Copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus ca exista "o deficienta" in legislatia ce permite detinutilor care scriu lucrari stiintifice sa-si reduca pedeapsa, iar intrebata daca sustine scoaterea din lege a prevederii, Gorghiu a afirmat ca nu stie articolul si nu are "niciun interes" sa il invete.

Alina Gorghiu a afirmat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Sinaia, ca din punctul sau de vedere exista "o deficienta" in legislatia care le permite detinutilor sa isi reduca pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in timpul detentiei, potrivit Mediafax.

Intrebata care este opinia PNL cu privire la criticile aduse de cei care sustin ca este foarte greu de scris o lucrare stiintifica dupa gratii, Gorghiu a raspuns ca este "imbucurator" faptul ca ministrul Justitiei a anuntat ca va lua masuri in aceasta privinta.

Fiecare poa' sa scrie si pe sub plapuma cu lumanarea, daca vrea sa scrie.

"Fiecare poa' sa scrie si pe sub plapuma cu lumanarea, daca vrea sa scrie. Acuma n-o sa le spunem cum sa scrie si unde sa scrie. E in mod cert o deficienta de legislatie. Dar lucrul imbucurator este ca ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna, a anuntat public de acum o saptamana ca in foarte scurt timp va iesi in dezbatere publica cu modificarea legislatiei", a afirmat Gorghiu.

Gorghiu a precizat ca sustine "ca principiu" modificarea legii privind beneficiile pe care le au acei detinuti care publica lucrari stiintifice. "Nu pot sa va raspund ca sustin un proiect de lege care inca nu e in dezbatere publica. Sustin principiul modificarii legislatiei si da, astept sa vad propunerea, poate o sa faca prin Ordonanta de Urgenta sa se poata aplica mult mai repede, ca in procedura parlamentara stiti ca dureaza. Dar da, ca principiu, sunt de acord. Ramane de discutat cum se va face tehnic si ce se modifica in acei parametri", a spus Alina Gorghiu.

Intrebata daca este de acord cu scoaterea din lege a articolului care prevede scaderea pedepsei pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa, Alina Gorghiu a raspuns: "Nu stiu acel articol pe care dumneavoastra-l invocati si nu am niciun interes sa-l invat pe de rost".

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, declara, miercuri, ca va dispune masuri deloc blande daca va constata, in urma unei analize asupra lucrarilor publicate de detinuti, ca legea a fost incalcata sau aplicata defectuos in aceasta privinta.

Raluca Pruna preciza, la Digi24, ca prevederea legala privind reducerea pedepsei cu inchisoare pentru publicarea de lucrari stiintifice dateaza din 1969 si a fost mentinuta, in prezent regasindu-se in Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

"Problema nu este prevederea in sine, ci problema este modul in care o anumita procedura a fost aplicata", spunea Pruna, aratand ca, din 2007 in 2010, la nivelul sistemului penitenciar din Romania, a fost o lucrare pe an scrisa, in 2011 au fost trei lucrari, in 2012 - sase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar in 2015 se atinge un varf, cu 331 de lucrari stiintifice.

Ea amintea ca a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si a dat publicitatii lista cu titlurile publicate de la inceputul anului 2013, la sfarsitul anului 2015. "Ramane ca fiecare dintre noi sa judece daca o lucrare care se numeste «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinta in suferinta» poate fi calificata lucrare stiintifica", spunea Pruna.

Ea arata in continuare ca exista un regulament de aplicare a Legii 254/2013 si o decizie adoptata de directorul general al ANP in 2011 care prevede intr-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat in situatia in care un detinut doreste sa scrie o lucrare stiintifica. Printre altele, procedura cere ca persoana respectiva sa ataseze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferentiar care atesta importanta temei alese pentru domeniul stiintific respectiv.

Ministrul anunta ca a cerut sa i se puna la dispozitie toate aceste recomandari scrise pentru lucrarile din 2015. "Fac o analiza foarte serioasa, in primul rand plecand de la faptul ca din 2013 asistam la o crestere absolut impresionanta a numarului de lucrari si doresc impreuna cu ANP sa inteleg cum s-a aplicat aceasta procedura. Și sigur ca, in situatia in care voi constata ca ea s-a aplicat defectuos sau cu incalcarea legii, doresc sa asigur pe toata lumea ca nu am sa fiu deloc timida in a propune masuri pe care legea mi le pune la dispozitie. (...) Pentru asta am dispus o analiza, pentru a dispune niste masuri care, repet, nu vor fi blande deloc. Cer ingaduinta pentru a face aceasta analiza care va fi finalizata cat de curand pentru ca stiu care este asteptarea publica. Cred ca avem o problema majora", spunea ministrul Justitiei.

Totodata, ea arata ca problema poate fi solutionata prin aborgarea dispozitiei respective din Legea 254/2013, prin ordonanta de urgenta, sau pur si simplu prin aplicarea regulamentului asa cum este el in vigoare.

"Am cerut ANP sa transmita in teritoriu la sefii de penitenciare o adresa in care sa ceara nimic altceva decat pur si simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (...) Ceea ce pot sa va promit este ca in 2016 nu numai ca cifra nu va creste, eu sper ca cifra sa coboare, sa fim in curba aceea a lui Gaus si sa coboram la nivelul, daca nu reusim sa abrogam aceasta dispozitie, sa coboram la numarul rezonabil - o lucrare stiintifica in penitenciar intr-un an cred ca este o cifra rezonabila. Putem sa ne gandim ca cineva care are ceva de spus pentru avansarea stiintei in lume poate sa scrie o lucrare. Ca 331 de lucrari sunt scrise si ca ele sunt considerate stiintifice, am indoieli", mai spunea Pruna.

Potrivit unor date transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justitiei, in perioada 2013-2015, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti. Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza: (...) f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Sursa foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri