Proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali - primari, viceprimari, sefi de consilii judetene- va fi dezbatut si votat, luni, de plenul Senatului, for decizional, proiectul fiind sustinut de PSD, insa contestat de liberali, care au anuntat ca vor vota impotriva.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, in luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fara amendamente. Discutarea legii in Senat vine la mai putin de o saptamana de cand Parlamentul a adoptat si proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, scrie Mediafax.

Dezbaterea si votul urmeaza sa aiba loc la ora 17.00.

Liderii PSD au anuntat ca vor sustine in Senat acest proiect. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi ca a discutat despre legea privind pensiile speciale ale alesilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este ca social-democratii vor vota acest proiect, pe motiv ca primarii nu au salarii mari, insa au foarte multe responsabilitati.

"Eu le-am spus colegilor mei sa se gandeasca totusi ca primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrangeri si foarte putine drepturi. Ei sunt considerati functionari publici, insa nu au drepturile pe care le au functionarii publici", a spus Dragnea, adaugand ca primarii si restul alesilor locali au responsabilitati mari, insa nu au dreptul, potrivit legii, sa primeasca sporuri, la fel ca ceilalti functionari publici.

Si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat ca legea este binevenita pentru alesii locali. "La indemnizatie nu primesti niciun spor. (...) Eu cred ca un primar merita din partea statului roman un anumit respect pe care trebuie sa-l dam. Nu stiu daca e cea mai buna solutie, dar este o dezbatere pe care trebuie sa o avem", a spus Zgonea.

In schimb, liberalii au anuntat ca se vor opune proiectului. "Pozitia noastra referitoare la pensiile speciale, indiferent ca sunt ale parlamentarilor sau ale alesilor locali, este una foarte clara: Nu le sustinem, nu sustinem aceste pensii!", a afirmat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Proiectul de lege a fost initiat de catre 29 de parlamentari PSD, UDMR, PNL, UNPR, precum si din partea minoritatilor nationale.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, saptamana trecuta, un raport favorabil acestei legi care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, de indemnizatia de varsta urmand sa beneficieze atat actualii, cat si fostii alesi locali.

"Primarii si viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, esalonate dupa caz, in anexele nr.5 si 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale varstei standard reduse in conformitate cu prevederile aceleiasi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizatie pentru limita de varsta", arata proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridica si Comisia de Administratie, din Senat.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta ar urma sa fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit initiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizatia pentru limita de varsta, potrivit legii, ar trebui sa beneficieze si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a legii amintite aceasta calitate. Proiectul a fost adoptat tacit de catre Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri