Presedintele Klaus Iohannis si-a inceput mandatul cu mari promisiuni de reforma, dar politicile sale par a fi "un dezastru", comenteaza revista germana Der Spiegel, catalogandu-l "diletant" pe liderul Romaniei si denuntand o serie de masuri, inclusiv retragerea distinctiei lui Laszlo Tokes.

"Klaus Iohannis, presedintele de etnie germana al Romaniei, si-a inceput mandatul cu mari promisiuni de reforma, dar Administratia sa este un dezastru. Acum, i-a abandonat si pe eroii Revolutiei din 1989", comenteaza Keno Verseck, editorialist al publicatiei Der Spiegel, intr-un material intitulat "Presedintele Romaniei Klaus Iohannis: diletantul", potrivit Mediafax.

Editorialistul Der Spiegel isi incepe argumentatia denuntand decizia presedintelui Klaus Iohannis de retragere a distinctiei "Ordinul Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes, "scanteia" care a declansat Revolutia anticomunista din 1989, ce a condus la inlaturarea regimului Nicolae Ceausescu. Treptat, analistul Keno Verseck afirma ca fostii simpatizanti ai lui Klaus Iohannis sunt acum dezamagiti de performantele politice ale presedintelui Romaniei.

"Cand a preluat functia de presedinte, in decembrie 2014, la exact un sfert de secol de la caderea lui Nicolae Ceausescu, Iohannis a promis o «Romanie a lucrului bine facut»: valori democratice, stat de drept, eliminarea coruptiei. In schimb, a avut doar decizii controversate. Multi alegatori sunt dezamagiti, iar analistii politici ii reproseaza diletantismul si tacerile frecvente. De fapt, tacerea a devenit marca inregistrata a lui Iohannis. Fie ca este vorba de scandaluri de coruptie ori de adoptarea unor legi controversate, cand ar fi necesar ca seful statului sa se exprime, Iohannis pastreaza tacerea sau posteaza un scurt mesaj pe Facebook", noteaza editorialistul Der Spiegel.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), de la sfarsitul lunii august, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Ulterior, premierul Ponta i-a cerut presedintelui declansarea procedurilor pentru retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes, insa seful statului i-a raspuns ca a da curs cererii sefului Guvernului ar insemna incalcarea legii si mentiona ca doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, sa ceara retragerea decoratiei acordate unui membru.

In 29 august, europarlamentarul PSD Corina Cretu, membra a Ordinului National "Steaua Romaniei", a solicitat public retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes in decembrie 2009, ea invocand "fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei".

In 4 septembrie, presedintele Traian Basescu declarat ca sunt sapte cavaleri ai Ordinului National "Steaua Romaniei" care au solicitat retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes, el mentionand ca decizia apartine Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri