Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca Romania ramane un "sustinator ferm" al aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, dar sprijinul este conditioant si de vointa politica a autoritatilor de la Chisinau pentru asumarea principiilor privind statul de drept si continuarea reformelor.

"Romania este decisa sa ramana un sustinator ferm al aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, sa sprijine reformele necesare acestui obiectiv, sa fie puternic implicata in mobilizarea solidaritatii europene, atunci cand este necesar, pentru depasirea dificultatilor si mentinerea cursului european. Sustinerea activa a parcursului european al Republicii Moldova depinde insa de vointa politica a autoritatilor de la Chisinau pentru asumarea principiilor ce definesc statul de drept, precum si a reformelor ce trebuie sa insoteasca aplicarea Acordurilor cu Uniunea Europeana", a spus Klaus Iohannis, in cadrul discursului rostit la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti , conform Mediafax.

Mai mult, presedintele a spus ca angajamentele asumate de partenerii europeni fata de Republica Moldova trebuie sa fie mentinute si extinse odata cu obtinerea de progrese in consolidarea statului de drept si a dat asigurari ca Romania se va implica in acest proces.

Klaus Iohannis le-a vorbit diplomatilor acreditati la Bucuresti si despre politica externa a Romaniei fata de Vecinatatea Estica si Balcanii de Vest. "Este cunoscut sprijinul pe care Romania il acorda eforturilor Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei, ca state din cadrul Parteneriatului Estic, pentru realizarea reformelor care sa le plaseze ireversibil pe traseul european. Tot in plan regional, Romania trateaza cu atentie permanenta evolutia procesului de stabilizare si integrare europeana in Balcanii de Vest, fiind unul dintre cei mai puternici sustinatori ai extinderii Uniunii Europene catre statele din zona si un contributor activ la stabilitatea regionala", a spus presedintele.

Iohannis a vorbit si despre parteneriatul strategic cu SUA, ca pilon "esential" al politicii externe a Romaniei, invocand activarea bazei de la Deveselu si dezvoltarea dimensiunii economice a parteneriatului.

"Putem vorbi astazi de un parteneriat intarit in domeniul securitatii. In virtutea lui, Romania beneficiaza de sprijin politic si militar consistent din partea Statelor Unite, concretizat prin activarea bazelor de la Deveselu si Kogalniceanu si prin exercitiile comune frecvente. Am inceput, de asemenea, sa dezvoltam dimensiunea economica si investitionala a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, sa conturam o agenda solida in domeniul securitatii energetice, precum si o serie de obiective ambitioase in materie de cercetare, inovare si educatie. Extinderea acestora este posibila pe fondul unui mediu investitional predictibil si al unei functionari corecte si transparente a institutiilor statului", a mai spus seful statului.

Iohannis a mai spus ca este nevoie de intarirea NATO, avand in vedere provocarile de pe flancul estic. "Sustinem intarirea rolului Aliantei in domeniul apararii colective si acordarea unei atentii speciale atat provocarilor din flancul estic, in mod deosebit din regiunea Marii Negre, cat si celor din flancul sudic al NATO. Situatia ingrijoratoare si marcata de incertitudini din vecinatatea estica reclama masuri de consolidare a securitatii, atat prin mijloace interne, cat si prin cele de care putem beneficia in cadrul parteneriatelor strategice, in mod special cel cu SUA si in cadrul NATO", a declarat el.

In planul relatiilor bilaterale, seful statului a precizat ca Romania isi doreste consolidarea parteneriatelor strategice sau a relatiilor privilegiate cu Germania, Franta, Polonia, Italia, Spania, Regatul Unit si Turcia.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri