Premierul Dacian Ciolos participa, joi si vineri, la Bruxelles, la Consiliul European, principalele teme inscrise pe agenda fiind gestionarea fenomenului migratiei si actiunea la nivelul Uniunii Europene si la nivelul statelor membre pentru combaterea terorismului, dupa evenimentele de la Paris.

Joi premierul va avea o intrevedere cu Federica Mogherini, inalt reprezentant al U.E. pentru afaceri externe si politica de securitate, la ora 16:00 urmand sa aiba un schimb de opinii cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, iar la ora 16:45 va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului European. Ziua se va incheia cu o participare la dineul de lucru organizat pentru sefii de stat si de guvern.

Vineri primul-ministru se va intalni, la 8:45, cu Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, urmand sa participe apoi la a doua sesiune de lucru a Consiliului European, care va incepe la ora 10:00.

Dacian Ciolos se va duce si la spitalul militar “Reine Astrid Bruxelles”, unde ii va vizita pe ranitii din clubul Colectiv internati acolo.

Mandatul premierului Dacian Ciolos la Consiliul European a fost avizat favorabil de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului saptamana trecuta.

Seful Guvernului a precizat, in cadrul audierii, ca principalul subiect pe agenda Consiliului este migratia, o problema "sensibila", care reprezinta un test pentru Uniunea Europeana, sub aspectul solidaritatii de care trebuie sa dea dovada statele membre. El a declarat ca Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a migrantilor, fiind nevoie de tratarea cauzelor acestui fenomen.

In contextul discutiilor despre migratie, la reuniunea de la Bruxelles va fi abordata inclusiv situatia din Siria.

Cat priveste combaterea terorismului, Romania sustine implementarea tuturor masurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si pentru garantarea securitatii interne, mentinandu-se, totodata, principiul libertatii de circulatie in interiorul Uniunii.

Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relatia cu Federatia Rusa si situatia din estul Ucrainei.

Alte subiecte de pe agenda se refera la Uniunea Economica si Monetara si piata unica, Romania, ca stat care doreste sa adere la zona euro, sustinand consolidarea Uniunii Economice Monetare fara ridicarea unor bariere suplimentare in demersurile tarilor care vor sa adopte moneda unica.

Liderii europeni vor discuta, totodata, pe tema accelerarii proiectului unei uniuni energetice, avand in vedere acordul istoric privind schimbarile climatice obtinut in cadrul celei de-a celei de-a 21-a Conferinte a Partilor (COP 21) la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, desfasurata recent la Paris.

Chestiunea privind ramanerea Regatului Unit al Marii Britanii in Uniunea Europeana va fi, de asemenea, in atentia participantilor la Consiliul European din 17-18 decembrie. Primul-ministru Dacian Ciolos considera ca locul Marii Britanii este in Uniunea Europeana, pozitie exprimata, de altfel, si cu prilejul intrevederii pe care a avut-o in data de 9 decembrie, la Palatul Victoria, cu omologul sau britanic, David Cameron.

Participarea premierului la Consiliu are loc ca urmare a faptului ca a fost delegat de catre presedintele Klaus Iohannis. Ciolos a fost intrebat a cui a fost propunerea ca Romania sa fie reprezentanta la nivel de Guvern la urmatorul Consiliu European, premierul afirmand ca initiativa a venit de la seful statului. "A fost initiativa domnului presedinte. Am primit o scrisoare prin care imi spunea ca ma delega sa particip la acest Consiliu European si la una din intalnirile saptamanale pe care le am cu dansul am si discutat despre acest lucru. Deci a fost initiativa dansului", a precizat prim-ministrul.

Subiectul participarii la reuniunile Consiliului European a facut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atat intre fostul presedinte Traian Basescu si fostul premier Victor Ponta, cat si intre Klaus Iohannis si Victor Ponta. Audierea, in premiera, a lui Dacian Ciolos in Parlament a avut loc in baza legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern pe tema afacerilor europene, modificata in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri