vie amintirea unui moment care a marcat destinul natiunii noastre, afirma presedintele UNPR, Gabriel Oprea, in mesajul transmis cu ocazia zilei de 1 Decembrie si citat de Agerpres.

''Astazi, cand ne apropiem de implinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei si a Banatului cu Romania, intelegem mai bine cat de mult au contat unitatea, independenta si suveranitatea castigate cu efort, cu sacrificiu si cu sangele eroilor nostri. Intelegem mai bine care este destinul nostru ca natiune si care este obligatia noastra fata de generatiile care vor veni. Intelegem mai bine ca datoria noastra este sa luptam in continuare pentru a pastra ceea ce am primit si pentru a desavarsi idealul la care au visat generatii intregi de romani. In aceasta zi este important sa ne gandim la cei care si-au dat viata pentru tara si sa ne rugam pentru ei. La fel de important este sa ne gandim si la cei care slujesc astazi sub drapel pentru siguranta intregii societati. Ei sunt cea mai buna garantie ca Romania va ramane asa cum o stim astazi si ca Marea Unire va fi aparata cu orice pret'', afirma Oprea in mesajul sau

El subliniaza importanta Armatei, ca institutie de baza a statului si simbol al devotamentului, si a sistemului de securitate.

''Trebuie sa intelegem ca o natiune sigura si prospera nu poate fi construita fara o Armata puternica. Din acest motiv am sustinut legea statutului soldatilor si gradatilor voluntari, am sustinut o noua lege pentru salarizarea cadrelor militare si am luptat pentru inzestrarea cu echipamente si tehnica de ultima generatie. Ca ministru, ca viceprim-ministru, am facut tot ceea ce a tinut de mine ca institutiile care formeaza sistemul de securitate al Romaniei sa fie puternice. Am facut tot ce a tinut de mine ca militarii, politistii, jandarmii, pompierii, politistii de frontiera si toti angajatii din domeniul aparare, ordine publica si siguranta nationala sa primeasca drepturile care li se cuvin, iar haina militara sa-si recapete prestigiul pe care il merita. O Romanie puternica nu poate exista fara un sistem de securitate puternic'', adauga Gabriel Oprea.

De asemenea, fostul vicepremier arata ca ''o Romanie unita nu poate exista fara o societate unita''.

''Tocmai din acest motiv, de Ziua Nationala, doresc sa transmit un mesaj de unitate si solidaritate catre toti romanii. Lucrurile care ne unesc sunt cu mult mai importante decat cele care ne despart. Tine de noi sa trecem peste divergentele de opinii, peste orgolii si peste interese inguste personale, de grup sau de partid. Trebuie sa privim cu toata responsabilitatea catre acele valori, catre principiile si reperele care ne definesc ca natiune. Iar pe acest fundament comun, trebuie sa construim o natiune mai puternica si mai unita. Romania este tara tuturor cetatenilor ei. Dar si noi, la randul nostru, suntem parte a intregii natiuni. Sa intelegem acest lucru, sa ni-l asumam ca atare si sa luptam impreuna pentru ca idealurile Marii Uniri sa devina un scop comun al intregii societati. Sa fim mai mult decat o suma de comunitati, sa fim, inainte de toate, o Natiune! Asa sa ne ajute Dumnezeu!'', spune liderul UNPR in mesajul sau.

Petre Toba

Petre Toba

Ministrul de Interne Petre Toba arata, in mesajul transmis cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, ca, daca la momentul 1 Decembrie 1918 ne afirmam identitatea ca natiune romana, timp de aproape un veac, prin seriozitate si consecventa, ne-am construit o identitate europeana.

"Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare de suflet a romanilor, dar si un simbol al hotararii noastre de a ne decide singuri destinul ca stat unitar si indivizibil. Libertatea, independenta, integritatea teritoriala sunt valori pe care romanii le-au pretuit si le-au aparat indiferent de contextul istoric, social sau politic. Daca la momentul 1 Decembrie 1918 ne afirmam identitatea ca natiune romana, timp de aproape un veac, prin seriozitate si consecventa, ne-am construit o identitate europeana. In cei 97 de ani de la Marea Unire, Romania a parcurs etape definitorii ale evolutiei statului roman, intarind institutiile sale fundamentale", spune Petre Toba in mesajul de 1 Decembrie.

El le multumeste totodata "tuturor politistilor, jandarmilor si pompierilor, personalului civil sau militar al Ministerului Afacerilor Interne pentru ceea ce fac zilnic pentru linistea si siguranta romanilor".

"Colegilor nostri care, in numele Romaniei, se afla in misiuni in afara granitelor tarii, alaturi de partenerii internationali, le doresc sa se intoarca sanatosi acasa! Le urez tuturor romanilor «La multi ani» de Ziua Nationala, le multumesc, in numele tuturor colegilor mei, pentru increderea pe care ne-o acorda si ii asigur ca pentru linistea lor vegheaza cei aproape 150.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne", mai spune ministrul Petre Toba.