Procurorii DNA au aratat, in sedinta de judecata privind liberarea conditionata a lui Catalin Voicu de la Judecatoria Gaesti, ca au observat, cu un oarecare amuzament, faptul ca doi profesori universitari cu cunostinte in domenii diferite, recomanda cartile acestuia folosind o exprimare stereotipa.

Declaratiile procurorului DNA de sedinta se regasesc in motivare deciziei prin care Judecatoria Gaesti a admis, in 27 noiembrie, cererea lui Voicu si a dispus eliberarea conditionata a fostului senator, care executa, din 2013, o pedeapsa de sapte ani de inchisoare. Decizia nu este
definitiva , conform Mediafax.

Procurorul care a participat la proces a sustinut ca cele 180 de zile scazute din perioada de detentie urmare a elaborarii a sase lucrari
stiintifice de Catalin Voicu nu ar trebui acordate fostului demnitar pentru ca acesta nu a dovedit caracterul stiintific al cartilor.

Reprezentantul Ministerului Public a aratat ca, din punctul sau de vedere, nu exista un cadru legal care sa reglementeze acest caracter stiintific, iar deciziile Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) nu pot reflecta cadru legal.

Procurorul a mai remarcat ca "este o problema de deficienta logica in sensul de a accepta ideea ca o persoana, avand titlul de doctor in stiinte, poate stabili caracterul stiintific al unei lucrari in momentul in care formuleaza o recomandare", facand referire la recomandarea care trebuie data in prealabil de un profesor universitar sau un conferentiar pentru ca un detinut sa scrie o lucrare care apoi sa ii fie luata in considerare pentru reducerea pedepsei.

"Se observa astfel ca fiecare lucrare este precedata de cate o recomandare insa nu a putut sa nu observe cu un oarecare amuzament faptul ca doi profesori universitari, cu cunostinte in domenii diferite, isi exprima acelasi punct de vedere in sensul ca petentul ar putea elabora acele lucrari folosind o exprimare stereotipa.

Se presupune ca acele doua recomandari provin de la doua persoane diferite care pot formula aprecieri la nivelul unui profesor universitar potrivit stilului propriu, iar aceasta exprimare se regaseste si la (...) si la (...)", sustinea procurorul, potrivit motivarii instantei.

Magistratul DNA a mai spus in sedinta ca, "fara a pune la indoiala probitatea acestor profesori universitari, isi exprima indoiala cu privire la caracterul stiintific al acestor lucrari, intrucat acesti profesori universitari si-au exprimat opinia cu privire la persoana condamnata, la posibilitatea acestuia de a emite lucrari insa nu si-au exprimat punctul de vedere cu privire la lucrarea in sine" si ca, in opinia sa, "acest punct de vedere ar trebui sa intervina dupa elaborarea lucrarii".

Procurorul a contestat pe fond caracterul stiintific cartilor lui Voicu pentru ca nu exista o recomandare in acest sens: "Nu rezulta din niciun inscris existent la dosar faptul ca o astfel de lucrare are un caracter stiintific. Urmand sa ramana la latitudinea instantei sa interpreteze un asemenea caracter stiintific in conditiile in care exista lacune legislative in aceasta privinta".

"Prin urmare atat timp cat condamnatul nu a facut dovada cu inscrisuri cu privire la caracterul stiintific al lucrarilor si se refera la o recomandare dupa elaborarea acestei lucrari si nu a facut dovada ca aceste lucrari au fost cumparate in timp sau sa fie utile vreunei persoane, nu considera ca s-ar putea aprecia ca acest condamnat ar putea beneficia de acele 180 de zile castigate sau considerate ca executate ca urmare a elaborarii acestor lucrari stiintifice", a mai spus procurorul, potrivit motivarii.

Avocatul lui Voicu a aratat in fata instantei ca fostul senator, care executa o pedeapsa de 2.527 de zile, poate fi eliberat conditionat dupa executarea a 1.704 zile. Potrivit procesului verbal inaintat de Comisia de liberari conditionate, Voicu a executat de la data de 23 aprilie 2013 pana la data de 17 noiembrie 2015 un numar de 936 de zile, la care se adauga cele 476 de zile din arestul preventiv si inca 296 de zile ca urmare a muncii prestate, dintre care 180 de zile pentru publicarea celor sase lucrari.

De asemenea, arata avocatul, potrivit caracterizarii inaintate de Comisia de liberari conditionate din ANP, reiese faptul ca Voicu nu are antecedente penale, nu a fost niciodata sanctionat disciplinar, a obtinut 22 de recompense, dintre care 11 cu invoire de o zi, si a participat la 107 programe educationale si patru programe sociale.

In ultimul cuvant in fata judecatorului Catalin Voicu si-a prezentat pe scurt CV-ul in fata magistratilor aratand ca a lucrat pe probleme de aparare, de ordine publica, de siguranta nationala si a spus ca tot ce a redactat este stiintific si de utilitate publica.

Voicu a mai spus ca fiecare dintre lucrarile sale sunt precedate de referinte ale unor persoane cu probitate care au apreciat caracterul stiintific al lucrarilor si ca in unele dintre lucrarile intocmite au abordat subiecte de mare interes social, de mare actualitate, care se confirma prin atentatele din Franta.

Judecatorul, care a stabilit ca fostul senator Catalin Voicu poate fi eliberat conditionat, a aratat in motivare arata ca acesta a executat perioada legala necesara.

Judecatorul noteaza in motivarea sa ca, dupa examinarea documentelor inaintate de administratia Penitenciarului Gaesti, apreciaza ca au fost respectate prevederile legale privind procedura de acordare a zilelor considerate ca executate pentru redactarea unor lucrari stiintifice.

"Critica formulata de reprezentantul Ministerului Public in legatura cu caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de persoana privata de libertate este apreciata de catre instanta ca fiind neintemeiata", se arata in motivare.

Judecatorul retine faptul ca toate cele sase lucrari au ca subiect aspecte din domeniul juridic, al sigurantei nationale, al ordinii publice si al respectarii libertatilor publice, domenii in care condamnatul si-a desfasurat activitatea in perioada anterioara hotararii de condamnare, si ca fiecare are in preambul aprecieri favorabile asupra caracterului stiintific al continutului lucrarii, intocmite de cadre universitare.

"In opinia instantei astfel de recomandari trebuie sa fie avute in vedere, fiind formulate de persoane cu pregatire in domeniu si care evident isi asuma cele exprimate, tinand cont si de faptul ca in lucrarile stiintifice pot fi tratate subiecte dintr-o gama variata de domenii stiintifice, unele cu un grad inalt de specializare", se mai arata in documentul citat.

Fostul senator Catalin Voicu s-a dedicat in penitenciar elaborarii unor lucrari de drept: "Ordinea publica in statul de drept", "Respectarea dreptului omului in procesul penal", "Securitatea nationala concept constitutional si legal", "Examinarea doctrinei si jurisprudentei privind apararea securitatii nationale", "Prevenirea actelor de terorism si protectia libertatilor publice" si "Indreptar de drept constitutional".

Titlurile lucrarileor stiintifice elaborate si publicate de detinuti in perioada 2013 - 2015 au fost furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) Ministerului Justitiei, care le-a dat publicitatii.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza: (...) f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv, in 22 aprilie 2013, de instanta suprema, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie. El a fost gasit vinovat pentru ca a primit mita de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecator de la instanta suprema Florin Costiniu, la magistrati si politisti, pentru a obtine decizii favorabile in dosarele in care cei doi erau implicati.

Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Totodata, instanta a dispus pedepse de patru ani de inchisoare cu suspendare in cazul fostului judecator Florin Costiniu, patru ani cu executare pentru omul de afaceri Marius Locic si patru ani de inchisoare cu suspendare in cazul lui Costel Casuneanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri