Presedintele Klaus Iohannis a semnat in ultima zi a anului decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, scrie Mediafax.

OUG 50/2015 a fost adoptata pe finalul mandatului de premier al lui Victor Ponta, fiind publicata in Monitorul Oficial in 3 noiembrie.

Potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.

Cea mai importanta masura de relaxare fiscala pentru anul acesta vizeaza reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui sa conduca la scaderea preturilor cu 3,33%, daca se transmite integral. Totodata, taxa va scadea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se va aplica si pentru evenimentele sportive si culturale, in prezent fiind impusa o cota de 24% pentru acestea.

O cota de TVA de 9% se aplica in 2016 si pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering si furnizarea de apa. Astfel, diminuarea taxei pe valoare adaugata va pune presiune pe preturi si in prima parte a anului urmator, dupa ce in 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflatia in teritoriu negativ.

TVA mai mica ar putea antrena si o reducere a preturilor la benzina si motorina de la inceputul anului, insa ulterior acestea depind de evolutia cotatiei petrolului pe pietele externe, in contextul in care statul a mentinut nivelul accizei, dar si supraacciza. Cea de a doua urmeaza sa fie eliminata la inceputul anului 2017. Taxele si accizele percepute de stat reprezinta peste jumatate din pretul carburantilor.

Cursul de schimb in functie de care ar urma sa se calculeze acciza in 2016 este cel utilizat in 2014 si in acest an, de 4,7380 lei/euro, legislatia prevazand si o ajustare a acestuia cu rata inflatiei. Cum inflatia a fost negativa, Ministerul Finantelor a anuntat ca va mentine pentru anul urmator acelasi nivel al cursului.

In randul produselor accizabile se regasesc in prezent benzina, motorina, energia electrica, gazul natural, dar si produse precum alcoolul si tigarile, cafeaua, unele bijuterii, confectii din blanuri si iahturi. Noul Cod Fiscal elimina acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blanurile si iahturile, in timp ce pentru bauturile alcoolice acciza coboara cu aproximativ 30%.

Acciza pentru carburanti si energia electrica ramane la acelasi nivel, dar cea pentru tigarete va creste, iar in cazul tigarilor electronice va fi introdusa.
O modificare importanta din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizeaza impozitul pe dividende, care va scadea de la 16% la 5% si se va aplica pentru castigurile aferente acestui an, urmand ca din 2017 sa se adauge o cota de 5,5% datorata la bugetul de asigurari de sanatate, baza de calcul fiind plafonata superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Pentru microintreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile in care trebuie sa se incadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, si s-a introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3%, pentru stimularea infiintarii de locuri de munca si pentru o distribuire mai echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu salariati si cele fara.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati, de la 3% cota generala de impozitare a veniturilor pe aceasta categorie de firme.
In privinta impozitului pe profit, cota generala ramane cea de 16%, modificari fiind inregistrate punctual la bunurile pentru care se acorda facilitatea profitului reinvestit, precum si pentru unele cheltuieli deductibile.

Pe de alta parte, pentru anul acesta sunt prevazute si scumpiri sau cresteri de taxe, cea mai importanta referindu-se la impozitarea proprietatilor.
In acest sens, autoritatile locale vor avea mai multa libertate, astfel ca pot creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economice.

De exemplu, impozitul datorat in 2015 pentru un apartament detinut de o persoana fizica a fost de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei, respectiv pentru locuit, pentru activitati economice sau mixt. Pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval.

In cazul in care in locuinta isi desfasoara activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea in activitati economice a locuintei aduce o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori. Cresterea impozitului in acest interval este conditionata de o reevaluare a locuintei in ultimii cinci ani. Daca aceasta nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabila.

Noul Cod Fiscal a introdus si cresteri ale valorilor necesare pentru stabilirea bazei impozabile in cazul acestor constructii. Daca o constructie este folosita atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice, impozitarea se realizeaza diferentiat, in functie de suprafata destinata fiecarui scop. In astfel de cazuri, proprietarii de locuinte trebuie sa depuna la autoritatea locala o declaratie speciala pana la finele lunii februarie.

Societatile care detin in proprietate constructii trebuie sa depuna, de asemenea, o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale. Reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.

Pe langa impozitele pentru locuinte, autoritatile locale au in 2016 si posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite. Noul Cod Fiscal introduce obligatii suplimentare si pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contributia individuala pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat si plafonata la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar daca sunt si salariate la un angajator. Totodata, daca PFA vrea sa beneficieze de pensia intreaga, trebuie sa achite si contributia care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicata la veniturile pe care le obtine din aceasta activitate. In Codul Fiscal aplicat pana la finele acestui an, PFA nu avea aceste obligatii, daca era si salariata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri