Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Ziua Nationala trebuie sa marcheze un nou inceput, dupa un an marcat de tragedii, care au aratat ce lucruri nu functioneaza in Romania si care au scos la iveala o "profunda dorinta de schimbare" careia politicienii si partidele trebuie sa-i raspunda.

"Stiu ca a fost un an dificil pentru toata lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit cate lucruri inca nu functioneaza, cate lipsuri grave avem in toate sistemele. Dar au scos la iveala si exemple de curaj, daruire si determinare, si mai ales o profunda dorinta de schimbare. Acestei dorinte de schimbare va trebui sa ii raspundem in anul ce urmeaza cu totii - oameni politici, institutii, partide, societate civila, presa. Putem privi Ziua Nationala din acest an ca pe un nou inceput", a spus presedintele, in mesajul adresat romanilor de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

Seful statului a subliniat si nevoia unui nou inceput in politica, asta neinsemnand sa se "stearga cu buretele" lucrurile bune care s-au facut, ci o "innoire". "Idei noi, abordari si atitudini noi, oameni noi, pastrand in acelasi timp stabilitatea si echilibrul sistemului politic romanesc. 2016 va putea fi astfel anul in care reconstruim increderea cetatenilor in institutii, in partide, dar si in oamenii care candideaza in numele lor", a mai spus Iohannis.

Presedintele a spus, in acest context, si ca a ales sa celebreze 1 Decembrie "mai putin fastuos", insa este un moment de a "redescoperi mandria nationala". "Nu ca pe un slogan prea des si nepotrivit folosit, nu ca pe o eticheta care acopera o lipsa de incredere in noi insine, ci in mod sincer", a afirmat seful statului.

Klaus Iohannis a vorbit in mesajul sau si despre provocarile, dezamagirile, crizele, razboaiele si austeritatea prin care a trecut Romania in ultimii 97 de ani, de la infaptuirea Marii Uniri din 1918, aratand ca natiunea si gasit tot timpul "energia interioara, forta si determinarea pentru a-si construi un viitor mai bun". "S-a ridicat pentru a implini aspiratia spre unitate si libertate, iar romanii si-au regasit, mereu si mereu, curajul si vocea", a mai spus seful statului.

In acest context, presedintele a afirmat ca Ziua Nationala este un bun prilej pentru a privi si spre viitor si spre locul pe care Romania il are in UE si NATO. "Romania se desfineste astazi mai activ si cu mai multa hotarare, intr-o regiune complicata, intr-o lume in care si-au facut loc, din pacate, razboiul si amenintarea terorista. Lucrurile s-au schimbat fata de acum 20 sau 10 ani si chiar fata de anul trecut. Intr-o vreme incerta si imprevizibila, Romania ofera certitudine si predictibilitate", a mai spus Iohannis.

"La multi ani, romani, La multi ani, Romania!", si-a incheiat presedintele discursul.

Presedintele Klaus Iohannis va participa, incepand cu ora 11.00, la parada militara organizata de 1 Decembrie in Piata Constitutiei, din Bucuresti, iar la ora 14.00 va sustine, de la Palatul Cotroceni, o videoconferinta cu militarii romani aflati in teatre de operatii.

Tot cu ocazia Zilei Nationale, presedintele Klaus Iohannis va inainta in grad mai multi ofiteri la Palatul Cotroceni. La Palatul Cotrocenu nu va fi organizata, insa, receptia anuala de Ziua Nationala. Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis a decis sa anuleze aceasta receptie, organizata pana acum in fiecare an, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, dar si a atacurilor teroriste din Franta din luna noiembrie. La aceste receptii oficiale sunt invitati, de obicei, lideri politici, personalitati culturale si din lumea sportului, oameni de afaceri, precum si reprezentanti ai cancelariilor straine si diplomati.

Ziua Nationala a Romaniei e sarbatorita astazi cu parade militare, ceremonii religioase si concerte. Peste 2.600 de militari si 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS si Politia Locala vor lua parte la parada militara de 1 Decembrie care va avea loc in Capitala, incepand cu ora 11.00, manifestarile desfasurandu-se pentru al doilea an consecutiv in Piata Constitutiei.

Peste 2.600 de militari si specialisti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Locala Bucuresti vor participa, marti, incepand cu ora 11.00, la parada militara de Ziua Nationala a Romaniei, in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Militarilor romani li se vor adauga detasamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii si Turcia. Toate strazile din jurul Casei Poporului sunt inchise pana la ora 16.00, parcarea masinilor fiind interzisa. Politistii de la rutiera vor fi in trafic si vor directiona autoturismele pe rute ocolitoare, iar punctele de acces pentru a ajunge in piata sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersectia B-dul Libertatii cu B-dul Natiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.

In Bucuresti, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I are loc, incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara de depuneri de coroane de flori. De asemenea, au loc ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori in garnizoanele din tara unde sunt dislocate mari unitati si unitati militare.

De Ziua Nationala, drapelul tricolor este arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale ale Fortelor Navale se ridica Marele Pavoaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri