Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca i-a solicitat vicepremierului Vasile Dincu sa inventarieze cladirile care sunt nefolosite de administratia publica locala astfel incat acestea sa fie utilizate de alte entitati, seful Executivului adaugand totodata ca va cere acelasi lucru si pentru scoli.

Dacian Ciolos a facut aceasta afirmatie in contextul in care unul dintre participantii la "Elaborarea strategiilor de dezvoltare locala GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene" i-a semnalat faptul ca in zona rurala sunt imobile nefolosite care apartin administratiei, iar grupurile de actiune locala (GAL) nu le pot utiliza si duc lipsa de spatiu, conform Mediafax.

Totodata, premierul a anuntat ca va cere acelasi lucru si ministrului Educatiei.
"O sa vedem si cu scolile, cu Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa nu existe piedica asta, daca intr-adevar scoala respectiva sau cladirea respectiva nu mai e folosita ca scoala, ca sa puteti sa o valorificati", a spus Ciolos.
El a mai afirmat ca, impreuna cu vicepremierul Vasile Dincu, se gandeste la o reorganizare teritoriala rurala plecand de la structura grupurilor de actiune locala.

"Il rog de pe domnul ministru (Achim Irimescu, ministrul Agriculturii - n.r.) ca impreuna cu echipa de la minister si cu echipa mea de la cancelarie - eu am avut o discutie cu conducerea FNGAL - sa incepem sa gandim un pic altfel rolul grupurilor de actiune locala in dezvoltarea comunitatilor locale din Romania, care sa nu se limiteze la dezvoltarea economica a agriculturii. Eu v-as provoca la a aplica alte tipuri de programe chiar finantate din alte fonduri europene decat Programul National de Dezvoltare Rurala sau din alte fonduri structurale. Va incurajez sa va uitati si pe aceste masuri si sa vedeti ce anume credeti ca va puteti asuma pornind de la reteaua pe care o aveti, pornind de la experienta pe care o aveti si mai ales pornind de la nevoile pe care le aveti in mod specific in comunitatile dumneavoastra", le-a spus premierul celor prezenti la conferinta.

De asemenea, el anuntat ca intentioneaza sa analizeze daca reglementarile europene permit extinderea GAL-urilor si la orasele mici si medii si a reiterat faptul ca grupurile de actiune locala trebuie sa dezvolte o gama variata de proiecte.

"Sa folosim asistenta dumneavoastra sub forma de asistenta tehnica sau sub forma de cooperare pentru a dezvolta astfel de grupuri de actiune locala si dincolo de mediul rural si sa incepem o implicare a dumneavoastra alaturi de proiectele economice ca re raman un element cheie pentru dezvoltarea comunitatilor rurale sa trecem si pe proiecte de ordin social care, o parte dintre ele sunt finantate prin PNDR, dar o mare parte sunt finantate prin alte programe operationale, deci va sfatuiesc, va incit, va provoc, sa va uitati si la aceste posibilitati", a subliniat Ciolos.

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii ca in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) sa se creeze un departament destinat GAL-urilor.

Prezent la conferinta, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus ca in mediul rural a vazut multe proiecte "cu lacatul pus" si in opinia sa GAL-urile ar trebuie sa le preia.

El s-a aratat nemultumit si de faptul ca nu se invata din experientele anterioare, iar absorbtia fondurilor europene nu este una suficient de buna.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri