Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca isi doreste ca prezenta romanilor peste granite sa devina ''o chestiune de alegere, nu de necesitate'', subliniind ca diaspora trebuie sa devina o prioritate nationala pentru statul roman.

''Imi doresc ca prezenta romanilor peste hotare sa fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate'', le-a transmis el reprezentantilor romanilor din strainatate, prezenti la Palatul Cotroceni la un eveniment care isi propune sa aduca impreuna decidenti, oameni interesati de relatia cu diaspora si expertiza unor state cu know-how in aceasta privinta, potrivit presedintelui, conform Mediafax.

Seful statului le-a propus celor din diaspora un parteneriat ''bazat pe incredere si scop comun: transformarea Romaniei intr-un stat poster si puternic'' si ''o noua perspectiva asupra relatiei dintre stat si cetatenii care au ales sa traiasca in afara granitelor tarii''.

''Statul roman trebuie sa-i serveasca deopotriva pe toti romanii, din interiorul si din afara granitelor. Convingerea mea este ca a valorifica potentialul romanilor din afara tarii inseamna, de fapt, a crea un cadru propice pentru bunastarea tuturor romanilor", a subliniat Iohannis.
In opinia lui, ''bine angrenata de un stat atent'', diaspora poate deveni o resursa importanta pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei, ''un adevarat capital care poate fi valorificat''.

El a precizat ca scopul intalnirii de la Cotroceni este cel de a pune ''o piatra de temelie la crearea unui nou cadru, in care atentia fata de diaspora sa devina o prioritate nationala'', ceea ce va trebui transpus in politici publice, programe si proiecte.

''Noua abordare pe care o propun, de a privi diaspora ca pe o oportunitate, pleaca de la cateva constatari. In primul rand, romanii de peste hotare acumuleaza experienta, poseda expertiza, capata deprinderi si isi construiesc retele de contact pe care nu le-ar fi avut in tara.
Acestea reprezinta un capital pretios, ce poate fi valorificat in mod inteligent. A doua constatare, pe care o fac cu regret, este ca prea putini romani au planuri concrete de intoarcere in tara. Sunt convins ca numarul lor va creste pe masura ce se schimba abordarea statului fata de cetatenii sai, dar expertiza lor poate fi valorificata si pusa in slujba dezvoltarii Romaniei chiar de acolo unde traiesc ei acum'', a mai punctat presedintele.

El a precizat ca este la curent cu faptul ca Guvernul va propune o foaie de parcurs care sa reflecte importanta strategica acordata diasporei. ''Deja remarc atentia purtata informarii cetatenilor despre votul prin corespondenta, un drept castigat de romanii din afara tarii cu multa truda. Stiu ca sunt cateva initiative ce se pregatesc deja si, la coagularea lor, le voi supune discutiei cu insisi beneficiarii lor, romanii care traiesc astazi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-si indeplini misiunea'', a afirmat Klaus Iohannis.

Seful statului s-a referit la faptul ca pentru a raspunde asteptarilor romanilor de a se conecta cu tara si de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cat mai multe instrumente online - de la informatii disponibile in retea la cursuri si programe educationale si antreprenoriale sau incubatoare virtuale. ''Avem datoria sa le oferim mai mult, si anume oportunitati concrete pentru a-i atrage sa-si investeasca productiv talentul si resursele inapoi acasa'', a fost mesajul presedintelui Iohannis.

''Putem valorifica ingeniozitatea si creativitatea romaneasca si beneficia cu totii de transferul de idei si de proiecte in ambele directii, din strainatate catre Romania si invers. (...) Romania nu isi permite sa iroseasca pretiosul capital uman pe care il reprezinta concetatenii nostri din afara granitelor. (...) Nu in ultimul rand, romanii de peste hotare sunt importanti factori de influenta in tarile gazda. Proiectia Romaniei in lume depinde in mare masura de prezenta, vorbele si actiunile fiecaruia dintre ei'', a conchis seful statului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri